Kerstboom voor nerds

Dit jaar heb ik geen kerstballen gekocht. Ook degene die ik al had bleven in de doos zitten. Ik heb alleen de lichtjes eruit gehaald, en verder heb ik mijn kerstboom versierd met onderdelen en componenten.
Zo ziet hij eruit:

geeky tree

Geeky tree bij avond

geeky tree by daylight

Geeky tree bij daglicht

Foto’s maken van een kerstboom is Moeilijk. Of ze zijn sfeervol, en dan zie je eigenlijk niet wat er in de boom zit, of ze zien er niet uit, maar dan kunnen ze duidelijker zijn. Daarom ook een foto bij daglicht.

Je ziet: lang niet zo mooi. Maar wel duidelijker.

Wat zijn al die ronde dingen?
De grootste zijn CDs die heel even in de magnetron zijn geweest, ze krijgen daardoor een prachtig craquelee-effect.
De kleinere, in brons- of zilverkleur, zijn harddisk-platters. Er zijn glazen en metalen versies van; de glazen spiegelen prachtig, maar je kunt ze niet buigen en ook boren is riskant. De metalen zijn veel handelbaarder: je kunt erin boren, en ze buigen met een tangetje. Door de rand te verbuigen op regelmatige afstanden geef je ze een sierlijk effect.

Er zijn ook nog ventilatorroosters, die op onderzetters lijken; meestal verchroomd, soms goudkleurig. Ze zijn heel leuk om mee te werken omdat ze lusjes hebben waar je weer andere dingen aan kunt hangen.

En wat nog meer?

Je ziet ook puntige dingen in zilver- en koperkleur. Dat zijn leeskoppen uit oude harddisks. De ster in de top van de boom is gemaakt van zes ervan.
Er zijn ook blinkende cylindertjes, de meeste zijn blauw; dat zijn condensatoren.

Ik heb ook de metalen ringen gebruikt die je tussen de verschillende platters van een harddisk vindt. En een paar koperen spoeltjes uit voedingen. En nog van alles dat er mooi uitzag en toevallig in de buurt was.

Om alles aan elkaar te binden en op te hangen gebruikte ik dik buigbaar koperdraad, in feite gestript installatiedraad. Het blinkt mooi en het is makkelijk om mee te werken.

Dus dit is hem dan… mijn geeky tree. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt.  Ik heb het gedaan als #42-project en er ook een kleine workshop van gemaakt.  In de space vind je een paar van de resultaten hiervan aan een kleine kerstboom in de lounge.

Hopelijk brengt dit ook andere mensen op leuke ideeën.

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#24

12 2011