Over Hack42

Wat is Hack42?

Hack42 is een stichting die is opgericht in april 2010. Onze missie is het faciliteren van raakvlakken tussen creativiteit, techniek en kunst. Dit doen we in de vorm van een hackerspace: een gezamelijke werkplaats. Plezier en het delen van kennis staan bij ons voorop. Sinds februari 2011 hebben we een ruimte in Arnhem. Sinds november 2011 zitten we aan de Koningsweg 23 te Arnhem.

In de space is veel te zien en nog meer te doen. Zo is een deel ingericht als computermuseum, zijn er labs voor elektronica, handenarbeid, coding en fabricage, is er een lounge met bar, een gaming ruimte en meer. Als je ook maar iets hebt met computers, dingen maken, elektronica, knutselen of techniek is Hack42 de plaats die je niet meer loslaat.

Neem gerust eens een kijkje wanneer we open zijn (zie rechtsboven). Of kom eerst eens binnenvallen op IRC, of raadpleeg de agenda voor geplande activiteiten en sluit je aan. Hack42 is te vinden aan de Koningsweg 23a in Arnhem.

Lees hieronder meer over wat Hack42 biedt…

Gezellige en comfortabele lounge

Wat biedt Hack42?

Hack42 is gevestigd op buitenplaats Koningsweg, het voormalige Kamp Koningsweg Noord-terrein, in het gebouw KKN6 in Arnhem. We hebben hier meer dan 500m2, die we hebben opgedeeld in aparte ruimtes. We beschikken over:

  • Een lounge, met bar (en in de koude wintermaanden een houtkachel).
  • Een museum, met een expositie van veelal functionele vintage computers.
  • Een gaming-ruimte, speciaal voor ontspanning met bijzondere retro-games en -consoles.
  • Een flexlab met beamer, voorzien van comfortabele werktafels. Handig te gebruiken voor workshop. (*)
  • Een makerlab, waar je alles kunt vinden voor dat toffe project, van naaimachine tot soldeerstation. (*)
  • Een cleanroom, gevuld met o.a. 3d-printers, lasercutter en vinylsnijder. (*)
  • Een werkplaats met de grotere gereedschappen zoals de CNC-frees. (*)
  • Een bibliotheek, voorzien van de nodige naslag-literatuur. (*)
  • Een keuken met bio-lab, voor culinaire en chemische experimenten. (*)

(*) alleen voor deelnemers of onder begeleiding

Wat is nou eigenlijk een hackerspace?

Daar is nogal veel over te vertellen. Wikipedia heeft een artikel over hackerspaces. Verder kan je terecht op Hackerspaces.org.

Wat voor mensen vind ik bij Hack42?

Je vindt er onder andere IT professionals en consultants, mensen uit creatieve beroepen, ingenieurs, ambachtslui, studenten en gepensioneerden. Je vindt er mannen en vrouwen van 17 tot 77 jaar oud. We hebben ongeveer 50 deelnemers.

Moet ik deelnemer zijn om mee te mogen doen?

Dat hangt er vanaf wat je wilt doen.
We organiseren een aantal openbare evenementen, daarnaast is ons museum voor bezichtiging altijd toegankelijk (mits er iemand aanwezig is). Gasten zijn dus van harte welkom!

Deelnemers hebben meer privileges dan gasten. Gasten mogen bijvoorbeeld niet zonder begeleiding in de labs komen, deze zijn alleen voor deelnemers bedoeld. Ook het gebruik van het zware gereedschap is voorbehouden aan onze deelnemers.

We zijn voor onze openingstijden afhankelijk van de beschikbaarheid van onze deelnemers. De “Space Status” (in de menubalk rechtsboven) geeft aan of we aanwezig zijn. Ook is het mogelijk een afspraak te maken.

Wat voor gereedschap hebben jullie?

We hebben een heleboel spul om mee te experimenteren, prutsen, te leren en om mee te spelen, check de gereedschappenlijst op onze wiki bijvoorbeeld.

Moet ik kunnen programmeren als ik mee wil doen?

Nee, helemaal niet. Je kunt bij ons heel veel verschillende dingen doen op allerlei niveaus. Niet alles wat we doen heeft met computers te maken, en ook als je wel iets met computers wilt doen, hoef je geen expert te zijn…  Beginners zijn net zo welkom als experts, fouten maken hoort erbij en samen leren is leuk.

Haha. Nee, serieus... wat moet ik weten en kunnen bij jullie?

Eigenlijk is maar één ding echt belangrijk: dat je nieuwsgierig bent.

Wat is het doel van het museum?

Computertechnologie evolueert heel snel. De ene technologie lost de andere razendsnel af. Nu de internetgeneratie van systeembeheerders en computeraars aantreedt, en de oude garde langzaamaan afzwaait, raakt er veel kennis verloren. Kennis van hoe die oude systemen functioneren en bediend moeten worden.
Het museum heeft, naast het tonen van een brede collectie systemen, ook als doel deze systemen functionerend te houden en de kennis erover te bewaren. We hebben bijvoorbeeld een PDP11/44 staan met tapedrive en CDC drive, een aantal (micro)VAX-en, Holborn-systemen en nog veel meer bijzondere hardware.

Ik heb nog meer vragen, namelijk...

Goede vraag! Voor meer antwoorden kan je terecht bij info@hack42.nl.
Wij vinden : leren doe je door te vragen, en vragen stellen is dus niet dom maar juist slim.

[AFG_gallery id=’3′]

Bekijk foto’s op onze flickr group en de spacecam.