Billige Wärme durch Feste Brennstoffe

Hoe verwarm je een grote hackerspace die niet op het aardgasnet aangesloten zit, zonder gebruik te maken van dure zaken als electriciteit, huisbrandolie of (in tanks aangevoerd) gas? Dat was de uitdaging waarvoor we ons geplaatst zagen toen we ja zeiden tegen de huidige Space.

Het is altijd nuttig om te kijken hoe een ander het doet. Elders op het terrein worden houtkachels gebruikt. Dat leek een valide optie, maar je wilt wel meer dan één ruimte verwarmen. Laat het nou mogelijk blijken om een houtkachel met warmtewisselaar aan te schaffen, die aangesloten kan worden op bestaande radiatoren.

Dankzij onze Marktplaats-fu en een korte expeditie naar de woeste binnenlanden van Ede was die wonderbaarlijke kachel al snel, en voor een redelijk bedrag, in ons bezit. In onze lounge stond een blinkend exemplaar van het merk Prity te pronken. De volgende stap was het aansluiten op het CVsyteem, en het aanbrengen van belangrijke zaken als expansievat, pomp en regelaar.
Gelukkig heeft onze penningmeester niet alleen maar verstand van facturen. Hij zette een schitterend systeem in elkaar dat de circulatie afregelt aan de hand van de temperatuur van het water: naarmate er heter gestookt wordt, gaat er meer warmte naar de bibiotheek, gaming room, lezingzaal en de labs.

Mooi blikken bord in onze Lounge

Mooi blikken bord in onze Lounge. Foto van dvanzuijlekom.

Natuurlijk heeft een kachel ook een schoorsteen nodig. Er werd een raam verwijderd om dat mogelijk te maken. De schoorsteenpijp is dubbelwandig en reikt tot aan het dak van het pand.

Dan heb je nog hout nodig. Dit komt uit allerlei bronnen, als het maar goedkoop is. Onze kachel lust alle soorten ongeverfd hout, maar heeft een voorkeur voor stevige balkjes. Het Azobe dat afkomstig is van de beschoeiing van het Jachtslot St. Hubertus, en dat wordt aangevoerd via de terreinbeheerder, en met onze hulp gesorteerd, gezaagd en gekloofd, smaakt hem bijzonder goed. Er ligt inmiddels een mooie houtstapel tegen onze gevel.
Ongeverfd hout blijft welkom, want de winter is nog lang. Houd containers en bouwplaatsen in je buurt in de gaten.

Tenslotte behoeft dit project ook nog monitoring… alleen al omdat het kan. Je kunt de warmteontwikkeling in het CVsysteem online volgen.

Al met al hebben er heel wat Hack42-deelnemers bijgedragen aan dit mooie project. De kachel is nu het warm kloppend hart van onze Space.  En we hopen er nog heel lang plezier van te hebben.

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#12

12 2011

0 Comments Voeg uw reactie toe ↓

De bovenste reactie is de nieuwste

  1. 1

    Mooi beschreven, en de ware spirit om de hele monitoring (inclusief source) ook beschikbaar te maken.

    Koos

    • 2

      Dank je, kom maar eens opwarmen bij onze kachel als je in de buurt bent!