Bestuurstaart

Hiep Hiep Hoera! Hack42 heeft er een nieuw bestuurslid bij… Welkom Scratte!

Om dat te vieren was het de afgelopen vergadering uiteraard tijd voor de traditionele bestuurstaart.

Na de oproep voor nieuwe bestuursleden, hebben we een hele leuke reactie gehad van Scratte. Na een langdurige sollicitatie-periode en meerdere zware gesprekken, zijn we uiteindelijk toch tot een besluit gekomen… Nee, geintje, we wisten allemaal meteen dat dit een goede match was 🙂


Met een sterke achtergrond in admin, een duidelijke visie voor hoe we als bestuur verder kunnen, en (mede door de kluscoördinatie) een goede positie binnen de groep, verwachten we dat Scratte een waardevolle aanvulling is op het bestuur.

#11

04 2024

WiFi-repeater met Liminix

In een vorig blog hebben we een seriële aansluiting gesoldeerd aan een WiFi-router om het boot-proces te kunnen volgen en beinvloeden. Het uiteindelijke doel is Liminix te installeren op deze router. Gelukkig is deze router al goed ondersteund onder OpenWRT, dus dat is een mooi beginpunt.

OpenWRT-upgrade

Liminix is qua kernel gebaseerd op OpenWRT. Helaas zat Liminix nog op een oude OpenWRT-snapshot met Linux 5.15.71, waaronder deze router nog niet goed ondersteund wordt. Daarom hebben we eerst de OpenWRT in Liminix geupdate naar v23.05.2 met kernel 5.15.137.

Image-configuratie in Liminix

Een device in Liminix wordt gedefineerd in “devices/<devicenaam>/default.nix”. We introduceren dus een “devices/tp-archer-ax23/default.nix“, grotendeels gebaseerd op een bestaand device. We gebruiken hierbij de OpenWRT-documentatie om de architectuur, geheugen-offsets e.d. goed te kiezen, en de OpenWRT-code om een kernel-configuratie te genereren.

Booten met TFTP

De image-configuratie is een boel trial-and-error, waarbij de seriële terminal die we vorige keer hebben aangesloten onmisbaar was: via die weg kun je de U-Boot terminal benaderen.

Met Liminix kun je de tftpboot-output bouwen, die bestaat uit een image, een Device Tree (dtb), en instructies hoe je image en dtb naar het geheugen van het device kunt kopiëren en starten. De dtb wordt daarbij zo aangepast dat tijdens het bootproces het stuk van het geheugen waar het image zelf staat netjes wordt vermeden.

Het was nogal verwarrend dat de Liminix-instructies een bootm-commando met 3 parameters opleverde: het locatie van het image, de locatie van de ramdisk (if any), en de locatie van de FTD/dtb.

Helaas heeft the AX23 nog een oudere U-Boot versie, waarbij het bootm-commando nog maar 2 parameters krijgt. Dit betekent dat de dtb niet op de bootm-commandline kan worden meegegeven, maar aan het image moet worden geplakt. Daarvoor kan de tftpboot-module van Liminix iets worden aangepast.

TP-Link safeloader image

Nu we een image kunnen maken dat via TFTP netjes boot, werd het tijd een image te maken dat permanenter op de machine geflashed kan worden. Blijkbaar heeft TP-Link de U-Boot zo aangepast dat deze werkt met hun eigen ‘safeloader’-imageformaat. Als ik het goed begrijp hebben ze met dit formaat wat safeguards toegevoegd zodat je niet meer zomaar een image kunt uploaden dat voor een ander device bedoeld is. Gelukkig zat er in de OpenWRT firmware-utils al een tplink-safeloader tool waarvoor we een Liminix-module hebben toegevoegd.

Inrichting als repeater

Het mooie van Liminix is dat je de configuratie van je device in een soort configuratiebestand kunt beschrijven, en dan een image genereren.

Het configuratiebestand dat ik gebruik vind je hier. Omdat ik de router als WiFi-extender wilde inzetten, is het relatief eenvoudig: een ‘bridge’ om zowel de LAN-poorten als de WLAN-poorten, een DHCP-client om de router van een IP-adres te voorzien, en hostapd-configuratie voor beide WLAN-interfaces. Dit werkte vrij vlot, maar haalde teleurstellende snelheden. Nadat ik de hostapd-configuratie van OpenWRT heb overgenomen ging het wel snel. Ik heb geen bijzonder snelle internetverbinding, maar het is wel leuk dat WiFi nu ook op kantoor niet meer de bottleneck is in de verbinding met het internet:

speedtest-output

Volgende stappen

Voorlopig ben ik tevreden met het resultaat.

De meeste verbeteringen hebben we als PR aangeboden aan Liminix en zijn ondertussen geaccepteerd. Alleen de support voor U-Boot mboot prompts met maar 2 parameters zou eigenlijk nog een keer opgeschoond moeten worden zodat die ook kan worden aangeboden.

Wel moet ik nog steeds met ethernet-kabels aan de slag om nieuwe images te flashen. Het zou mooi zijn over het netwerk te kunnen updaten. Liminix heeft daar wel modules voor, daar moet ik me nog verder in verdiepen.

#03

04 2024

Open Dag in de Krant – PREMIUM

Een succesvolle open dag sluit je nog wat succesvoller af met een *PREMIUM* artikel in de krant…

… en hij hoeft niet eens aan de Wall of Fail.

We hebben een goede dag gehad afgelopen zaterdag. Deelnemers hadden het gezellig, er waren heel veel zeer geïnteresseerde bezoekers, de space was redelijk netjes opgeruimd, de linzensoep was weer erg lekker, en nu dus ook nog een leuk artikel in de krant.

Wij gaan nu weer lekker door als hackerspace, op naar de volgende Open Dag in oktober.
Tot die tijd ben je trouwens ook gewoon welkom om eens een kijkje te komen nemen, in ieder geval iedere dinsdagavonden en vrijdagavond.

 

(voor de zekerheid is er ook een toegankelijke back-up van het artikel)

#02

04 2024

Aircosoep

De traditionele post-opendag-linzensoep staat al klaar voor morgen. Hij mag nu nog even wat extra-lekkerder worden, maar moet tot die tijd wel koel staan. De 22 liter pas niet echt lekker in de koelkast. Dus we kiezen voor airco-gekoelde soep…

#29

03 2024

Verslag: I Love Free Software Day 2024

“I Love Free Software Day” is een leuke positieve campagne van de Free Software Foundation Europe (FSFE) om op valentijnsdag de mensen te bedanken die vrije software mogelijk maken. Met vele bijeenkomsten is het ook een goede gelegenheid om gezellig samen te komen. In Nederland was er een workshop in Den Haag en een bijeenkomst bij ons.

De bijeenkomst begon met een rondleiding voor iedereen die nog niet in de hackerspace was geweest. Toen konden we echt beginnen. Eerst een voorstelronde onder het genot van stukken pizza. Iedereen vertelde over persoonlijk ervaringen met vrije software en over de software en mensen die een bedankje verdienden.

Group picture of attendees (except for photographer)

Op deze manier maakten we kennis met veel verschillende software: webbrowsers Waterfox en Firefox, browser extensie Vimium, desktopomgeving KDE, muziekprogramma Audacity, tekstverwerker Vim (in memoriam Bram Moolenaar), foto importsoftware Rapid Photo Downloader, smartphone besturingssystemen CalyxOS en UBports, smartphone installer OpenAndroidInstaller, catalogussoftware Omeka, compiler Free Pascal, onafhankelijke cloudomgeving Nextcloud, documentverwerker LibreOffice en huisautomatiseringsoftware Home Assistant. Dat was een enorm inspirerende en leerzame rondgang. Opmerkelijk was dat voor vrijwel iedereen Firefox een van de eerste vrije software applicaties was.

Het schrijven van bedankjes begon vooral met wat emails en chatberichten omdat van veel projecten en ontwikkelaars geen postadres bekend is. Maar na wat zoeken kwamen er steeds meer handgeschreven I Love Free Software Day-briefkaarten op tafel te liggen, klaar om te versturen. Het was mooi om te zien hoe de samenwerking werd gezocht door elkaars kaarten te steunen met een ondertekening. Terwijl we bezig waren zagen we online op social media ook al de nodige bedankjes. Zo viel ons oog op de geanimeerde harten door Fedora.

Written I Love Free Software postcards

Het was een gezellige avond die echt de community bij elkaar heeft gebracht. Het was mooi om het enthousiasme te zien en de lieve woorden te horen. Hopelijk hebben de gestuurde bedankjes een grote impact.

Ik kijk nu al uit naar de liefdevolle bijeenkomst volgend jaar.

#28

03 2024

Flexplekken

Tijdelijke actie! Reageer snel!

We hebben nu voor korte tijd een flexplek beschikbaar tegen zeer scherpe tarieven!

#belvoordevoorwaarden

(In relevant nieuws: we hebben een zeecontainer leeg 🥳)

#22

03 2024

ARNHEMSE HACKERS houden open dag

Hack42 -

Kijk jij net even anders naar de wereld om je heen? Hoe je iets anders gebruikt dan waar het voor bedoeld is? Ben jij ook graag met alle vormen van creativiteit en techniek bezig? Kom dan naar de Open Dag van Hack42 om te ervaren dat ook jij een hacker bent!

We nodigen je uit voor de landelijke Hackerspaces Open Dag op zaterdag 30 maart. Iedereen is welkom in onze speeltuin voor volwassenen! Na een lange periode van verhuizing en verbouwing, zijn de deuren weer geopend vanaf 10:00 tot 17:00 uur. Aanmelden voor de open dag is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt en de privacy van de aanwezigen respecteert.

Tijdens een van onze rondleidingen laten we je graag zien wat er gebeurt en mogelijk is binnen een hackerspace. Daarnaast zijn er diverse kleine workshops en interessante opstellingen om te bekijken.

Hack42 beperkt zichzelf niet in wat er mogelijk is in de hackerspace. In het gebouw zijn verschillende gezamenlijke werkruimtes waar ook regelmatig workshops worden gehouden en er is daarnaast ook een computermuseum aanwezig. Plezier en het delen van kennis staan bij Hack42 voorop. Zo kunnen deelnemers solderen, houtbewerken, metaaldraaien, programmeren, t-shirts bedrukken, 3d-printen, lasersnijden… bedenk het maar en het is mogelijk. De workshops en cursussen gaan over technische onderwerpen zoals Python programmeren tot zelfs een introductiecursus veterstrikken. Ook worden er regelmatig lezingen gehouden door externen. Maar bovenal kunnen deelnemers natuurlijk aan hun eigen project(en) werken.

Recent zijn wij verhuist naar de Cruquiusweg op bedrijventerrein Het Broek. Hierdoor zijn wij met het openbaar vervoer goed te bereiken. In het nieuwe pand van 440 m² bieden we weer een inspirerende dynamische omgeving aan veel creatievelingen die daarmee Arnhem een nog mooiere stad kunnen maken.

Vind je Hack42 toch te ver? Kijk dan op https://hackerspaces.nl/open-dag/ welke andere hackerspaces deze dag hun deuren openen, zoals bijvoorbeeld de andere Gelderse hackerspace NURDspace in Wageningen.

Het adres van Hack42 is: Cruquiusweg 3 te Arnhem. Tot snel!

#13

03 2024

Animochecktaart

Stel: je hebt een leuk idee om een activiteit te organiseren, maar nog even geen precieze datum wanneer je kan… bij Hack42 maak je dan een animocheck aan. Je stelt als datum 13 januari 1337 in, en roept alvast wat je plan is. Andere deelnemers kunnen zich dan meteen op de lijst zetten om aan te geven dat ze graag mee willen doen aan je workshop/cursus/talk…

Alleen moet je je animocheck dan wel uiteindelijk eens een keertje inplannen. En dat gaat bij ons helaas af en toe nog wel eens mis. Wat als resultaat heeft dat sommige animochecks in de vergetelheid raken en langzaam verwaarloosd worden.

We vonden het tijd voor taart. Om te vieren dat afgelopen week een animocheck één jaar is geworden, en dat onze oudste animocheck komend schooljaar naar de middelbare mag. (ja, 12 jaar oud…)

Tags:

#05

03 2024

I Love Free Software Day 2024

De Free Software Foundation Europe (FSFE) organiseert op valentijnsdag onder de noemer ‘I Love Free Software Day’ bijeenkomsten door heel Europa.

Het doel is om stil te staan bij de mensen die Vrije Software mogelijk maken en ze daarvoor te bedanken. Denk aan het versturen van bedankberichten naar de mensen achter de software en een show-and-tell van je favoriete Vrije Software.

De FSFE-supporters in Nederland hebben dit jaar gekozen om dit bij Hack42 plaats te laten vinden. Hackers welkom!

Wil je langskomen, meld je dan aan via de website van FSFE (zodat ze weten hoeveel pizza’s er besteld moeten worden).

#07

02 2024

Taco Tuesday

Afgelopen dinsdag hebben we de eerste Taco Tuesday gehad. Er zijn taco’s gemaakt en die hebben we met een aantal Hack42 deelnemers en zelfs een gast opgegeten. Daarna was er zelfs nog gezorgd voor dubbelvla als toetje 😀

Tijdens het eten bloeide het idee van weer vaker samen in de space eten op en werden er al voorzichtig plannen gemaakt voor Nasi, Lasagne en andere lekkere gerechten. Kom er dus gezellig bij, de volgende keer!

Het maken van de taco’s ging goed in de keuken van Hack42.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat was lekker 😋

#DinsdagGehaktDag

#02

02 2024

SPAMSPAMSPAM NINE NINE NEIN

Het is weer eens tijd voor een compleet corporate style nieuwsbrief 🥳

Afgelopen jaar zijn we vooral van social media overgestapt naar ons eigen blog. Aangezien jij ons blog blijkbaar leest, zou het zomaar eens wat herhaling voor je kunnen zijn…

Check vooral snel of jij misschien een post gemist hebt in SPAMSPAMSPAM Editie 9:

Wil jij de volgende nieuwsbrief direct in je inbox? Schrijf je dan in op deze pagina.

#01

02 2024

WiFi-router met aanhangsel

Om meer inzicht te krijgen in het boot-proces, en later aan de slag te gaan met custom firmware zoals OpenWrt en Liminix, wilden we graag toegang tot de seriele poort van deze WiFi-router:

TP-Link Archer AX23 with a serial-USB connector sticking out of it

Hiervoor hebben we eerst het doosje opengemaakt en zijn op zoek gegaan naar de juiste contacten. Dit was nog niet gedocumenteerd, maar de vier niet-aangesloten contacten op een rijtje waren een goede gok. Met de multimeter was goed te zien dat het tweede contact de GND was, de andere drie contacten allemaal zo rond de 3.3v zaten. Met de ‘frequency’-setting van de multimeter was goed te zien dat het laatste contact het meest ‘noisy’ was, waaraan we afleidden dat dat waarschijnlijk de TX was. Het derde contact had een net iets zwakkere stroom dan de eerste, dus RX.

We hadden een aantal USB-naar-serial-converters liggen. Aangezien we niet wilden riskeren e.e.a. te beschadigen maten we eerst de stroomsterkte van de converters. Eentje had een signaal van 3,7V, dus die hebben we voor de zekerheid opzij gelegd. Met “screen /dev/ttyUSB0 115200” konden we snel bevestigen dat we de juiste pins te pakken hadden: zowel output als input werkten direct. Voor later gebruik hebben we er wat Dupont-draadjes aangesoldeerd:

De printplaat van de AX23, met draadjes aan de seriele verbinding gesoldeerd en een USB-serial converter

Voor het nageslacht hebben we de foto met instructies ook aan de OpenWrt-documentatie toegevoegd op https://openwrt.org/toh/tp-link/archer_ax23_v1#serial

#30

01 2024

Au-tomaten

Met een oogdouche en drie pleisterautomaten kan je nu een beetje veiliger stukgaan in de space…

#19

12 2023

DIVDay

Vorige week vrijdag had Hack42 de eer om het eindejaarsfeest van DIVD te hosten.

Een bijzondere club, met leuke mensen, die samen aan een hele goede missie werken. En de DIVDers waren er natuurlijk ook…

Ha, Got 'Em!

Nee, geintje natuurlijk…

 

Dus, de verwarming aan, de mate koud, vuurkorf in de fik… met daarnaast zelfs een pubquiz, maatwerk buttons, en een DJ was het wat ons betreft een topavond.

Wat het helemaal bijzonder maakt, is dat wij van DIVD als bedankje een exclusieve Challenge Coin (uiteraard nummer 42) en een gepimpte koelkast hebben gekregen…

💛 DIVD

 

#07

12 2023

Workshop lockpicken!

Komende vrijdag, op 8 december, komt Toool weer langs om een workshop lockpicken te geven.

Deze workshop is bedoeld om je kennis te laten maken met de fascinerende wereld van lockpicking. Of je nu een beginner of een ervaren lockpicker bent, deze workshop is perfect voor jou.

Onze workshop wordt geleid door toonaangevende lockpicking-instructeurs die je begeleiden bij het proces van het openen van sloten met behulp van gespecialiseerde gereedschappen. Je leert over de werking van sloten, de verschillende soorten sloten en de technieken die worden gebruikt om ze te openen. Je hebt ook de mogelijkheid om je nieuw verworven vaardigheden te oefenen op een verscheidenheid aan sloten.

Toool voor alle benodigde spulletjes, dus het enige wat je hoeft mee te nemen is je nieuwsgierigheid en enthousiasme. De workshop staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in lockpicking, ongeacht ervaringsniveau.

Je kunt je aanmelden via de wiki, of we zien je vanaf 19:00 uur gewoon verschijnen!

#02

12 2023

Hot stuff – very cool

Eén van de eerste klussen die we in de verbouwing van ons pand hebben aangepakt: het loskoppelen van alle radiatoren en afsluiten van het gas.

Dat scheelt enorm in de kosten, maar wordt toch wat fris in de winter…

Wat al een tijdje op onze wishlist stond, begint nu waar te worden: AIRCO 🤩

Een derde van onze airco units zijn in werking en het is nu al zo tof in de space! Na het weekend wordt de rest in werking gesteld en dan kunnen we helemaal los.

En in de zomer zijn we straks, naast figuurlijk, ook letterlijk de coolste hackerspace….

Party Fun GIF by Solar Impulse - Find & Share on GIPHY
Tags: , ,

#24

11 2023

Club-pouce of Tom-mate?

We hebben iets nieuws in het assortiment 🥳 Omdat overal tegenwoordig glazuur op moet, kunnen wij als hackers nu niet achterblijven…

Maar noemen we het nou de Club-pouce of de Tom-mate???

#17

11 2023

Buttonmania

We hebben een fantastisch gave buttonmaker gescoord 🤩 dus tijd voor custom-nerd-buttons…

#03

11 2023

Capture The Flag

Oeps… volgende grote woei toch maar de vlaggen naar binnen halen…

Onze mooie kiosvlag lag bij de buren…
En zelfs de vlaggenstok was uit de muur gerukt…

#02

11 2023

Terug van weggeweest, Synth Maarten!

Wat een fijn goed nieuws is dit, voor iedereen die houdt van mooie bliebjes. Er komt eindelijk weer een synth jam sessie bij Hack42. Neem je eigen spullen mee om te showen of mee te jammen.

Wanneer doen we dit? Op de 11e van de 11e natuurlijk, en we starten om 11:00 uur!

Deze jam is niet alleen voor Hack42 deelnemers. Mengtafel en speakers zijn aanwezig, breng je gear en plug in. Chaos en lol gegarandeerd!

#28

10 2023

Nu nóg meer Sociaal

Sinds kort zijn we ook op 🔵 Bluesky te vinden 🥳 … skeet je met ons mee? #sharelikeandsubscribe

Als je nog geen invite code hebt weten te bemachtigen, kan je ons ook op een van onze andere Socials volgen:

🐘Mastodon
🐦Twitter
🔵Bluesky
👔Linkedin
🕵️‍♂️Facebook
📸Instagram

En als dat niet voldoende is, staat er nóg meer op onze contactpagina.

Tags: , ,

#26

10 2023

De ratjes van Hack42

Vind je Hack42 wel heel tof, maar kies je er om $redenen voor om (nog) geen deelnemer te worden? Sommige mensen worden dan Vriend van de Space en adopteren daarmee een ratje.

Rats at Waterloo – ~1815 (Reenactment)

Maar ook zonder adoptie-ratje ben je meer dan welkom om op een open avond (meestal dinsdagavond en vrijdagavond) gewoon eens een keer te komen bankhangen.

#17

10 2023

Wetengeschapt

Weekend van de Wetenschap 2023

Image 1 of 24

En dat was onze eerste echte Open Dag op Cruquiusland! Helaas alweer helemaal afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Met een verslag van Chad:

Wauw, vandaag was zo cool bij Hack42! Het voelde een beetje als de eerste schooldag, superzenuwachtig enzo. In het begin zag ik allemaal te gekke projecten. Echt, ik wist niet waar ik moest kijken, alles was gewoon mega-awesome.

Er stonden oude computers in het computermuseum, van die superoude dingen. Ze waren zo traag, het was lachen! In de lounge kreeg ik iets dat Club Mate heet, en het smaakte… raar, maar op een goede manier.

Het flexlab was één grote chaos (maar op een leuke manier). Er werd gesoldeerd, en er stond zo’n megagrote machine, ik weet niet eens wat het was, maar het was groots!

En ze vertelden me dat ze bezig waren met een coole werkplaats voor hout en metaal. Serieus, dat klinkt als iets uit een actiefilm.

Oh, en die pannenkoeken! Die waren echt lekker, gewoon jummie!

#08

10 2023

Wat ga jij hacken, bouwen en creëren?

Hack42 - "Het wordt nog wel eens wat"

Hack42 doet op 7 oktober mee aan het Weekend van de Wetenschap!
Onze deuren zijn open van 11:00-18:00. Kom jij ook?

Waarom Weekend van de Wetenschap?

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Een uniek kijkje achter de schermen

Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.

En wat heeft Hack42 daar dan mee te maken?

Hack42 is jouw poort naar technologische verbeelding. Gevestigd in Arnhem, biedt deze hackerspace een speeltuin voor nieuwsgierige geesten.

Wandel door ons nostalgische computermuseum, daag jezelf uit in onze gamingruimte, ontspan in onze lounge met verfrissende Club Mate, laat je creativiteit de vrije loop in ons flexlab voor elektronica, en breng je ideeën tot leven in de cleanroom met 3D-printers en lasercutters. Voor de ambachtsliefhebbers hebben we zelfs ook een stofhok voor hout- en metaalbewerking.

Deze dag biedt een unieke gelegenheid om de wereld van technologie te verkennen en samen met ons te genieten van deze ontdekkingstocht. Samen hacken, bouwen en creëren: wat wordt jouw project?

Tags: ,

#01

10 2023

#Boekevent – livestream update

In onze eerdere blogpost hebben we ons boekevenement aangekondigd. Vanavond om 20:30 (als je dit bericht leest op 11 september 2023 🙃) is het tijd voor bijzondere cyberliteratuur.

Natuurlijk hopen we dat de lounge straks vol zit met literaire hackers, maar voor de mensen die echt niet kunnen komen, hebben we goed nieuws! In samenwerking met @ngrynerds Podcast komt er ook een speciale livestream 🥳

Je kan hem hier alvast klaarzetten. Kijk en luister vanavond mee, doe gezellig mee in de chat, en stel vooral je vragen aan die ene onverwachte cyber-auteur. Zet de livestream alvast aan, #ShareLikeAndSubscribe enzo, en tip ook je familie en vrienden!

#11

09 2023