Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Kachel upgrade
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Kachel++ Picture.jpg

Kachel upgrade

Naam Kachel upgrade
Door Erin
Status Afgerond
Madskillz Metaal hakken, zagen, klinken
Doel / Omschrijving
Warmtewisselaar om een schoorsteen om meer warmte te onttrekken
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Kachel++_Picture.jpg noez

Dit project beschrijft een upgrade voor mijn houtkachel.

Uit de houtkachel komt een rookgas-afvoer die 100-180 graden kan worden. Tijd dus om daar wat extra warmte aan te onttrekken voor het naar buiten gaat!

Het principe is niet wereldschokkend. Ik beschrijf dit vooral om de toegepaste materialen vast te leggen. De juiste keuze maakt het project aanzienlijk eenvoudiger. Deze opzet is ook goed toe te passen voor de Hackerspace. Het is hiermee mogelijk om hete lucht naar de gang of de bovenruimte te blazen.

Uitgangspunten

* Eenvoudig, goedkoop, kosteneffectief.
Goedkope materialen

* Geen modificatie aan de kachel.
Er wordt geen schade aan de kachel aangebracht: Er wordt niet in geboord, gefreesd of leidingen in aangebracht. De warmtewisselaar kan weer verwijderd worden zonder problemen.

* Op de uitgaande rookgasafvoer.
Voordeel van de aanpak is dat er warmte wordt onttrokken die anders naar buiten zou verdwijnen. Het is dus niet zomaar een andere warmteverdeling, maar echt netto meer warmte. Alle onttrokken warmte = winst.

* Op basis van lucht
Voordelen: Goedkoper en eenvoudiger dan water. Minder risico's. De onttrokken warmte is beperkt en levert (hopelijk) geen problemen op met trek, of neerslaan van aanslag in de schoorsteen.

* De rookgasafvoer wordt rondom omsloten.
Dit geeft de lucht de kans om op te warmen. De opgewarmde lucht is goed te controleren en te sturen. Dus niet alleen een losse ventilator op de schoorsteen.


Versie 1

Een foto zegt soms meer dan woorden.

De rookgasafvoer is 150mm doorsnee. De buis er omheen is 200mm. De lucht moet een vrij lange weg afleggen (van boven naar beneden). Er zit een kleine ventilator in. De lucht die er uitkomt is warm maar er komt, vanwege de gebruikte ventilator, niet heel veel lucht uit.


Versie 2