Uit Hack42
Versie door Stoneshop (Overleg | bijdragen) op 21 okt 2013 om 21:33

Ga naar: navigatie, zoeken
Flexowriter: Flexowriter SFD
Rubriek Museum
Fabrikant Friden
200x200px
Model Flexowriter SFD
Naam Flexowriter SFD
Type Flexowriter
Serial#
Systeem
Architectuur Electromechanisch
Systeembus/interface 8 bits
OS
Netwerk
Hostname
IP Address
DECnet Address
MAC Address
Collectiegegevens
Eigenaar Macsimski
Status Working
Knowhow MacSimski
Locatie Museum
Label
Herkomst
Datum opname collectie
Bekijk alle hardware - Ga naar het Museum - Nieuw item

Een electro-mechanische typemachine met ponsband in- en uitvoer. Te gebruiken als zelfstandige typemachine, maar ook middels twee 50polige Cannon connectoren en 7bits parallel signalen met strobe aan een computer te koppelen. Deze machine is nog van voor de invoering van ASCII dus heeft een lookuptable nodig. Er is ook nog een externe puncher, die kortsluiting veroorzaakt bij het aansluiten aan de flexowriter. Is orgineel van een latere machine, maar gebruikt wel dezelfde stekers.

Het apparaat weegt 45 Kilo.

Ponsband

De Flexowriter maakt gebruik van standaard 1 inch geoliede ponsband. Niet geolied papier kan af en toe gebruikt worden, mits de puncher regelmatig geolied wordt; dit om slijtage te voorkomen. De puncher heeft een aantal veiligheden aan boord om fouten en storingen te detecteren. Voor de aanvoer van tape is er een beugel om te detecteren of er nog papier is en of het niet vastgelopen is tussen rol en puncher. Deze blokkeert het toetsenbord als dit wel het geval is. Daarnaast maakt de puncher gebruik van oneven parity door de beweging van de punchstaafjes te volgen met contactjes. Als er een punchfout optreed, blokkeert het toetsenbord ook. Hoe dit te verhelpen)

De schakelaar voor de puncher zit boven de aan/uit schakelaar. Ook deze heeft drie standen, waarvan de middenstand uit is. Naar je toe halen is de stand om alles wat de machine binnenkomt te punchen. de stand sel. punch is om alleen te punchen adhv punchcodes van de lezer of na het indrukken van een van de acht controltoetsen.

Punchcode

Deze Flexowriter SFD gebruikt geen ASCII en is dus niet uitwisselbaar met andere ponsmachines. Naast een andere code is de nummering van de ponsgaten ook anders: bit0 zit niet aan de rand.

ponsgaten ascii Flexo
0 0 4
0 1 3
0 2 2
. . .
0 3 1
0 4 0
0 5 5
0 6 6
0 7 7

Dit is belangrijk bij het direct aansturen van een flexo puncher of reader.

Ook zijn de control karakters anders. Zo is de code voor de letter A en a hetzelfde, maar wordt er een control karakter vooraf gestuurd die de hele machine in hoofdletter of kleine letters zet. Dit werkt als een caps-lock toets: alle daaropvolgende letters worden groot of klein afgedrukt naar gelang welke controlcode verstuurd is: hoofdletters of kleine letters. Daarnaast zijn er codes voor het stoppen van de ponsbandlezer of het omschakelen naar een externe lezer en weer terug (voor mailmerge) Bij de controltoetsen zitten ook twee toetsen die specifiek voor externe apparaten bedoeld zijn. de "aux code" en "coltrol" toets is voor het verzenden van codes naar een aangekoppelde computer en de codes gemaakt met de "aux code" toets worden door de flexo intern genegeerd.