Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Project |Naam=Panorama Platform |Eigenaar=JanBee |Status=Idee |Skills=3D-print, Lasersnijden, Software |Samenvatting=Pan-Tilt Platform voor panoramafoto's }} Auto...')
 
Regel 11: Regel 11:
 
Ik ga in dit najaar zo'n ding bouwen en testen. Zie de eerste schets hierbij. Daar zullen wat aanpassingen uit voortkomen, en dan kunnen we daarna een serie'tje opzetten voor de belangstellenden.
 
Ik ga in dit najaar zo'n ding bouwen en testen. Zie de eerste schets hierbij. Daar zullen wat aanpassingen uit voortkomen, en dan kunnen we daarna een serie'tje opzetten voor de belangstellenden.
  
Dit is een animo-check. Meld je als je belangstelling hebt en doe suggesties voor verbeteringen / uitbreidingen / alles moet anders / waar je het ook voor kunt misbruiken.
+
Dit is mede een animo-check. Meld je als je belangstelling hebt en doe suggesties voor verbeteringen / uitbreidingen / alles moet anders / waar je het ook voor kunt misbruiken.
  
 
Achtergronden:
 
Achtergronden:

Versie van 21 sep 2014 20:09

Project: Panorama Platform
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
PanoramaPlatform Picture.jpg

Panorama Platform

Naam Panorama Platform
Door JanBee
Status Idee
Madskillz 3D-print, Lasersnijden, Software
Doel / Omschrijving
Pan-Tilt Platform voor panoramafoto's
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:PanoramaPlatform_Picture.jpg noez

Automatisch Pan-Tilt platform om met een eenvoudige compact camera en een verrekijker hoge resolutie foto's te maken door veel tele-plaatjes aan elkaar te naaien.

Plan: Ik ga in dit najaar zo'n ding bouwen en testen. Zie de eerste schets hierbij. Daar zullen wat aanpassingen uit voortkomen, en dan kunnen we daarna een serie'tje opzetten voor de belangstellenden.

Dit is mede een animo-check. Meld je als je belangstelling hebt en doe suggesties voor verbeteringen / uitbreidingen / alles moet anders / waar je het ook voor kunt misbruiken.

Achtergronden: Tijdens mijn vakantie in sept '14 had ik vanuit het chaletje een prachtig uitzicht over het Lac du Serre-Ponçon (ZO-FR), en dat noodde tot het maken van panoramafoto's. Zie http://86.91.251.42/stitch2-hor.jpg Vervolgens rees het idee om dit proces te automatiseren, gedachtig aan het vroegere Gigapixel project van TNO/TU-Delft, vanaf gebouw Elektro aldaar [link schijnt niet meer te bestaan].

Voor het stichen is tegenwoordig allerlei gratis software beschikbaar, zelfs van M$; dat is het makkelijke stuk.

Eisen Platform: Pan: 360+ graden. Tilt: minimaal +/- 45 graden Geschikt (te maken) voor iedere camera / verrekijker combinatie, met de camera zowel in landscape- als in portret-stand. Stabiele bevestiging en uitlijning van de camera + verrekijker.

Op de user interface (GUI) moet je kunnen instellen: Camera: kijkhoek horizontaal(*), kijkhoek vertikaal(*), tijdsinterval afdrukken. Scene: Totale hoek horizontaal(*), totale hoek vertikaal(*), minimum % overlap. Voorkeur: vlnr of andersom, vonb of andersom, regelgewijs of kolomgewijs, afdrukken alleen heen, of bij heen-en-terug. Na invoeren van de gegevens moet de GUI tonen hoeveel plaatjes er H, V en Totaal geschoten gaan worden en hoelang dat gaat duren. Gedurende de afloop moet zichtbaar zijn hoever het proces gevorderd is. Je moet het proces kunnen onderbreken, en dan weer verder gaan of definitief stoppen. De hele set parameters moet kunnen worden vastgelegd en teruggehaald onder een vrij te kiezen naam.


noot (*) Via een handmatige calibratie procedure moet je dit kunnen instellen.

Opmerkingen bij een camera / verrekijker combinatie. Met een eenvoudige compact camera -of die van een smartphone of tablet- kun je meestal goed in het oculair van een verekijker (of microscoop) kijken. Voorwaarde is dat de pupil van de camera gelijk of kleiner is dan die van de kijker. Soms moet je de camera daarvoor op maximaal TELE zetten. Verrekijkers en microscopen hebben een oculair dat afgestemd is op de pupil van het menselijk oog en die is betrekkelijk klein. Probeer het eens met je eigen camera / verrekijker. E.e.a moet wel goed gecentreerd en uitgelijnd staan.

Met de (duurdere) systeem camera's met half- of vol kleinbeeld formaat sensors gaat dat niet goed, want de pupil van die camera's is veel groter, en dat geeft afschaduwing oftewel vignettering. Een optie is dan om met (super-) tele optiek te werken en/of met teleconverter(s). En ja, je kunt een verrekijker gedeeltelijk slopen en het front-optiek gebruiken om een telelens te bouwen voor je systeem-camera. Ook oculair-projectie is wellicht mogelijk als je de lens verwijdert. E.e.a. vergt nogal wat aanpas-bussen e.d.