Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
k (6.6 "Blanke"->"Blanco")
 
(10 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De officiële statuten. De namen hebben we eruit gehaald, we vinden het zelf niet prettig om volledig genoemd te worden.
+
De officiële statuten.
Deze pagina bestaat om deelnemers makkelijk inzage te kunnen geven in de statuten. Het is mogelijk dat hier typ- en scanfouten staan. De enige gegarendeerd correcte versie is de papieren versie, om deze te kunnen bekijken kun je contact opnemen met de secretaris.
+
 +
<sub>De oude statuten staan [[Statuten/v1|hier]].</sub>
 +
__TOC__
 +
__NOEDITSECTION__
 +
=Statuten=
 +
== Artikelen ==
 +
===Naam en zetel. Begripsbepalingen.===
 +
*1.1 De stichting draagt de naam: Stichting Hack42.
 +
*1.2 Zij heeft haar zetel in de gemeente Arnhem.
 +
*1.3 In deze statuten wordt, voor zover niet uitdrukkelijk anders wordt vermeld, verstaan onder:
 +
**(a) '''algemeen nuttige activiteiten''': activiteiten van de stichting ter verwezenlijking of bevordering van haar doelstellingen;
 +
**(b) '''ANBI''': een algemeen nut beogende instelling als bedoeld in artikel 2 lid 3 onder m juncto artikel 5b Algemene wet inzake rijksbelastingen;
 +
**(c) '''ANBI-regelgeving''': de wet- en regelgeving op enig moment geldend voor ANBI’s;het bestuur van de stichting;
 +
**(d) '''het bestuur''': het bestuur van de stichting;
 +
**(e) '''commerciële tarieven''': vergoedingen die de integrale kostprijs van algemeen nuttige activiteiten ontstijgen;
 +
**(f) '''de stichting''': de onderhavige stichting: Stichting Hack42.
  
== Statuten ==
+
===Doel en middelen.===
===Doel===
+
* 2.1. De stichting heeft ten doel het stimuleren van raakvlakken tussen kunst, technologie en innovatie, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
;Artikel 2
+
*2.2. Zij tracht dit doel te bereiken onder meer door:
:1. De stichting heeft ten doel:
+
**(a) het faciliteren van een ontmoetingsruimte en projectruimte voor­ onderzoekers, hobbyisten op het gebied van technische innovaties;
::a. het stimuleren van raakvlakken tussen kunst, technologie en innovatie.
+
**(b) het faciliteren van apparatuur en gereedschap om projecten te ondersteunen;
::b. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
+
**(c) het verzamelen, tentoonstellen en (trachten) functioneel houden van klassieke technologie;
:2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
+
**(d) het organiseren van lezingen, workshops en bijeenkomsten.
::a. het faciliteren van ontmoetingsruimte en projectruimte voor onderzoekers en hobbyisten op het gebied van technische innovaties
+
*2.3. De stichting beoogt niet het maken van winst en zal slechts commerciële activiteiten ontplooien indien en voor zover de opbrengst daarvan wordt aangewend ter financiering van algemeen nuttige activiteiten. Algemeen nuttige activiteiten zullen nimmer tegen commerciële tarieven worden aangeboden.
::b. het faciliteren van apparatuur en gereedschap om projecten te ondersteunen
 
::c. het verzamelen, tentoonstellen en (trachten) functioneel houden van klassieke technologie
 
::d. het organiseren van lezingen, workshops en bijeenkomsten.
 
===Bestuur: samenstelling en wijze van benoemen===
 
;Artikel 3
 
:1. Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur vast te stellen aantal van ten minste drie en ten hoogste negen natuurlijke personen.
 
:2. Behalve het eerste bestuur dat in deze akte wordt benoemd, worden de bestuurders benoemd en geschorst door het bestuur. In vacatures moet zo spoedig mogelijk worden voorzien. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen door een persoon worden vervuld.
 
:3. De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd.
 
:4. Ingeval van een of meer vacatures in het bestuur behoudt het bestuur zijn bevoegdheden.
 
:5. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
 
  
===Bestuur: taak en bevoegdheden===
+
===Vermogen.===
;Artikel 4
+
*3.1. Het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
:1. Het bestuur is belast met het besturen van de stichting.
+
** subsidies en donaties;
:2. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen, tenzij het besluit wordt genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde (2/3e) van de uitgebrachte stemmen van alle in functie zijnde bestuurders.
+
** schenkingen, erfstellingen en legaten;
:3. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.
+
** alle andere verkrijgingen en baten;
:4.Erfstellingen mogen slechts onder het voorrecht van boedelbeschrijving worden aanvaard, tenzij het besluit om de betreffende erfstelling zuiver te aanvaarden wordt genomen met algemene stemmen van alle in functie zijnde bestuurders.
+
** opbrengsten uit algemeen nuttige activiteiten;
 +
** opbrengsten uit commerciële activiteiten, mits deze binnen redelijke termijn nagenoeg geheel conform het doel van de stichting worden besteed of met inachtneming van het in lid 2 bepaalde worden gereserveerd.
 +
*3.2. Instandhouding en/of vorming van vermogen, zoals door het vormen van reserves, is slechts toegestaan indien en voor zover zulks noodzakelijk is voor verwezenlijking van een doelstelling van de stichting dan wel ter waarborging van de continuïteit van de stichting.
 +
*3.3. Schenkingen kunnen slechts worden aanvaard, indien en voorzover daaraan geen bezwarende voorwaarden en bepalingen zijn verbonden, anders dan die betreffende eventueel verschuldigde schenk-of erfbelasting en de op die schenkingen/dat legaat vallende kosten. Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.
  
===Bestuur: vergaderingen===
+
===Bestuur: samenstelling. Benoeming. Defungeren. Beloning.===
;Artikel 5
+
*4.1. Bestuurders worden met inachtneming van het hieromtrent in dit artikel bepaalde benoemd door het bestuur.
:1. De vergaderingen van het bestuur worden gehouden in Nederland op de plaats als bij de oproeping is bepaald. Ook kan het bestuur buiten Nederland vergaderingen houden, mits de meerderheid van de zittende bestuurders hiervoor, voor de desbetreffende vergadering, hun goedkeuring voor heeft gegeven.
+
*4.2. Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur te bepalen aantal van tenminste drie en ten hoogste negen van elkaar onafhankelijke personen.
:2. Jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar wordt een vergadering van het bestuur (de jaarvergadering) gehouden, waar in elk geval aan de orde komt de vaststelling van de balans en de staat van baten en lasten.
+
*4.3. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen ook door één persoon worden vervuld.
:3. Voorts worden vergaderingen gehouden, wanneer een van de bestuurders daartoe de oproeping doet.
+
*4.4. Bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd dan wel voor een door het bestuur te bepalen periode. Wanneer een bestuurder benoemd wordt voor een bepaalde periode, dan blijft hij na afloop van deze periode niettemin in functie indien en zolang het bestuur nog niet heeft voorzien in zijn herbenoeming of opvolging.
:4. De oproeping tot een vergadering geschiedt schriftelijk, tenminste zeven dagen tevoren, de dag van de oproeping en die van de vergadering niet meegerekend.
+
*4.5. Bij het ontstaan van één (of meer) vacature(s) in het bestuur, zullen de overblijvende bestuurders of zal de enige overblijvende bestuurder binnen twee maanden na het ontstaan van de vacature(s) daarin voorzien door de benoeming van een (of meer) opvolgers, met inachtneming van het in de leden 1 en 2 bepaalde.
:5. De oproeping tot een vergadering vermeldt, behalve plaats en tijdstip van de vergadering, de te behandelen onderwerpen.
+
*4.6. Tot bestuurder is niet benoembaar:
:6. De vergaderingen worden geleid door de voorzitter. Indien deze afwezig is voorzien de aanwezige bestuurders in de leiding van de vergadering. Tot dat moment wordt de vergadering geleid door de in leeftijd oudste aanwezige bestuurder.
+
**(a) degene die vijfjaren of korter voorafgaand aan de voorgenomen benoeming door de rechtbank is ontslagen als bestuurder van een stichting;
:7. De secretaris notuleert de vergadering. Bij afwezigheid van de secretaris wordt de notulist aangewezen door degene die de vergadering leidt. De notulen worden vastgesteld en getekend door degene, die in de vergadering als voorzitter en notulist hebben gefungeerd. De notulen worden vervolgens bewaard door de secretaris.
+
**(b) een persoon die vier jaren of korter voorafgaand aan de voorgenomen benoeming onherroepelijk is veroordeeld voor (i) het aanzetten tot haat of geweld, (ii) het gebruik van geweld en/of (iii) het opzettelijk plegen van een misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht;
:8. Toegang tot de vergaderingen van het bestuur hebben de in functie zijnde bestuurders en degenen die daartoe door het bestuur zijn uitgenodigd.
+
**(c) een persoon tenaanzien van wie een bestuursverbod geldt, welk bestuursverbod blijkens de uitspraak van de rechtbank(mede) betrekking heeft op de stichting, als bedoeld in de artikelen 106a en verder Faillissementswet.
 +
*4.7. Mocht(en) in het bestuur door belet of ontstentenis, of om welke reden dan ook één of meer bestuurders ontbreken, dan vormen de overblijvende bestuurders niettemin een wettig bestuur. Onder belet wordt in ieder geval verstaan:
 +
**(a) schorsing;
 +
**(b) ziekte;
 +
**(c) onbereikbaarheid,
 +
:in de gevallen onder b en c bedoeld zonder dat gedurende een termijn van veertien dagen de mogelijkheid van contact tussen de bestuurder en de stichting heeft bestaan, tenzij het bestuur in een voorkomend geval een andere termijn vaststelt. Of belet of ontstentenis ten aanzien van een bepaalde bestuurder aanwezig is, zal, ingeval van geschil, op verzoek van de meest gerede belanghebbende bindend worden vastgesteld door meer bedoelde voorzieningenrechter.
 +
*4.8. Het bestuur is bevoegd een bestuurder te schorsen of te ontslaan, met inachtneming van het in artikel 6 bepaalde.
 +
*4.9. Indien door een bestuurder een elektronisch adres bekend wordt gemaakt houdt deze bekendmaking tevens de instemming in om alle kennisgevingen, mededelingen en/of oproepingen voor een vergadering langs elektronische weg te krijgen toegezonden.
 +
*4.10. Het bestuurslidmaatschap eindigt:
 +
**(a) door periodiek defungeren;
 +
**(b) door overlijden van een bestuurder;
 +
**(c) bij verlies van het vrije beheer over zijn vermogen;
 +
**(d) bij schriftelijke ontslagneming (bedanken);
 +
**(e) bij ontslag op grond van artikel 2:298 Burgerlijk Wetboek;
 +
**(f) door ontslag door het bestuur;
 +
**(g) door een onherroepelijke veroordeling voor een of meer van de onder lid 6.b. genoemde misdrijven;
 +
**(h) door het in kracht van gewijsde gaan van een rechterlijk vonnis dat ertoe strekt de betreffende bestuurder een bestuursverbod, als bedoeld in de artikelen 106a en verder Faillissementswetop te leggen dat (mede) betrekking heeft op de stichting.
 +
*4.11. Bestuurders genieten geen andere beloning voor hun werkzaamheden dan toegestaan onder de ANBI-regelgeving. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten en een niet bovenmatig vacatiegeld.
  
===Bestuur: besluitvorming===
+
===Bestuur: bestuursbevoegdheid. Taakvervulling.===
;Artikel 6
+
*5.1. Het bestuur is belast met het besturen van de stichting.
:1. Het bestuur kan in een vergadering alleen besluiten nemen indien de meerderheid van de in functie zijnde bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Een bestuurder kan zich in een vergadering door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen nadat een schriftelijke, ter beoordeling van de voorzitter van de vergadering voldoende, volmacht is afgegeven. Een bestuurder kan daarbij slechts voor een andere bestuurder als gevolmachtigde optreden. Is in een vergadering niet de meerderheid van de in functie zijnde bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd dan wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, te houden niet eerder dan twee en niet later dan vier weken na de eerste vergadering. In deze tweede vergadering kan ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders worden besloten omtrent de onderwerpen welke op de eerste vergadering op de agenda waren geplaatst. Bij de oproeping tot de tweede vergadering moeten worden vermeld dat en waarom een besluit kan worden genomen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.
+
*5.2. Het bestuur is niet bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen.
:2. Zolang in een vergadering alle in functie zijnde bestuurders aanwezig zijn, kunnen geldige besluiten worden genomen over alle aan de orde komende onderwerpen, mits met algemene stemmen, ook al zijn de door de statuten gegeven voorschriften voor het oproepen en houden van vergaderingen niet in acht genomen
+
*5.3. Het bestuur is evenmin bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.
:3. Het bestuur kan met algemene stemmen ook buiten vergadering besluiten nemen, de bestuurders kunnen hun mening ook schriftelijk kenbaar maken. Van een aldus genomen besluit wordt door de secretaris een relaas opgemaakt. dat na mede-ondertekening door de voorzitter een bijvoeging van eventuele schriftelijke reacties als notulen wordt bewaard.
+
*5.4. Iedere bestuurder is tegenover de stichting gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Bij de vervulling van hun taak richten de bestuurders zich naar het belang van de stichting en de met haar verbonden onderneming of organisatie.
:4. Iedere bestuurder heeft het recht tot het uitbrengen van een stem. Voor zover deze statuten geen grotere meerderheid voorschrijven worden bestuursbesluiten genomen met volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
+
*5.5. Elke bestuurder draagt verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken. Hij is voor het geheel aansprakelijk ter zake van onbehoorlijk bestuur, tenzij hem mede gelet op de aan anderen toebedeelde taken geen ernstig verwijt kan worden gemaakt en hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen van onbehoorlijk bestuur af te wenden.
:5. Alle stemmingen in een vergadering geschieden mondeling, tenzij een of meer bestuurders voor de stemming een schriftelijke stemming verlangen. Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende, gesloten briefjes.
 
:6. Blanco stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht.
 
:7. In alle geschillen omtrent stemmingen beslist de voorzitter van de vergadering.
 
:8.Iedere bestuurder heeft het recht om een onderwerp op de agenda te plaatsen, ook tijdens de vergadering. Over een tijdens de vergadering op de agenda geplaatst onderwerp kan alleen een rechtsgeldig besluit genomen worden als alle bestuurders op de betreffende vergadering aanwezig zijn.
 
  
===Bestuur: defungeren===
+
===Bestuur: bestuursvergaderingen. Besluitvorming.===
;Artikel 7
+
*6.1. Bestuursvergaderingen worden gehouden zo dikwijls de voorzitter of ten­ minste twee van de overige bestuurders bijeenroepen, doch ten minste één maal per jaar.
:Een bestuurder defungeert:
+
*6.2. De bijeenroeping van een bestuursvergadering geschiedt door de  voorzitter of ten minste twee van de overige bestuurders, dan wel namens deze(n) door de secretaris, en wel onder opgaaf van de te behandelen onderwerpen, op een termijn van ten minste zeven dagen, door middel van oproepingsbrieven, dan wel langs elektronische weg, met inachtneming van het bepaalde in artikel 4 lid 9. Indien de bijeenroeping niet schriftelijk is geschied, of onderwerpen aan de orde komen die niet bij de oproeping werden vermeld, dan wel de bijeenroeping is geschied op een termijn korter dan zeven dagen, is besluitvorming niettemin mogelijk, mits alle in functie zijnde bestuurders aanwezig zijn en geen van deze bestuurders zich alsdan tegen besluitvorming verzet.
::a. door zijn overlijden
+
*6.3. Bestuursvergaderingen worden gehouden op de van keer tot keer door­ bet bestuur te bepalen plaatsen binnen Nederland.
::b. door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen
+
*6.4.  Toegang tot de vergaderingen hebben de bestuurders alsmede zij die door de ter vergadering aanwezige bestuurders worden toegelaten. Een bestuurder kan zich door een bij geschrift door hem daartoe gevolmachtigde medebestuurder ter vergadering doen vertegenwoordigen. Onder geschrift wordt te dezen verstaan elk via gangbare communicatiekanalen overgebracht en op schrift ontvangen bericht. Een bestuurder kan ten hoogste één medebestuurder ter vergadering vertegenwoordigen.
::c. door zijn aftreden
+
*6.5. Indien gestemd wordt over een voorstel om een bestuurder te schorsen of te ontslaan, als bedoeld in artikel 4, kan de bestuurder wiens schorsing of ontslag het betreft, niet aan de stemming deelnemen en telt deze bestuurder niet mee voor de berekening van het quorum, zoals bepaald in de tweede volzin van lid 6.
::d. door ontslag hem verleend door de gezamenlijke overige bestuurders
+
*6.6. Iedere bestuurder heeft één stem. Alle besluiten waaromtrent bij deze statuten niet anders is bepaald worden genomen met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste de meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht. Staken de stemmen bij verkiezing van personen dan beslist het lot; staken de stemmen bij een andere stemming, dan is het voorstel verworpen.
::e. door ontslag op grond van artikel 2:298 Burgerlijk Wetboek.
+
*6.7. Indien een bestuurder een direct of indirect een persoonlijk tegenstrijdig belang heeft met de stichting, neemt hij geen deel aan de beraadslaging­ en besluitvorming terzake binnen het bestuur. Indien alle bestuurders een direct of indirect een persoonlijk tegenstrijdig belang hebben met de stichting, is het bestuur niettemin bevoegd tot beraadslaging en besluitvorming terzake, maar worden de aan het besluit ten grondslag liggende overwegingen schriftelijk vastgelegd.
 +
*6.8. Alle stemmingen geschieden mondeling. Echter kan de voorzitter bepalen dat de stemmen schriftelijk worden uitgebracht. Indien het betreft een verkiezing van personen kan ook een aanwezige stemgerechtigde verlangen dat de stemmen schriftelijk worden uitgebracht. Schriftelijke stemming geschiedt door middel van ongetekende stembriefjes.
 +
*6.9. Het in de vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter omtrent de uitslag van een stemming, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt onmiddellijk na het uitspreken van een oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, indien­ de meerderheid der vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming. 
 +
*6.10. De vergaderingen worden geleid door de voorzitter; bij diens afwezigheid voorziet de vergadering zelf in haar leiding (deze persoon in dit artikel alsdan aan te duiden als de voorzitter). Totdat de vergadering zelf in haar leiding heeft voorzien, wordt het voorzitterschap waargenomen door de in leeftijd oudste ter vergadering aanwezige bestuurder.
 +
*6.11. Van het verhandelde in de vergadering worden door een daartoe door de voorzitter van de vergadering aangewezen persoon notulen opgemaakt, welke in dezelfde of de eerst volgende vergadering worden vastgesteld en ten blijke daarvan door de voorzitter en de notulist ondertekend.
 +
*6.12. Het bestuur kan ook op andere wijze dan in vergadering besluiten nemen, mits alle bestuurders in de gelegenheid worden gesteld hun stem uit te brengen, en zij allen schriftelijk hebben verklaard zich niet tegen deze wijze van besluitvorming te verzetten. Een besluit is alsdan genomen zodra de vereiste meerderheid van alle bestuurders zich schriftelijk vóór het voorstel heeft verklaard. Van een buiten vergadering genomen besluit wordt door de secretaris een relaas opgemaakt, dat in­ de eerstvolgende vergadering wordt vastgesteld en ten blijke daarvan door de voorzitter en de notulist van die vergadering ondertekend. Het aldus vastgestelde relaas wordt tezamen met de in de eerste zin van dit lid bedoelde stukken bij de notulen gevoegd.
  
===Vertegenwoordiging===
+
===Bestuur. Vertegenwoordiging.===
;Artikel 8
+
*7.1. De stichting wordt vertegenwoordigd door het bestuur. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan:
:1. Het bestuur vertegenwoordigt de stichting.
+
**(a) hetzij de voorzitter tezamen met een bestuurder;
:2. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee gezamenlijke handelende bestuurders, welke de statutaire titel van voorzitter, penningmeester of secretaris hebben.
+
**(b) hetzij twee gezamenlijk handelende bestuurders.
:3. Tegen een handelen in strijd met artikel 4 lid 3 kan tegen derden beroep worden gedaan.
+
*7.2. Het bestuur kan volmacht aan één of meer bestuurders alsook aan derden verlenen, om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
:4. Het bestuur kan volmacht verlenen aan een of meer bestuurders, alsook aan derden, om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
 
:5. In alle gevallen waarin de stichting een tegenstrijdig belang heeft met een of meer bestuurders wordt de stichting niettemin op de hiervoor gemelde wijze vertegenwoordigd.
 
  
===Boekjaar en jaarstukken===
+
===Boekjaar. Administratie. Jaarstukken. Beleidsplan. Internetsite.===
;Artikel 9
+
*8.1. Het boekjaar van de stichting valt samen met het kalenderjaar.
:1. Het boekjaar van de stichting is gelijk aan het kalenderjaar.
+
*8.2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de stichting en van alles betreffende de werkzaamheden van de stichting naar de eisen die voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de stichting kunnen worden gekend.
:2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de stichting en van alles betreffende de werkzaamheden van de stichting, naar de eisen die voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat daaruit te allen tijde de rechten en verplichtingen van de stichting kunnen worden gekend.
+
*8.3. Uit de in lid 2 bedoelde administratie moet onder andere blijken:
:3. Het bestuur is verplicht jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar de balans en de staat van baten en lasten van de stichting te maken, op papier te stellen en vast te stellen.
+
**(a) welke bedragen er (per bestuurder) aan onkostenvergoeding en vacatiegelden zijn betaald;
:4. Het bestuur is verplicht de in de voorgaande leden bedoelde boeken, bescheiden en andere gegevensdragers gedurende zeven jaren te bewaren.
+
**(b) welke kosten de stichting heeft gemaakt; en
:5. De op een gegevensdrager aangebrachte gegevens, uitgezonderd de op papier gestelde balans en staat van baten en lasten, kunnen op een andere gegevensdrager worden overgebracht en bewaard, mits de overbrenging geschiedt met juiste en volledige weergave der gegevens en deze gegevens gedurende de volledige bewaartijd beschikbaar zijn en binnen redelijke tijd leesbaar kunnen worden gemaakt.
+
**(c) wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de stichting is.
 +
*8.4. Het bestuur is verplicht jaarlijks binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar een balans, een staat van baten en lasten en een toelichting daarbij van de stichting te maken en op papier te stellen.
 +
*8.5. Het bestuur kan, alvorens tot vaststelling van de in lid 4 bedoelde stukken over te gaan, deze doen onderzoeken door een door hem aan te wijzen accountant. Deze brengt omtrent zijn onderzoek verslag uit.
 +
*8.6. Het bestuur is verplicht de in de voorgaande leden bedoelde boeken, bescheiden en andere gegevensdragers gedurende zeven jaren te bewaren.
 +
*8.7. Voor afloop van elk boekjaar stelt het bestuur een beleidsplan op voor het daaropvolgende boekjaar. Het beleidsplan geeft inzicht in de door de stichting te verrichten werkzaamheden ter verwezenlijking van haar doelstelling, de wijze van werving van inkomsten, het beheer van het vermogen van de stichting en de besteding daarvan.
 +
*8.8. Het bestuur stelt een meerjarig beleidsplan op. Het meerjarig beleidsplan is actueel en geeft inzicht in de manier waarop de doelstelling van de stichting wordt uitgevoerd. Het beleidsplan geeft in ieder geval inzicht in:
 +
**(a) de werkzaamheden die de stichting verricht;
 +
**(b) de manier waarop de stichting geld wil werven;
 +
**(c) het beheer van het vermogen van de stichting;
 +
**(d) de besteding van het vermogen van de stichting.
 +
*8.9. Het bestuur draagt zorg voor het maken, in bedrijf houden en actualiseren van een internetsite voor de stichting, waarop de door de ANBI-regelgeving voorgeschreven informatie wordt gepubliceerd.
 +
*8.10. Het bestuur neemt tevens de niet in deze statuten genoemde bepalingen van de ANBI-regelgeving in acht.
  
 
===Deelnemers===
 
===Deelnemers===
;Artikel 10
+
*9.1. Deelnemers kunnen natuurlijke personen en/of rechtspersonen zijn die inhoudelijke en/of zakelijke belangen hebben bij of in de stichting.
:1. Deelnemers kunnen natuurlijke personen en/of rechtspersonen zijn die inhoudelijke en/of zakelijke belangen hebben bij of in de stichting
+
*9.2. Deelnemers worden als zodanig na hun voorafgaande schriftelijke toestemming of op hun schriftelijk verzoek om als deelnemer te worden toegelaten door het bestuur benoemd, het bestuur is vrij in zijn benoeming van deelnemers.
:2. Deelnemers worden als zodanig na hun voorafgaande schriftelijke toestemming of op hun schriftelijk verzoek om als deelnemer te worden toegelaten door het bestuur benoemd; het bestuur is vrij in zijn benoeming van deelnemers
+
*9.3. Bestuurders zijn gedurende hun bestuursperiode van rechtswege deelnemer.
:3. Bestuurders zijn gedurende hun bestuursperiode van rechtswege deelnemer
+
*9.4. Deelnemers houden op deelnemer te zijn:
:4. Deelnemers houden op deelnemer te zijn:
+
**(a) door schriftelijke opzegging aan het bestuur;
::- door schriftelijke opzegging aan het bestuur
+
**(b) door zijn overlijden of indien de deelnemer een rechtspersoon is, door haar ontbinding of indien zij ophoudt te bestaan;
::- door zijn overlijden of indien de deelnemer een rechtspersoon is, door haar ontbinding of indien zij ophoudt te bestaan
+
**(c) door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen;
::- door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen
+
**(d) door ontslag als deelnemer door het bestuur.
::- door ontslag als deelnemer door het bestuur, het bestuur ontslaat een deelnemer in ieder geval op het moment dat de deelnemer een betalingsachterstand van tenminste drie (3) maanden van de hierna in lid 5 bedoelde bijdrage.
+
:het bestuur ontslaat een deelnemer in ieder geval op het moment dat de deelnemer een betalingsachterstand heeft van tenminste drie maanden van de hierna in lid 5 bedoelde bijdrage.
:5. Het bestuur kan van de deelnemers een maandelijkse bijdrage verlangen. De hoogte van deze bijdrage wordt jaarlijks door het bestuur, na voorafgaand advies van de vergadering van deelnemers, vastgesteld. Het bestuur kan deelnemers in verschillende categorieën indelen die een verschillende bijdrage verschuldigd zijn.
+
*9.5. Het bestuur kan van de deelnemers een maandelijkse bijdrageverlangen. De hoogte van deze bijdrage wordt jaarlijks door het bestuur, na voorafgaand advies van de vergadering van deelnemers, vastgesteld. Het bestuur kan deelnemers in verschillende categoriën indelen die een verschillende bijdrage verschuldigd zijn.
:6. De deelnemers hebben geen andere rechten dan in dit artikel 10 en in artikel 11 van deze statuten vermeld, en zijn derhalve geen leden in de zin van de wet.
+
*9.6. Wanneer een deelnemer in de loop van het boekjaar ophoudt met het zijn van deelnemer blijft de jaarlijkse bijdrage verschuldigd, tenzij het bestuur anders beslist.
 +
*9.7. De deelnemers hebben geen andere rechten dan in dit artikel 9 en in artikel 10 van deze statuten vermeld, en zijn derhalve geen leden in de zin van de wet.
  
===Vergadering van deelnemers===
+
===Vergadering van deelnemers.===
;Artikel 11
+
*10.1. Het bestuur roept tenminste eenmaal per jaar een vergadering vanvdeelnemers bijeen.
:1. Het bestuur roept tenminste eenmaal per jaar een vergadering van deelnemers bijeen.
+
*10.2. De vergadering van deelnemers wordt geleid door de voorzitter van het bestuur, bij zijn afwezigheid door de in leeftijd oudst aanwezige bestuurder. Bij het ontbreken van bestuurders voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
:2. De vergadering van deelnemers wordt geleid door de voorzitter van het bestuur, bij zijn afwezigheid door de in leeftijd oudst aanwezige bestuurder. Bij het ontbreken van bestuurders voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
+
*10.3. Alle deelnemers hebben in de vergadering van deelnemers recht op het uitbrengen van één stem. Deelnemers kunnen zich door middel van een schriftelijke volmacht aan­ een deelnemer ter vergadering doen vertegenwoordigen. Een deelnemer kan voor maximaal twee andere deelnemers als gevolmachtigde optreden.
:3. Alle deelnemers hebben in de vergadering van deelnemers recht op het uitbrengen van een stem. Deelnemers kunnen zich door middel van een schriftelijke volmacht aan een deelnemer ter vergadering doen vertegenwoordigen. Een deelnemer kan voor maximaal twee andere deelnemers als gevolmachtigde optreden.
+
*10.4. Deelnemers mogen indien er een vacature in het bestuur is kandidaat-bestuurders aandragen voor het bestuur. Het bestuur blijft te allen tijde bevoegd buiten de eventueel door de vergadering van deelnemers aangedragen kandidaat-bestuurders bestuurders te benoemen.
:4.Deelnemers mogen indien er een vacature in het bestuur is kandidaat bestuurders aandragen aan het bestuur. Het bestuur blijft ten alle tijde bevoegd buiten de eventueel door de vergadering van deelnemers aangedragen kandidaat-bestuurders bestuurders te benoemen.
+
*10.5. De vergadering van deelnemers heeft voorts de bevoegdheid: om omtrent alle activiteiten en zaken van de stichting informatie te vragen, het bestuur is verplicht deze informatie te verschaffen; het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te dienen.
:5. De vergadering van deelnemers heeft voorts de bevoegdheid:
+
*10.6. De vergadering van deelnemers heeft geen andere rechten dan in dit artikel 10 en artikel 9 van deze statuten zijn vermeld.
::- om omtrent alle activiteiten en zaken van de stichting informatie te vragen, het bestuur is verplicht deze informatie te verschaffen
 
::- het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te dienen.
 
:6. De vergadering van deelnemers heeft geen andere rechten dan in dit artikel 11 en artikel 10 van deze statuten zijn vermeld.
 
  
===Reglement===
+
===Reglemen(ten). Comité van aanbeveling. Commissies.===
;Artikel 12
+
*11.1. Het bestuur kan, met inachtneming van deze statuten, een of meer reglementen opstellen, waarin aangelegenheden, het bestuur of de stichting betreffende, worden geregeld. Voorts kunnen de bestuurders, al dan niet bij reglement, hun werkzaamheden onderling verdelen.
:1. Het bestuur is bevoegd een reglement vast te stellen, waarin die onderwerpen worden geregeld, die naar het oordeel van het bestuur (nadere) regeling behoeven.
+
*11.2. Een reglement mag niet in strijd met de wet of deze statuten zijn.
:2. Het reglement mag niet met de wet of deze statuten in strijd zijn.
+
*11.3. Het bestuur kan een comité van aanbeveling instellen en daarin een of meer personen benoemen ter behartiging van een of meer specifieke belangen van de stichting. De in het comité van aanbeveling benoemde personen zijn bevoegd het bestuur al dan niet op verzoek van het bestuur te adviseren met betrekking zaken welke de stichting betreffen. Het bestuur kan een lid van het comité van aanbeveling als zodanig schorsen of ontslaan en kan het comité van aanbeveling opheffen.
:3. Het bestuur is bevoegd het reglement te wijzigen of te beëindigen.
+
*11.4. Voorts kan het bestuur een of meer commissies instellen. Het bestuur bepaalt de taak, samenstelling en werkwijze van een commissie en kan een commissie opheffen.
:4. Op de vaststelling, wijziging en beëindiging van het reglement is het bepaalde in artikel 13 lid 1 van toepassing.
 
  
===Statutenwijziging===
+
===Statutenwijziging. Fusie. Splitsing.===
;Artikel 13
+
*12.1. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot statutenwijziging (daaronder uitdrukkelijk begrepen de wijziging van artikel 2), juridische fusie en juridische splitsing.
:1. Het bestuur is bevoegd deze statuten te wijzigen. Een besluit tot statutenwijziging moet met algemene stemmen worden genomen in een vergadering waarin alle bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
+
*12.2. Een besluit van het bestuur tot statutenwijziging, juridische fusie of juridische splitsing behoeft een meerderheid van twee derden van de stemmen, uitgebracht in een vergadering waarin alle bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Is een vergadering, waarin een voorstel tot statutenwijziging aan de orde is, niet voltallig, dan wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, te houden niet eerder dan twee en niet later dan vier weken na de eerste vergadering. In deze tweede vergadering kan ongeacht het aantal tegenwoordige of vertegenwoordigde bestuurders rechtsgeldig omtrent het voorstel, zoals dit in de eerste vergadering aan de orde was, worden besloten mits met­ een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen.
:2. De wijziging moet op straffe van nietigheid bij notariële akte tot stand komen. Iedere bestuurder afzonderlijk is bevoegd de desbetreffende akte te verlijden.
+
*12.3. Bij de oproeping tot de vergadering waarin een statutenwijziging zal worden voorgesteld, dient een afschrift van het voorstel, bevattende de woordelijke tekst van de voorgestelde wijziging, te worden gevoegd.
:3. De bestuurders zijn verplicht een authentiek afschrift van de wijziging en de gewijzigde statuten neer te leggen ten kantoren van het handelsregister.
+
*12.4. Een besluit tot statutenwijziging treedt eerst in werking nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van die akte is iedere bestuurder bevoegd.
  
===Ontbinding en vereffening===
+
===Ontbinding.===
;Artikel 14
+
*13.1. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot ontbinding van de stichting, met inachtneming van het bepaalde in lid 2 van het vorige artikel.
:1. Het bestuur is bevoegd de stichting te ontbinden.
+
*13.2. De stichting blijft na haar ontbinding voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. In stukken en aankondigingen die van haar uitgaan wordt aan de naam toegevoegd: in liquidatie.
:2. Op het besluit van het bestuur tot ontbinding is het bepaalde in artikel 13 lid 1 van overeenkomstige toepassing.
+
*13.3. Een eventueel batig saldo van de ontbonden stichting zal worden besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling, als bedoeld in artikel 5b Algemene wet inzake rijksbelastingen (of daarvoor in de plaats tredende wetgeving), met een gelijksoortige doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend dan wel nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een gelijksoortige doelstelling heeft.
:3. Indien het bestuur besluit tot ontbinding wordt tevens de bestemming van het liquidatiesaldo vastgesteld. In andere gevallen van ontbinding wordt de bestemming van het liquidatiesaldo door de vereffenaars vastgesteld.
+
*13.4. Na de ontbinding geschiedt de vereffening door de bestuurders.
:4. Na ontbinding geschiedt de vereffening door de bestuurders, tenzij bij het besluit tot ontbinding andere tot vereffenaars zijn aangewezen.
+
*13.5. Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden stichting gedurende de bij de wet voorgeschreven termijn onder berusting van de door de vereffenaars aangewezen persoon.
:5.Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden stichting gedurende de bij de wet voorgeschreven termijn onder berusting van de door de vereffenaars aangewezen persoon.
+
*13.6. Op de vereffening zijn overigens de bepalingen van Titel 2.1 Burgerlijk Wetboek van toepassing.
:6. Op de vereffening zijn de overigens de bepalingen van Titel 1, Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing.
 
  
===Slotbepalingen===
+
===Slotbepaling.===
;Artikel 15
+
In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist het bestuur.
:1. In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist het bestuur.
+
;AANGEHECHTE STUKKEN:
:2. Onder schriftelijk wordt in deze statuten verstaan elk via de gangbare communicatiekanalen overgebracht bericht, waarvan uit geschrift blijkt, waaronder begrepen elektronische mail (e-mail).
+
:Aan deze akte wordt gehecht voornoemd bestuursbesluit.
:3. Het eerste boekjaar van de stichting eindigt op eenendertig december tweeduizend tien.
+
;SLOT AKTE
 +
:De verschenen persoon is mij, notaris, bekend.
 +
:Waarvan akte verleden te Zwolle op de datum vermeld in het hoofd van deze akte.
 +
:Nadat de inhoud van de akte aan de verschenen persoon zakelijk werd opgegeven en toegelicht, verklaarde de verschenen persoon dat de verschenen persoon van de inhoud heeft kennis genomen en daarmee instemt.
 +
:Onmiddellijk na beperkte voorlezing overeenkomstig de wet is deze akte door de verschenen persoon en mij, notaris, ondertekend.
  
===Slotverklaring===
+
==PDF==
Ten slotte verklaarden de verschenen personen:
+
De bovenstaande artikelen zijn overgenomen uit de [[:Bestand:230830_afschrift_Akte_van_STW_Stichting_Hack42.pdf|afschrift van de statuten]]. Beide versies zijn ter uwe informatie en vermaak, de officiële statuten zijn op te vragen bij de [https://www.kvk.nl/bestellen/#/09220495/?productfilter=documenten KVK].
:a. het eerste bestuur van de stichting bestaat uit drie bestuurders
 
:b.voor de eerste maal zijn bestuurders van de stichting, in de achter hun naam vermelde functie.
 
 
 
== Statuten: scan origineel ==
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_0.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_1.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_2.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_3.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_4.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_5.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_6.jpg]]
 
 
 
[[Image:Statuten_15_apr_2010_pagina_7.jpg]]
 
 
 
 
 
== En nogmaals in tekst, zonder opmaak ==
 
<pre>
 
Doel
 
Artikel 2
 
1. De stichting heeft ten doel:
 
a. het stimuleren van raakvlakken tussen kunst, technologie en innovatie.
 
b. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste
 
zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
 
2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
 
a. het faciliteren van ontmoetingsruimte en projectruimte voor onderzoekers en
 
hobbyisten op het gebied van technische innovaties
 
b. het faciliteren van apparatuur en gereedschap om projecten te ondersteunen
 
c. het verzamelen, tentoonstellen en (trachten) functioneel houden van klassieke
 
technologie
 
d. het organiseren van lezingen, workshops en bijeenkomsten.
 
Bestuur: samenstelling en wijze van benoemen
 
Artikel 3
 
1. Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur vast te stellen aantal van
 
ten minste drie en ten hoogste negen natuurlijke personen.
 
2. Behalve het eerste bestuur dat in deze akte wordt benoemd, worden de bestuurders
 
benoemd en geschorst door het bestuur. In vacatures moet zo spoedig mogelijk worden
 
voorzien. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een
 
penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen door een persoon
 
worden vervuld.
 
3. De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd.
 
4. Ingeval van een of meer vacatures in het bestuur behoudt het bestuur zijn
 
bevoegdheden.
 
5. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel
 
recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
 
 
 
Bestuur: taak en bevoegdheden
 
Artikel 4
 
1. Het bestuur is belast met het besturen van de stichting.
 
2. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot
 
verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen, tenzij het besluit wordt
 
genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde (2/3e) van de uitgebrachte
 
stemmen van alle in functie zijnde bestuurders.
 
3. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij
 
de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde
 
sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.
 
4.Erfstellingen mogen slechts onder het voorrecht van boedelbeschrijving worden
 
aanvaard, tenzij het besluit om de betreffende erfstelling zuiver te aanvaarden wordt
 
genomen met algemene stemmen van alle in functie zijnde bestuurders.
 
 
 
Bestuur: vergaderingen
 
Artikel 5
 
1. De vergaderingen van het bestuur worden gehouden in Nederland op de plaats als bij
 
de oproeping is bepaald. Ook kan het bestuur buiten Nederland vergaderingen houden,
 
mits de meerderheid van de zittende bestuurders hiervoor, voor de desbetreffende
 
vergadering, hun goedkeuring voor heeft gegeven.
 
 
 
2. Jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar wordt een vergadering van
 
het bestuur (de jaarvergadering) gehouden, waar in elk geval aan de orde komt de
 
vaststelling van de balans en de staat van baten en lasten.
 
3. Voorts worden vergaderingen gehouden, wanneer een van de bestuurders daartoe de
 
oproeping doet.
 
4. De oproeping tot een vergadering geschiedt schriftelijk, tenminste zeven dagen tevoren,
 
de dag van de oproeping en die van de vergadering niet meegerekend.
 
5. De oproeping tot een vergadering vermeldt, behalve plaats en tijdstip van de
 
vergadering, de te behandelen onderwerpen.
 
6. De vergaderingen worden geleid door de voorzitter. Indien deze afwezig is voorzien de
 
aanwezige bestuurders in de leiding van de vergadering. Tot dat moment wordt de
 
vergadering geleid door de in leeftijd oudste aanwezige bestuurder.
 
7. De secretaris notuleert de vergadering. Bij afwezigheid van de secretaris wordt de
 
notulist aangewezen door degene die de vergadering leidt. De notulen worden vastgesteld
 
en getekend door degene, die in de vergadering als voorzitter en notulist hebben
 
gefungeerd. De notulen worden vervolgens bewaard door de secretaris.
 
8. Toegang tot de vergaderingen van het bestuur hebben de in functie zijnde bestuurders
 
en degenen die daartoe door het bestuur zijn uitgenodigd.
 
 
 
Bestuur: besluitvorming
 
Artikel 6
 
1. Het bestuur kan in een vergadering alleen besluiten nemen indien de meerderheid van
 
de in functie zijnde bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Een bestuurder kan zich
 
in een vergadering door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen nadat een
 
schriftelijke, ter beoordeling van de voorzitter van de vergadering voldoende, volmacht is
 
afgegeven. Een bestuurder kan daarbij slechts voor een andere bestuurder als
 
gevolmachtigde optreden. Is in een vergadering niet de meerderheid van de in functie
 
zijnde bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd dan wordt een tweede vergadering
 
bijeengeroepen, te houden niet eerder dan twee en niet later dan vier weken na de eerste
 
vergadering. In deze tweede vergadering kan ongeacht het aantal aanwezige of
 
vertegenwoordigde bestuurders worden besloten omtrent de onderwerpen welke op de
 
eerste vergadering op de agenda waren geplaatst. Bij de oproeping tot de tweede
 
vergadering moeten worden vermeld dat en waarom een besluit kan worden genomen
 
ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.
 
2. Zolang in een vergadering alle in functie zijnde bestuurders aanwezig zijn, kunnen
 
geldige besluiten worden genomen over alle aan de orde komende onderwerpen, mits met
 
algemene stemmen, ook al zijn de door de statuten gegeven voorschriften voor het
 
oproepen en houden van vergaderingen niet in acht genomen
 
3. Het bestuur kan met algemene stemmen ook buiten vergadering besluiten nemen, de
 
bestuurders kunnen hun mening ook schriftelijk kenbaar maken. Van een aldus genomen
 
besluit wordt door de secretaris een relaas opgemaakt. dat na mede-ondertekening door
 
de voorzitter een bijvoeging van eventuele schriftelijke reacties als notulen wordt bewaard.
 
4. Iedere bestuurder heeft het recht tot het uitbrengen van een stem. Voor zover deze
 
statuten geen grotere meerderheid voorschrijven worden bestuursbesluiten genomen met
 
volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
 
5. Alle stemmingen in een vergadering geschieden mondeling, tenzij een of meer
 
bestuurders voor de stemming een schriftelijke stemming verlangen. Schriftelijke
 
stemming geschiedt bij ongetekende, gesloten briefjes.
 
6. Blanke stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht.
 
7. In alle geschillen omtrent stemmingen beslist de voorzitter van de vergadering.
 
8.Iedere bestuurder heeft het recht om een onderwerp op de agenda te plaatsen, ook
 
tijdens de vergadering. Over een tijdens de vergadering op de agenda geplaatst
 
 
 
onderwerp kan alleen een rechtsgeldig besluit genomen worden als alle bestuurders op de
 
betreffende vergadering aanwezig zijn.
 
 
 
 
 
Bestuur: defungeren
 
Artikel 7
 
Een bestuurder defungeert:
 
a. door zijn overlijden
 
b. door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen
 
c. door zijn aftreden
 
d. door ontslag hem verleend door de gezamenlijke overige bestuurders
 
e. door ontslag op grond van artikel 2:298 Burgerlijk Wetboek.
 
 
 
Vertegenwoordiging
 
Artikel 8
 
1. Het bestuur vertegenwoordigt de stichting.
 
2. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee gezamenlijke
 
handelende bestuurders, welke de statutaire titel van voorzitter, penningmeester of
 
secretaris hebben.
 
3. Tegen een handelen in strijd met artikel 4 lid 3 kan tegen derden beroep worden
 
gedaan.
 
4. Het bestuur kan volmacht verlenen aan een of meer bestuurders, alsook aan derden,
 
om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
 
5. In alle gevallen waarin de stichting een tegenstrijdig belang heeft met een of meer
 
bestuurders wordt de stichting niettemin op de hiervoor gemelde wijze vertegenwoordigd.
 
 
 
Boekjaar en jaarstukken
 
Artikel 9
 
1. Het boekjaar van de stichting is gelijk aan het kalenderjaar.
 
2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de stichting en van alles
 
betreffende de werkzaamheden van de stichting, naar de eisen die voortvloeien uit deze
 
werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende
 
boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat
 
daaruit te allen tijde de rechten en verplichtingen van de stichting kunnen worden gekend.
 
3. Het bestuur is verplicht jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar de
 
balans en de staat van baten en lasten van de stichting te maken, op papier te stellen en
 
vast te stellen
 
4. Het bestuur is verplicht de in de voorgaande leden bedoelde boeken, bescheiden en
 
andere gegevensdragers gedurende zeven jaren te bewaren.
 
5. De op een gegevensdrager aangebrachte gegevens, uitgezonderd de op papier
 
gestelde balans en staat van baten en lasten, kunnen op een andere gegevensdrager
 
worden overgebracht en bewaard, mits de overbrenging geschiedt met juiste en volledige
 
weergave der gegevens en deze gegevens gedurende de volledige bewaartijd
 
beschikbaar zijn en binnen redelijke tijd leesbaar kunnen worden gemaakt.
 
 
 
Deelnemers
 
Artikel 10
 
1. Deelnemers kunnen natuurlijke personen en/of rechtspersonen zijn die inhoudelijke en/
 
of zakelijke belangen hebben bij of in de stichting
 
 
 
2. Deelnemers worden als zodanig na hun voorafgaande schriftelijke toestemming of op
 
hun schriftelijk verzoek om als deelnemer te worden toegelaten door het bestuur
 
benoemd; het bestuur is vrij in zijn benoeming van deelnemers
 
3. Bestuurders zijn gedurende hun bestuursperiode van rechtswege deelnemer
 
4. Deelnemers houden op deelnemer te zijn:
 
- door schriftelijke opzegging aan het bestuur
 
- door zijn overlijden of indien de deelnemer een rechtspersoon is, door haar
 
ontbinding of indien zij ophoudt te bestaan
 
- door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen
 
- door ontslag als deelnemer door het bestuur, het bestuur ontslaat een deelnemer
 
in ieder geval op het moment dat de deelnemer een betalingsachterstand van
 
tenminste drie (3) maanden van de hierna in lid 5 bedoelde bijdrage.
 
5. Het bestuur kan van de deelnemers een maandelijkse bijdrage verlangen. De hoogte
 
van deze bijdrage wordt jaarlijks door het bestuur, na voorafgaand advies van de
 
vergadering van deelnemers, vastgesteld. Het bestuur kan deelnemers in verschillende
 
categorieën indelen die een verschillende bijdrage verschuldigd zijn.
 
6. De deelnemers hebben geen andere rechten dan in dit artikel 10 en in artikel 11 van
 
deze statuten vermeld, en zijn derhalve geen leden in de zin van de wet.
 
 
 
Vergadering van deelnemers
 
Artikel 11
 
1. Het bestuur roept tenminste eenmaal per jaar een vergadering van deelnemers bijeen.
 
2. De vergadering van deelnemers wordt geleid door de voorzitter van het bestuur, bij zijn
 
afwezigheid door de in leeftijd oudst aanwezige bestuurder. Bij het ontbreken van
 
bestuurders voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
 
3. Alle deelnemers hebben in de vergadering van deelnemers recht op het uitbrengen van
 
een stem. Deelnemers kunnen zich door middel van een schriftelijke volmacht aan een
 
deelnemer ter vergadering doen vertegenwoordigen. Een deelnemer kan voor maximaal
 
twee andere deelnemers als gevolmachtigde optreden.
 
4.Deelnemers mogen indien er een vacature in het bestuur is kandidaat bestuurders
 
aandragen aan het bestuur. Het bestuur blijft ten alle tijde bevoegd buiten de eventueel
 
door de vergadering van deelnemers aangedragen kandidaat-bestuurders bestuurders te
 
benoemen.
 
5. De vergadering van deelnemers heeft voorts de bevoegdheid:
 
- om omtrent alle activiteiten en zaken van de stichting informatie te vragen, het
 
bestuur is verplicht deze informatie te verschaffen
 
- het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te dienen.
 
6. De vergadering van deelnemers heeft geen andere rechten dan in dit artikel 11 en
 
artikel 10 van deze statuten zijn vermeld.
 
 
 
Reglement
 
Artikel 12
 
1. Het bestuur is bevoegd een reglement vast te stellen, waarin die onderwerpen worden
 
geregeld, die naar het oordeel van het bestuur (nadere) regeling behoeven.
 
2. Het reglement mag niet met de wet of deze statuten in strijd zijn.
 
3. Het bestuur is bevoegd het reglement te wijzigen of te beëindigen.
 
4. Op de vaststelling, wijziging en beëindiging van het reglement is het bepaalde in artikel
 
13 lid 1 van toepassing.
 
 
 
Statutenwijziging
 
Artikel 13
 
 
 
1. Het bestuur is bevoegd deze statuten te wijzigen. Een besluit tot statutenwijziging moet
 
met algemene stemmen worden genomen in een vergadering waarin alle bestuurders
 
aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
 
2. De wijziging moet op straffe van nietigheid bij notariële akte tot stand komen. Iedere
 
bestuurder afzonderlijk is bevoegd de desbetreffende akte te verlijden.
 
3. De bestuurders zijn verplicht een authentiek afschrift van de wijziging en de gewijzigde
 
statuten neer te leggen ten kantoren van het handelsregister.
 
 
 
Ontbinding en vereffening
 
Artikel 14
 
1. Het bestuur is bevoegd de stichting te ontbinden.
 
2. Op het besluit van het bestuur tot ontbinding is het bepaalde in artikel 13 lid 1 van
 
overeenkomstige toepassing.
 
3. Indien het bestuur besluit tot ontbinding wordt tevens de bestemming van het
 
liquidatiesaldo vastgesteld. In andere gevallen van ontbinding wordt de bestemming van
 
het liquidatiesaldo door de vereffenaars vastgesteld.
 
4. Na ontbinding geschiedt de vereffening door de bestuurders, tenzij bij het besluit tot
 
ontbinding andere tot vereffenaars zijn aangewezen.
 
5.Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden
 
stichting gedurende de bij de wet voorgeschreven termijn onder berusting van de door de
 
vereffenaars aangewezen persoon.
 
6. Op de vereffening zijn de overigens de bepalingen van Titel 1, Boek 2 van het Burgerlijk
 
Wetboek van toepassing.
 
 
 
Slotbepalingen
 
Artikel 15
 
1. In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist het bestuur.
 
2. Onder schriftelijk wordt in deze statuten verstaan elk via de gangbare
 
communicatiekanalen overgebracht bericht, waarvan uit geschrift blijkt, waaronder
 
begrepen elektronische mail (e-mail)
 
3. Het eerste boekjaar van de stichting eindigt op eenendertig december tweeduizend elf.
 
 
 
Slotverklaring
 
Ten slotte verklaarden de verschenen personen:
 
a. het eerste bestuur van de stichting bestaat uit drie bestuurders
 
b.voor de eerste maal zijn bestuurders van de stichting, in de achter hun naam vermelde
 
functie.
 
</pre>
 

Huidige versie van 24 nov 2023 om 16:50

De officiële statuten.

De oude statuten staan hier.

Statuten

Artikelen

Naam en zetel. Begripsbepalingen.

  • 1.1 De stichting draagt de naam: Stichting Hack42.
  • 1.2 Zij heeft haar zetel in de gemeente Arnhem.
  • 1.3 In deze statuten wordt, voor zover niet uitdrukkelijk anders wordt vermeld, verstaan onder:
    • (a) algemeen nuttige activiteiten: activiteiten van de stichting ter verwezenlijking of bevordering van haar doelstellingen;
    • (b) ANBI: een algemeen nut beogende instelling als bedoeld in artikel 2 lid 3 onder m juncto artikel 5b Algemene wet inzake rijksbelastingen;
    • (c) ANBI-regelgeving: de wet- en regelgeving op enig moment geldend voor ANBI’s;het bestuur van de stichting;
    • (d) het bestuur: het bestuur van de stichting;
    • (e) commerciële tarieven: vergoedingen die de integrale kostprijs van algemeen nuttige activiteiten ontstijgen;
    • (f) de stichting: de onderhavige stichting: Stichting Hack42.

Doel en middelen.

  • 2.1. De stichting heeft ten doel het stimuleren van raakvlakken tussen kunst, technologie en innovatie, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
  • 2.2. Zij tracht dit doel te bereiken onder meer door:
    • (a) het faciliteren van een ontmoetingsruimte en projectruimte voor­ onderzoekers, hobbyisten op het gebied van technische innovaties;
    • (b) het faciliteren van apparatuur en gereedschap om projecten te ondersteunen;
    • (c) het verzamelen, tentoonstellen en (trachten) functioneel houden van klassieke technologie;
    • (d) het organiseren van lezingen, workshops en bijeenkomsten.
  • 2.3. De stichting beoogt niet het maken van winst en zal slechts commerciële activiteiten ontplooien indien en voor zover de opbrengst daarvan wordt aangewend ter financiering van algemeen nuttige activiteiten. Algemeen nuttige activiteiten zullen nimmer tegen commerciële tarieven worden aangeboden.

Vermogen.

  • 3.1. Het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
    • subsidies en donaties;
    • schenkingen, erfstellingen en legaten;
    • alle andere verkrijgingen en baten;
    • opbrengsten uit algemeen nuttige activiteiten;
    • opbrengsten uit commerciële activiteiten, mits deze binnen redelijke termijn nagenoeg geheel conform het doel van de stichting worden besteed of met inachtneming van het in lid 2 bepaalde worden gereserveerd.
  • 3.2. Instandhouding en/of vorming van vermogen, zoals door het vormen van reserves, is slechts toegestaan indien en voor zover zulks noodzakelijk is voor verwezenlijking van een doelstelling van de stichting dan wel ter waarborging van de continuïteit van de stichting.
  • 3.3. Schenkingen kunnen slechts worden aanvaard, indien en voorzover daaraan geen bezwarende voorwaarden en bepalingen zijn verbonden, anders dan die betreffende eventueel verschuldigde schenk-of erfbelasting en de op die schenkingen/dat legaat vallende kosten. Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.

Bestuur: samenstelling. Benoeming. Defungeren. Beloning.

  • 4.1. Bestuurders worden met inachtneming van het hieromtrent in dit artikel bepaalde benoemd door het bestuur.
  • 4.2. Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur te bepalen aantal van tenminste drie en ten hoogste negen van elkaar onafhankelijke personen.
  • 4.3. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen ook door één persoon worden vervuld.
  • 4.4. Bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd dan wel voor een door het bestuur te bepalen periode. Wanneer een bestuurder benoemd wordt voor een bepaalde periode, dan blijft hij na afloop van deze periode niettemin in functie indien en zolang het bestuur nog niet heeft voorzien in zijn herbenoeming of opvolging.
  • 4.5. Bij het ontstaan van één (of meer) vacature(s) in het bestuur, zullen de overblijvende bestuurders of zal de enige overblijvende bestuurder binnen twee maanden na het ontstaan van de vacature(s) daarin voorzien door de benoeming van een (of meer) opvolgers, met inachtneming van het in de leden 1 en 2 bepaalde.
  • 4.6. Tot bestuurder is niet benoembaar:
    • (a) degene die vijfjaren of korter voorafgaand aan de voorgenomen benoeming door de rechtbank is ontslagen als bestuurder van een stichting;
    • (b) een persoon die vier jaren of korter voorafgaand aan de voorgenomen benoeming onherroepelijk is veroordeeld voor (i) het aanzetten tot haat of geweld, (ii) het gebruik van geweld en/of (iii) het opzettelijk plegen van een misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht;
    • (c) een persoon tenaanzien van wie een bestuursverbod geldt, welk bestuursverbod blijkens de uitspraak van de rechtbank(mede) betrekking heeft op de stichting, als bedoeld in de artikelen 106a en verder Faillissementswet.
  • 4.7. Mocht(en) in het bestuur door belet of ontstentenis, of om welke reden dan ook één of meer bestuurders ontbreken, dan vormen de overblijvende bestuurders niettemin een wettig bestuur. Onder belet wordt in ieder geval verstaan:
    • (a) schorsing;
    • (b) ziekte;
    • (c) onbereikbaarheid,
in de gevallen onder b en c bedoeld zonder dat gedurende een termijn van veertien dagen de mogelijkheid van contact tussen de bestuurder en de stichting heeft bestaan, tenzij het bestuur in een voorkomend geval een andere termijn vaststelt. Of belet of ontstentenis ten aanzien van een bepaalde bestuurder aanwezig is, zal, ingeval van geschil, op verzoek van de meest gerede belanghebbende bindend worden vastgesteld door meer bedoelde voorzieningenrechter.
  • 4.8. Het bestuur is bevoegd een bestuurder te schorsen of te ontslaan, met inachtneming van het in artikel 6 bepaalde.
  • 4.9. Indien door een bestuurder een elektronisch adres bekend wordt gemaakt houdt deze bekendmaking tevens de instemming in om alle kennisgevingen, mededelingen en/of oproepingen voor een vergadering langs elektronische weg te krijgen toegezonden.
  • 4.10. Het bestuurslidmaatschap eindigt:
    • (a) door periodiek defungeren;
    • (b) door overlijden van een bestuurder;
    • (c) bij verlies van het vrije beheer over zijn vermogen;
    • (d) bij schriftelijke ontslagneming (bedanken);
    • (e) bij ontslag op grond van artikel 2:298 Burgerlijk Wetboek;
    • (f) door ontslag door het bestuur;
    • (g) door een onherroepelijke veroordeling voor een of meer van de onder lid 6.b. genoemde misdrijven;
    • (h) door het in kracht van gewijsde gaan van een rechterlijk vonnis dat ertoe strekt de betreffende bestuurder een bestuursverbod, als bedoeld in de artikelen 106a en verder Faillissementswetop te leggen dat (mede) betrekking heeft op de stichting.
  • 4.11. Bestuurders genieten geen andere beloning voor hun werkzaamheden dan toegestaan onder de ANBI-regelgeving. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten en een niet bovenmatig vacatiegeld.

Bestuur: bestuursbevoegdheid. Taakvervulling.

  • 5.1. Het bestuur is belast met het besturen van de stichting.
  • 5.2. Het bestuur is niet bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen.
  • 5.3. Het bestuur is evenmin bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.
  • 5.4. Iedere bestuurder is tegenover de stichting gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Bij de vervulling van hun taak richten de bestuurders zich naar het belang van de stichting en de met haar verbonden onderneming of organisatie.
  • 5.5. Elke bestuurder draagt verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken. Hij is voor het geheel aansprakelijk ter zake van onbehoorlijk bestuur, tenzij hem mede gelet op de aan anderen toebedeelde taken geen ernstig verwijt kan worden gemaakt en hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen van onbehoorlijk bestuur af te wenden.

Bestuur: bestuursvergaderingen. Besluitvorming.

  • 6.1. Bestuursvergaderingen worden gehouden zo dikwijls de voorzitter of ten­ minste twee van de overige bestuurders bijeenroepen, doch ten minste één maal per jaar.
  • 6.2. De bijeenroeping van een bestuursvergadering geschiedt door de voorzitter of ten minste twee van de overige bestuurders, dan wel namens deze(n) door de secretaris, en wel onder opgaaf van de te behandelen onderwerpen, op een termijn van ten minste zeven dagen, door middel van oproepingsbrieven, dan wel langs elektronische weg, met inachtneming van het bepaalde in artikel 4 lid 9. Indien de bijeenroeping niet schriftelijk is geschied, of onderwerpen aan de orde komen die niet bij de oproeping werden vermeld, dan wel de bijeenroeping is geschied op een termijn korter dan zeven dagen, is besluitvorming niettemin mogelijk, mits alle in functie zijnde bestuurders aanwezig zijn en geen van deze bestuurders zich alsdan tegen besluitvorming verzet.
  • 6.3. Bestuursvergaderingen worden gehouden op de van keer tot keer door­ bet bestuur te bepalen plaatsen binnen Nederland.
  • 6.4. Toegang tot de vergaderingen hebben de bestuurders alsmede zij die door de ter vergadering aanwezige bestuurders worden toegelaten. Een bestuurder kan zich door een bij geschrift door hem daartoe gevolmachtigde medebestuurder ter vergadering doen vertegenwoordigen. Onder geschrift wordt te dezen verstaan elk via gangbare communicatiekanalen overgebracht en op schrift ontvangen bericht. Een bestuurder kan ten hoogste één medebestuurder ter vergadering vertegenwoordigen.
  • 6.5. Indien gestemd wordt over een voorstel om een bestuurder te schorsen of te ontslaan, als bedoeld in artikel 4, kan de bestuurder wiens schorsing of ontslag het betreft, niet aan de stemming deelnemen en telt deze bestuurder niet mee voor de berekening van het quorum, zoals bepaald in de tweede volzin van lid 6.
  • 6.6. Iedere bestuurder heeft één stem. Alle besluiten waaromtrent bij deze statuten niet anders is bepaald worden genomen met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste de meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht. Staken de stemmen bij verkiezing van personen dan beslist het lot; staken de stemmen bij een andere stemming, dan is het voorstel verworpen.
  • 6.7. Indien een bestuurder een direct of indirect een persoonlijk tegenstrijdig belang heeft met de stichting, neemt hij geen deel aan de beraadslaging­ en besluitvorming terzake binnen het bestuur. Indien alle bestuurders een direct of indirect een persoonlijk tegenstrijdig belang hebben met de stichting, is het bestuur niettemin bevoegd tot beraadslaging en besluitvorming terzake, maar worden de aan het besluit ten grondslag liggende overwegingen schriftelijk vastgelegd.
  • 6.8. Alle stemmingen geschieden mondeling. Echter kan de voorzitter bepalen dat de stemmen schriftelijk worden uitgebracht. Indien het betreft een verkiezing van personen kan ook een aanwezige stemgerechtigde verlangen dat de stemmen schriftelijk worden uitgebracht. Schriftelijke stemming geschiedt door middel van ongetekende stembriefjes.
  • 6.9. Het in de vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter omtrent de uitslag van een stemming, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt onmiddellijk na het uitspreken van een oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, indien­ de meerderheid der vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
  • 6.10. De vergaderingen worden geleid door de voorzitter; bij diens afwezigheid voorziet de vergadering zelf in haar leiding (deze persoon in dit artikel alsdan aan te duiden als de voorzitter). Totdat de vergadering zelf in haar leiding heeft voorzien, wordt het voorzitterschap waargenomen door de in leeftijd oudste ter vergadering aanwezige bestuurder.
  • 6.11. Van het verhandelde in de vergadering worden door een daartoe door de voorzitter van de vergadering aangewezen persoon notulen opgemaakt, welke in dezelfde of de eerst volgende vergadering worden vastgesteld en ten blijke daarvan door de voorzitter en de notulist ondertekend.
  • 6.12. Het bestuur kan ook op andere wijze dan in vergadering besluiten nemen, mits alle bestuurders in de gelegenheid worden gesteld hun stem uit te brengen, en zij allen schriftelijk hebben verklaard zich niet tegen deze wijze van besluitvorming te verzetten. Een besluit is alsdan genomen zodra de vereiste meerderheid van alle bestuurders zich schriftelijk vóór het voorstel heeft verklaard. Van een buiten vergadering genomen besluit wordt door de secretaris een relaas opgemaakt, dat in­ de eerstvolgende vergadering wordt vastgesteld en ten blijke daarvan door de voorzitter en de notulist van die vergadering ondertekend. Het aldus vastgestelde relaas wordt tezamen met de in de eerste zin van dit lid bedoelde stukken bij de notulen gevoegd.

Bestuur. Vertegenwoordiging.

  • 7.1. De stichting wordt vertegenwoordigd door het bestuur. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan:
    • (a) hetzij de voorzitter tezamen met een bestuurder;
    • (b) hetzij twee gezamenlijk handelende bestuurders.
  • 7.2. Het bestuur kan volmacht aan één of meer bestuurders alsook aan derden verlenen, om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.

Boekjaar. Administratie. Jaarstukken. Beleidsplan. Internetsite.

  • 8.1. Het boekjaar van de stichting valt samen met het kalenderjaar.
  • 8.2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de stichting en van alles betreffende de werkzaamheden van de stichting naar de eisen die voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de stichting kunnen worden gekend.
  • 8.3. Uit de in lid 2 bedoelde administratie moet onder andere blijken:
    • (a) welke bedragen er (per bestuurder) aan onkostenvergoeding en vacatiegelden zijn betaald;
    • (b) welke kosten de stichting heeft gemaakt; en
    • (c) wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de stichting is.
  • 8.4. Het bestuur is verplicht jaarlijks binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar een balans, een staat van baten en lasten en een toelichting daarbij van de stichting te maken en op papier te stellen.
  • 8.5. Het bestuur kan, alvorens tot vaststelling van de in lid 4 bedoelde stukken over te gaan, deze doen onderzoeken door een door hem aan te wijzen accountant. Deze brengt omtrent zijn onderzoek verslag uit.
  • 8.6. Het bestuur is verplicht de in de voorgaande leden bedoelde boeken, bescheiden en andere gegevensdragers gedurende zeven jaren te bewaren.
  • 8.7. Voor afloop van elk boekjaar stelt het bestuur een beleidsplan op voor het daaropvolgende boekjaar. Het beleidsplan geeft inzicht in de door de stichting te verrichten werkzaamheden ter verwezenlijking van haar doelstelling, de wijze van werving van inkomsten, het beheer van het vermogen van de stichting en de besteding daarvan.
  • 8.8. Het bestuur stelt een meerjarig beleidsplan op. Het meerjarig beleidsplan is actueel en geeft inzicht in de manier waarop de doelstelling van de stichting wordt uitgevoerd. Het beleidsplan geeft in ieder geval inzicht in:
    • (a) de werkzaamheden die de stichting verricht;
    • (b) de manier waarop de stichting geld wil werven;
    • (c) het beheer van het vermogen van de stichting;
    • (d) de besteding van het vermogen van de stichting.
  • 8.9. Het bestuur draagt zorg voor het maken, in bedrijf houden en actualiseren van een internetsite voor de stichting, waarop de door de ANBI-regelgeving voorgeschreven informatie wordt gepubliceerd.
  • 8.10. Het bestuur neemt tevens de niet in deze statuten genoemde bepalingen van de ANBI-regelgeving in acht.

Deelnemers

  • 9.1. Deelnemers kunnen natuurlijke personen en/of rechtspersonen zijn die inhoudelijke en/of zakelijke belangen hebben bij of in de stichting.
  • 9.2. Deelnemers worden als zodanig na hun voorafgaande schriftelijke toestemming of op hun schriftelijk verzoek om als deelnemer te worden toegelaten door het bestuur benoemd, het bestuur is vrij in zijn benoeming van deelnemers.
  • 9.3. Bestuurders zijn gedurende hun bestuursperiode van rechtswege deelnemer.
  • 9.4. Deelnemers houden op deelnemer te zijn:
    • (a) door schriftelijke opzegging aan het bestuur;
    • (b) door zijn overlijden of indien de deelnemer een rechtspersoon is, door haar ontbinding of indien zij ophoudt te bestaan;
    • (c) door het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen;
    • (d) door ontslag als deelnemer door het bestuur.
het bestuur ontslaat een deelnemer in ieder geval op het moment dat de deelnemer een betalingsachterstand heeft van tenminste drie maanden van de hierna in lid 5 bedoelde bijdrage.
  • 9.5. Het bestuur kan van de deelnemers een maandelijkse bijdrageverlangen. De hoogte van deze bijdrage wordt jaarlijks door het bestuur, na voorafgaand advies van de vergadering van deelnemers, vastgesteld. Het bestuur kan deelnemers in verschillende categoriën indelen die een verschillende bijdrage verschuldigd zijn.
  • 9.6. Wanneer een deelnemer in de loop van het boekjaar ophoudt met het zijn van deelnemer blijft de jaarlijkse bijdrage verschuldigd, tenzij het bestuur anders beslist.
  • 9.7. De deelnemers hebben geen andere rechten dan in dit artikel 9 en in artikel 10 van deze statuten vermeld, en zijn derhalve geen leden in de zin van de wet.

Vergadering van deelnemers.

  • 10.1. Het bestuur roept tenminste eenmaal per jaar een vergadering vanvdeelnemers bijeen.
  • 10.2. De vergadering van deelnemers wordt geleid door de voorzitter van het bestuur, bij zijn afwezigheid door de in leeftijd oudst aanwezige bestuurder. Bij het ontbreken van bestuurders voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
  • 10.3. Alle deelnemers hebben in de vergadering van deelnemers recht op het uitbrengen van één stem. Deelnemers kunnen zich door middel van een schriftelijke volmacht aan­ een deelnemer ter vergadering doen vertegenwoordigen. Een deelnemer kan voor maximaal twee andere deelnemers als gevolmachtigde optreden.
  • 10.4. Deelnemers mogen indien er een vacature in het bestuur is kandidaat-bestuurders aandragen voor het bestuur. Het bestuur blijft te allen tijde bevoegd buiten de eventueel door de vergadering van deelnemers aangedragen kandidaat-bestuurders bestuurders te benoemen.
  • 10.5. De vergadering van deelnemers heeft voorts de bevoegdheid: om omtrent alle activiteiten en zaken van de stichting informatie te vragen, het bestuur is verplicht deze informatie te verschaffen; het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te dienen.
  • 10.6. De vergadering van deelnemers heeft geen andere rechten dan in dit artikel 10 en artikel 9 van deze statuten zijn vermeld.

Reglemen(ten). Comité van aanbeveling. Commissies.

  • 11.1. Het bestuur kan, met inachtneming van deze statuten, een of meer reglementen opstellen, waarin aangelegenheden, het bestuur of de stichting betreffende, worden geregeld. Voorts kunnen de bestuurders, al dan niet bij reglement, hun werkzaamheden onderling verdelen.
  • 11.2. Een reglement mag niet in strijd met de wet of deze statuten zijn.
  • 11.3. Het bestuur kan een comité van aanbeveling instellen en daarin een of meer personen benoemen ter behartiging van een of meer specifieke belangen van de stichting. De in het comité van aanbeveling benoemde personen zijn bevoegd het bestuur al dan niet op verzoek van het bestuur te adviseren met betrekking zaken welke de stichting betreffen. Het bestuur kan een lid van het comité van aanbeveling als zodanig schorsen of ontslaan en kan het comité van aanbeveling opheffen.
  • 11.4. Voorts kan het bestuur een of meer commissies instellen. Het bestuur bepaalt de taak, samenstelling en werkwijze van een commissie en kan een commissie opheffen.

Statutenwijziging. Fusie. Splitsing.

  • 12.1. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot statutenwijziging (daaronder uitdrukkelijk begrepen de wijziging van artikel 2), juridische fusie en juridische splitsing.
  • 12.2. Een besluit van het bestuur tot statutenwijziging, juridische fusie of juridische splitsing behoeft een meerderheid van twee derden van de stemmen, uitgebracht in een vergadering waarin alle bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Is een vergadering, waarin een voorstel tot statutenwijziging aan de orde is, niet voltallig, dan wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, te houden niet eerder dan twee en niet later dan vier weken na de eerste vergadering. In deze tweede vergadering kan ongeacht het aantal tegenwoordige of vertegenwoordigde bestuurders rechtsgeldig omtrent het voorstel, zoals dit in de eerste vergadering aan de orde was, worden besloten mits met­ een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen.
  • 12.3. Bij de oproeping tot de vergadering waarin een statutenwijziging zal worden voorgesteld, dient een afschrift van het voorstel, bevattende de woordelijke tekst van de voorgestelde wijziging, te worden gevoegd.
  • 12.4. Een besluit tot statutenwijziging treedt eerst in werking nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van die akte is iedere bestuurder bevoegd.

Ontbinding.

  • 13.1. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot ontbinding van de stichting, met inachtneming van het bepaalde in lid 2 van het vorige artikel.
  • 13.2. De stichting blijft na haar ontbinding voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. In stukken en aankondigingen die van haar uitgaan wordt aan de naam toegevoegd: in liquidatie.
  • 13.3. Een eventueel batig saldo van de ontbonden stichting zal worden besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling, als bedoeld in artikel 5b Algemene wet inzake rijksbelastingen (of daarvoor in de plaats tredende wetgeving), met een gelijksoortige doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend dan wel nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een gelijksoortige doelstelling heeft.
  • 13.4. Na de ontbinding geschiedt de vereffening door de bestuurders.
  • 13.5. Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden stichting gedurende de bij de wet voorgeschreven termijn onder berusting van de door de vereffenaars aangewezen persoon.
  • 13.6. Op de vereffening zijn overigens de bepalingen van Titel 2.1 Burgerlijk Wetboek van toepassing.

Slotbepaling.

In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist het bestuur.

AANGEHECHTE STUKKEN
Aan deze akte wordt gehecht voornoemd bestuursbesluit.
SLOT AKTE
De verschenen persoon is mij, notaris, bekend.
Waarvan akte verleden te Zwolle op de datum vermeld in het hoofd van deze akte.
Nadat de inhoud van de akte aan de verschenen persoon zakelijk werd opgegeven en toegelicht, verklaarde de verschenen persoon dat de verschenen persoon van de inhoud heeft kennis genomen en daarmee instemt.
Onmiddellijk na beperkte voorlezing overeenkomstig de wet is deze akte door de verschenen persoon en mij, notaris, ondertekend.

PDF

De bovenstaande artikelen zijn overgenomen uit de afschrift van de statuten. Beide versies zijn ter uwe informatie en vermaak, de officiële statuten zijn op te vragen bij de KVK.