Uit Hack42
Versie door Stoneshop (Overleg | bijdragen) op 23 jun 2013 om 19:13

Ga naar: navigatie, zoeken
Hardcopy terminal: ASR33
Rubriek {{{Rubriek}}}"{{{Rubriek}}}" kan niet gebruikt worden als paginanaam.
Fabrikant Teletype Corporation
Teletype Corporation logo.png
Model ASR33
Naam ASR33
Type Hardcopy terminal
Serial#
Systeem
Architectuur
Systeembus/interface
OS
Netwerk
Hostname
IP Address
DECnet Address
MAC Address
Collectiegegevens
Eigenaar Museum
Status werkend
Knowhow typewriters/telex
Locatie Repair
Label
Herkomst
Datum opname collectie
Hardware Teletype ASR33 picture.jpg
Bekijk alle hardware - Ga naar het Museum - Nieuw item
W30 - Warnung vor Einzugsgefahr.svg Beklemmingsgevaar
  • EN: Entanglement hazard
  • DE: Einzugsgefahr


D-M003 Gehoerschutz benutzen ty.png Gehoorbescherming verplicht
  • EN: Wear ear protection
  • DE: Gehörschutz benutzen


We hebben twee Teletype 33-ASR staan, in twee verschillende uitvoeringen.meer info: wikipedia asr33


Restauratie

Na langdurig buiten gebruik te zijn geweest, is veel vet en olie uitgehard. daardoor bewegen dingen niet of niet juist en is het ding onbruikbaar. Electrisch lijkt er niet veel mis te zijn ,maar pas na mechanische restauratie is dit goed te onderzoeken. Ook ontbreekt de aansluiting naar de computer via een 20mA of 60mA current loop kabel. Bij het lezen van de uitgebreide documentatie va de machine (gelukkig!) blijkt het om een '3300 coded' machine te gaan en niet een Computer I/O machine. sowieso heeft deze geen kiesschijf maar alleen knoppen om een externe computer aan te sturen.

Grofweg is de machine in 5 delen uiteen te nemen: de typing unit (printer. grootste deel), het keyboard, de interfacing module (met trafo's en voedingen voor de current loop) de lpapertape lezer en de papertape ponser. Tijdens normaal gebruik staat de Typing Unit los op rubbers in de machine. alla andere delen zijn vastgeschroefd aan de basisplaat. alleen de papertapeponser zit als losse module met 3 schroeven aan de typing unit.

status

Te Doen

  • aansluiten op computer

Nu

-

gedaan

  • electra
  • afstellen
  • Typing unit
  • papertape schrijver
  • toetsenbord

Typing Unit

De Typing unit is schoongemaakt en opnieuw gesmeerd. van de wagen zijn alle lagers weer gangbaar gemaakt en opnieuw gesmeerd met dunne olie. ook is speling op de assen en rails afgesteld. het stuk rubber op de printkophamer is vervangendoor het voetje van een oude ethernethub. er is een nieuw lint gekocht, deze moet wel nog van eindstop oogjes worden voorzien.

De Papertape printer is ook schoongemaakt en waar nodig gesmeerd en weer aan de typing unit geschroeft. LET OP. hier mag alleen geolied papier in, anders slijten de ponsen te snel. de papertape van de flexowriter heeft hetzelfde euvel

Toetsenbord

het toetsenbord heeft door langdurig in de zon staan veel te verduren gehad. het plastic is verweerd en broos. er is nog geen manier gevonden dat goed te repareren. er is een idee om het dicht te lakken met blanke lak, maar dat is nogal definitief. mechanisch is het toetsenbord in orde, zij het wat stroef. na een bad in Nebol is het weer een stuk gangbaarder. de contactstrips aan de zijkanten zijn ook ontvet en schoongemaakt.