Uit Hack42
Versie door Spider (Overleg | bijdragen) op 17 mrt 2013 om 22:11

Ga naar: navigatie, zoeken
cursus: Type-in
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Insurgency.jpg
Naam Type-in
Locatie Hack42
Ruimte Vossenhol
Datum april 13, 2013 14:00:00 - april 13, 2013 00:00:00
Contact Spider
Info Bijeenkomst van typemachine enthousiastelingen en screening van Typewriter Movie
Insurgency.jpg File:Insurgency.jpg


Wat is een type-in?

Een type-in is de vroegere variant van een lanparty. Enthousiastelingen komen bij elkaar, nemen (als ze die hebben) een aantal typemachines mee en deze zijn vervolgens beschikbaar voor gebruik. Of het nu is omdat je een haiku wilt typen, bezig bent met het schrijven van je boek, het gewoon eens uit wilt proberen of de mechanica van dichtbij wil bekijken, alles mag (zolang ze maar niet beschadigen). Het is niet nodig zelf een typemachine mee te nemen als je deze niet hebt. Iedereen is welkom!

Wat gaan we doen?

Voor de type-in die ik momenteel wil organiseren staat een screening gepland. In mei 2010 is er op Wired een artikel geplaatst over de laatste generatie van typemachinereparateurs. Twee documentairemakers lazen dit, spraken erover en bedachten dat ze hier een documentaire over moesten maken. Tijdens hun onderzoek kwamen ze erachter dat de typemachines nog niet volledig begraven zijn in de geschiedenis. Er zijn vandaag de dag nog veel mensen die ze gebruiken. Vervolgens zijn ze een kickstarter project gestart. Tijdens hun onderzoek bleek de typemachine nog niet zo vergeten te zijn als ze dachten en hebben ze de plannen voor hun documentaire aangepast. In november 2012 is de film afgerond en nu zijn ze bezig deze wereldwijd te distribueren. Een trailer van het resultaat en uiteraard meer info kun je overigens vinden op klik.

Ik ben in contact gekomen met deze mensen en heb ze om toestemming gevraagd om de film tijdens een type-in op OHM2013 te laten zien. Deze heb ik gekregen! Maar omdat er meer enthousiastelingen zijn en niet iedereen een kaartje voor OHM2013 wil of kan kopen, vond ik dat er ook een meer publieke screening moest plaatsvinden. En waar anders dan in Hack42 met haar mooie computermuseum, oude telefoonverzameling en telexen?

Wanneer gaan we dat doen?

Dit staat allemaal gepland op zaterdag 13 april, ik gok er momenteel op dit in het Vossenhol te doen. Genoeg tafels om typemachines op te zetten en een beamer om de film op af te spelen. Als het hier niet lukt, is het ook nog mogelijk in de Lezingenzaal te gaan zitten. Dan moeten er alleen wel nog wat tafels worden aangesleept.

Aanwezige typemachines

  • Olivetti Studio 42,
  • Royal Standard 1
  • Imperial D
  • waarschijnlijk wat machines van het voormalig Scryption museum, nog geen idee welke. Surprise, surprise!

Ik ben erbij!


Ik kom misschien

Links