Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Virtualisatie
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Virtualisatie Picture.jpg

Virtualisatie

Naam Virtualisatie
Door BugBlue, SA007, Dvanzuijlekom
Status Uitvoer
Madskillz Knutselen, (Linux) Systeembeheer, Networking, Storage
Doel / Omschrijving
Een virtualisatieplatform voor containers/VM's in de space
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Virtualisatie_Picture.jpg noez


Voor het draaien van containers en/of virtuele machines hebben we een virtualisatieplatform ingericht. Momenteel is dit hornby.space.hack42.nl. De host is vernoemd naar Frank Hornby, uitvinder van Meccano. Dit vanwege het feit dat Meccano een cruciaal onderdeel is van de serverbehuizing.

Hardware

Software

De server draait Proxmox Virtual Environment. Dit is een open-source virtualisatieplatform op basis van Debian GNU/Linux. Het geeft de mogelijkheid om zowel Linux Containers (LXC) als full-blown VM's te draaien onder KVM-technologie. Hackerspace NURDspace gebruikt ook Proxmox en heeft inmiddels enkele jaren goede ervaringen met haar virtualisatieplatform.

Netwerk

De server is middels een trunk poort aangesloten op de pfsense router.

Toegang

Fysiek

De server staat in het serverhok op de begane grond.

Logisch

De hypervisor is toegankelijk via SSH en de webinterface. Die laatste heeft de voorkeur. Merk op dat deze een self-signed certificaat zal aanbieden. Middels de HTML5 webinterface is het mogelijk om containers en VM's aan te maken, maar bijvoorbeeld ook om een (grafische) console te openen naar een VM of zelfs de host zelf.

Admins

Voor toegang tot de host of voor het (laten) deployen van een container/VM op de host kan je contact opnemen met één van de sysadmins: