Uit Hack42
< Gebruiker:JanBee(Doorverwezen vanaf FlatBed Machine)
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: FlatBed Machine
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
FlatBed Machine Picture.jpg

FlatBed Machine

Naam FlatBed Machine
Door JanBee
Status Uitvoer
Madskillz Mechanica, Elektronica, Software, Firmware, Documenteren, Fantasie
Doel / Omschrijving
6-assige nummeriek bestuurde machine voor van alles en nog wat
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:FlatBed Machine_Picture.jpg noez


Deze pagina gaat over de oude CNC machine. Die is sinds 2020 gesloopt, maar er is een nieuwe gebouwd, en die komt in de loop van 2024 naar de space.
Op de nieuwe machine kunnen allerlei tools geplaatst worden: freesmotor, fotocamera, laser cutter, balpen, hoogte probe, Proxxon-tool, etc....


Doel van het project: Gebruiken, onderhouden en uitbreiden van een nummeriek bestuurde machine voor het bewerken van allerlei materialen. Deze machine is gebouwd door-, en blijft eigendom van JanBee (Jan Breemer). Hij (de machine) wordt uitgeleend aan Hack42 voor onbepaalde tijd. Gebruik: voorlopig in overleg met- en in aanwezigheid van JanBee.

De machine heeft een werkruimte van ca. 100 x 52 x 23 cm (X,Y,Z) Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een rotatietafel (R-as) en een extra motor voor speciale toepassingen, de S-as. Er is voorzien in de mogelijkheid om een extruder en een hot-bed à la 3D-printer te gebruiken.

Een belangrijke ToDo is het verzamelen van 1 of meer software toolchains, programma's waarmee het ontwerpen van een object mogelijk is, en (vooral) het berekenen van het toolpath, rekening houdend met de afmetingen van het bewerkingsgereedschap, zoals bijv. de freesdiameter.

Toolchain

Gebruiker:MacSimski heeft begin Januari 2019 een dag intensief met de flatbed gespeeld in combinatie met freecad en dan specifiek de Path Workbench.

Aangezien voor mij zowel freecad als cnc-en nieuw zijn, was het een stijle leercurve, maar ik denk dat mijn werkmethode op het feitelijke freezen na af is. daarvoor moet ik nog eens met janb erbij snelheden invoeren. Geen idee hoe langzaam je door bepaalde soorten materiaal heen moet. Het mooie van Freecad is dat er een stuk linuxcnc software in zit, zodat een tool (freesje) ingevoerd kan worden met lengte en dikte, zodat de software de juiste offset kan aanhouden.

Freecad

In mijn geval heb ik een apparaat ontworpen die uit plaatmateriaal is gemaakt waar de onderdelen alleen in X en Y bewerkt hoeven te worden. Globaal gezien bouw je in Freecad je hele assemblage op uit Body onderdelen, gemaakt door in de Part Design Workbench een Sketch te maken met de juiste maten van het onderdeel. die fixeer je met de juiste maten, hoeken, en gat groottes. Als de sketch groen is, is ie volledig beperkt en kun je em extruderen naar de juiste dikte met de "Pad" knop. Voor mij was dit voldoende. dat heet volgens mij 2.5D.

Zo'n Body zet je daarna op de juiste plek in de ruimte en in de juiste richting om het object wat je aan het maken bent in elkaar te zetten. Maar voor het frezen is dat niet strikt noodzakelijk. er zit een raar ding in freecad dat als je een body gebruikt voor een path, deze body altijd op de coordinaten 0,0,0 staat volgens hem, maar absoluut gezien niet. de coordinaten voor het pad echter gaan wel uit van de absolute 0,0,0, dus als een object voor copieren op bijvoorbeeld (40,20,0) staat en dus geimporteerd in de path module op (0,0,0), moet je em eerst op iets in de buurt van (-40,-20,0) zetten voor een juiste bewerking. Ik zeg in de buurt aangezien het frees nulpunt anders precies in het midden van het object komt te zitten. en daar zit nog materiaal voordat de bewerking gaat beginnen. dat is niet handig. een frees moet volledig vrij zijn bij het begin van een cnc actie en dan naar het te vrezen materiaal toe bewegen terwijl de spindel draait. kortom, neem de coordinaten in het placement menu niet al te serieus.


sorry. tijd is op nu. Ik ga dit later verder uitwerken (macsimski)

CNC computer

Een raar ding is dat mn usb stick niet verscheen in de verkenner. het blijkt dat er een spook networkdrive is gemount op letter :E waardoor de usb drive niet verschijnt. ik heb het opgelost door de usb drive op letter :K te zetten aangezien ik niet weet hoe die spookmount te verwijderen in windows xp.


Todo

-betere bevestiging van de tools bedenken (de frees is vrijwel niet perfect vertikaal te krijgen) -Stevigere tafel

interface in flatbed.exe

-aux1 schakelaar veranderen in twee knoppen die beiden een commando versturen, eentje voor aan, eentje voor uit. -besturing van de cnc via een knoppensysteem alla pronterface, met knoppen voor 0.1, 1 en 10 mm in beide richtingen. dat is handig voor het uitlijnen van de freeskop op het werkstuk als om een of andere reden (noodstop!) de nulpunten zoek zijn. -soort van history in het verzenden van losse Gcodes. effe 20mm omhoog, ga naar X,Y,Z, dat soort dingen

Bugs

  1. Met de joystick zijn Y en Z zonder versnelling, maar X met. (X beweegt de hele constructie over de lengte van de tafel) dat is lastig om de x op de exacte plek te krijgen.
  2. Er zit wat speling op de aandrijving van Y waardoor ronde gaten twee vlakke kanten krijgen.