Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Flexowriter: Flexowriter
Rubriek Het Museum
Fabrikant Friden
200x200px
Model Flexowriter President
Naam Flexowriter
Type Flexowriter
Serial#
Systeem
Architectuur Electromechanisch
Systeembus/interface
OS
Netwerk
Hostname
IP Address
DECnet Address
MAC Address
Collectiegegevens
Eigenaar Macsimski
Status Werkt
Knowhow Gebruiker:MacSimski
Locatie Het Museum
Label
Herkomst
Datum opname collectie
Bekijk alle hardware - Ga naar het Museum - Nieuw item

De Friden Flexowriter president is een speciale machine. Van origine is het een ordinaire typemachine, maar Friden heeft er wat handige electromechanische snufjes aan toegevoegd, zoals een ponsbandschrijver-en lezer en een handvol relais om wat functies uit te voeren.

Naast deze electromagnetische handigheden heeft deze President *nog* iets bijzonders: proportionele spatiëring. Op een gewone typemachine nemen de letters i en W evenveel ruimte in op het papier, doordat de wagen zich bij elke letter over een vaste afstand verplaatst. Bij deze machine zijn sommige spaties smaller dan andere. Deze heeft door een versnellingsbak te gebruiken bij het verplaatsen van de wagen de keuze uit 5 verschillende breedtes, per letter verschillend. Dit doet de machine door achter het toetsenbord een mechanische selector te zetten, die naast de binaire code van de ingedrukte toets, ook 3 signalen electrisch doorgeeft aan de spatieermodule. Combinaties van die 3 bits bepalen met electromagneten de breedte van de letter.

Hoewel de machine 8bits ponsband gebruikt, is het geen ascii machine simpelweg omdat hij van voor het vaststellen van de ascii codering is. Hij gebruikt een voor flexowriters bedachte ponscode waarbij geldige tekens altijd een oneven aantal gaatjes opleverd. De ponsschrijver is daarom ook voorzien van een paritycheck die de machine blokkeert bij een foutief geponste code.

Status

De machine zat mechanisch redelijk vast. na wat werk met nebol en nieuwe olie wordt er weer naar behoren gespatieerd. Ook de rol is gerepareerd door er een dunne laag af te draaien en hem te voorzien van een binnenband van een fiets.