Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Maanklok (Lunar Clock)
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Maanklok (Lunar Clock) Picture.jpg

Maanklok (Lunar Clock)

Naam Maanklok (Lunar Clock)
Door Moem
Status Pauze
Madskillz Houtbewerking, solderen, divers knutselwerk
Doel / Omschrijving
Een klok die de actuele maanstand laat zien
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Maanklok (Lunar Clock)_Picture.jpg noez

Zoals ik het nu voor ogen heb, gaat de Maanklok bestaan uit een houten kastje met twee onderdelen: een normale klok (waarschijnlijk de kast van een oude Junghans pendule) en daaronder een bol, die de maan weergeeft en gedeeltelijk wordt afgedekt door een donker kapje. Het zichtbare gedeelte van de maan-bol zal overeenkomen met de werkelijke fase van de maan op dat moment. De bol wordt van binnenuit verlicht. Het draaien van de afdekking van de bol zal aangestuurd worden door de klok, die tweemaal per etmaal een puls geeft doordat alledrie de wijzers op de twaalf staan.

De klok is een eikenfineer Junghans pendule met een mooi strak uiterlijk en chromen cijfers. Waarschijnlijk komen er ook ledjes in. Want met ledjes is alles beter. Het uurwerk wordt vervangen; we hebben een secondenwijzer nodig, die deze klok niet heeft, en het opwinden is onhandig. Daarom is een uurwerk op batterijen of 220 geschikter. De klok behoudt waarschijnlijk zijn gong; hij kan bijvoorbeeld slaan als de maan een stukje opschuift om twaalf uur.

Het kastje eronder (de klok wordt de bovenkant) krijgt een bijpassende houten afwerking. Het geheel moet een mooie stijlvolle dertiger-jaren uitstraling krijgen.