Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Was dat Wodka?
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Was dat Wodka? Picture.jpg

Was dat Wodka?

Naam Was dat Wodka?
Door Moem
Status Uitvoer
Madskillz infuseren, proeven, mixen
Doel / Omschrijving
Geef goedkope wodka een interessante smaak naar keuze
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Was dat Wodka?_Picture.jpg noez

Infuseren van wodka is leuk en hardstikke makkelijk. Een fles kost 5 foppen in de supermarkt over de grens, maar dat proef je er ook aan af; het smaakt namelijk naar niets. Dat kan anders! Ik heb al een paar leuke opties geprobeerd.

Kweepeerwodka

Een grote weckpot volstapelen met plakjes rauwe kweepeer, lepel suiker erbij, afvullen met wodka. Minstens een maand laten trekken. Daarna filteren en genieten. De kleur is zonnig geel, het aroma is heerlijk rijk en fruitig. Gooi de stukken kweepeer weg, want ze zijn niet te vreten.

WinterWodka

Easy as 1-2-3: een kaneelstokje, twee stuks steranijs, drie peulen kardamom. Een weekje laten trekken, maar langer kan hier geen kwaad. Je brouwsel krijgt een warmbruine tint. Zoeten mag maar hoeft niet. Deze infusie doet het erg goed bij het kampvuur of onder de kerstboom.

Killer Bee

Twee rawitpepertjes. Geef het rustig een paar weken. De wodka wordt lichtgeel; de pepers verbleken. Af en toe proeven om te weten of het nog weg te krijgen is of dat het al te scherp is; in het laatste geval de pepers verwijderen en verdunnen met verse wodka. Afronden met wat vloeibare honing, maar niet teveel: het is geen likeur. Dit is een extreem verwarmend drankje.

Gemberwodka

Gember geeft minder smaak af dan je zou verwachten. Laat minstens een maand, maar twee mag ook, trekken met een stuk verse gember van mandarijnformaat, in dunne plakjes. De uiteindelijk verkregen smaak doet denken aan Bombay Saffire gin.

Kumquatwodka

Want wat moet je anders met die dingen? Zes in kwarten gesneden kumquats in een fles wodka. In progress; na een paar dagen wordt de wodka al een beetje geel.

Een maand later: er is nog niet veel aan. Rustig laten trekken.

Twee maanden later: nu hebben we een mooi fruitig citrusaroma. Ik was van plan om er suiker bij te doen, maar dat hoeft eigenlijk niet. Je moet wel van marmelade houden om dit lekker te vinden want er zit een duidelijke bitterheid in. Maar het bevalt me wel.

Muntwodka

Een flinke bos verse munt in een fles met wijde hals (zodat je het er ook weer uit krijgt). In de koelkast, zodat het goed blijft. Vier dagen, want meer tijd heb ik niet meer tot BornHack. Wordt vervolgd!
Vervolg: het resultaat was voornamelijk wat grassig, maar niet onaangenaam.

Chokodka

Een stevige bodem cacao nibs (ongeveer 1/5 van de hoogte van de fles), afvullen met wodka, twee of drie weken laten trekken. Filteren door een koffiefilter. De wodka wordt mooi diepbruin en krijgt een heerlijk rijk, warm cacao-aroma. Dit is een toppertje!
Wil je het wat afronden en aanzoeten, denk dan eens aan vanilleliqueur (Licor 43 of een imitatie). Dat past er heel goed bij. Niet overdrijven.