Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Digitale kaart maken
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Digitale kaart maken Picture.jpg

Digitale kaart maken

Naam Digitale kaart maken
Door Scout
Status Afgerond
Madskillz Qgis
Doel / Omschrijving
Korte uitleg over hoe je een kaart kan maken van de bathemetrie (bodemdiepte) van de rivieren en Noordzee in Nederland met openbare data
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Digitale kaart maken_Picture.jpg noez

Benodigheden :

QGIS (Gratis tools om kaarten mee te maken) https://www.qgis.org/nl/site/

Instructies :

Installeer QGIS indien het nog niet op je computer staat via bovenstaande link. Maak een nieuw project aan. (CTRL+N)

Zoek vervolgens data bronnen die je wilt toevoegen. Veel bedrijven en overheidsinstanties gebruiken ArcGIS. Voor bijvoorbeeld de bathymetrie van de Noordzee kun je kopieer je de URL:

https://geo.rijkswaterstaat.nl/arcgis/rest/services/GDR/diepte_noordzee/MapServer

Belangrijk : In dit geval gaan we een ArcGIS service toevoegen. De URL's daarvan eindigen altijd op MapServer (Selecteer dan in de volgende stap ArcGIS MapServer-toevoegen) of FeatureServer (Selecteer dan in de volgende stap ArcGIS FeatureServer-toevoegen).

Ga naar Kaartlagen > Laag toevoegen > ArcGIS MapServer-Laag toevoegen. Klik op Nieuw.

Geef een naam en URL op en klik op OK. Klik bij databronnen beheer op verbinden en als alles goed is gegaan krijg je een lijst met beschikbare kaarten. Selecteer de gewenste kaart en klik op toevoegen.

Als alles goed is gegaan heb je nu een diepte kaart van de Noordzee! Verder is het ook interessant om de plugins te installeren. QuickMapServices en StreetView zijn aan te raden. Met QuickMapServices kun je snel een kaart toevoegen voor de achtergrond (openstreetmap. Google Maps lijkt niet meer te werken). Streetview kun je gebruiken om ergens op de kaart te klikken en vervolgens word Streetview in de browser voor je geopend.