Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Workshop: Introductie tot Kombucha
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Introductie tot Kombucha - 2013.jpg
Naam Introductie tot Kombucha
Locatie Hack42
Ruimte Biolab
Datum oktober 30, 2013 20:00:00 - oktober 30, 2013 21:30:00
Contact Lurwah
Info Krijg een SCOBY en leer je eigen Kombucha te maken.
Voorzitter Lurwah
Introductie_tot_Kombucha_-_2013.jpg File:Introductie_tot_Kombucha_-_2013.jpg


Mini-workshop kombucha-maken bestaande uit twee onderdelen.

Stap 1: Je eerste batch Kombucha klaarmaken. Hierna weet je alles wat nodig is om in de toekomst zelf Kombucha te brouwen. Je krijgt hier ook een SCOBY.
Stap 2: Kombucha afmaken. Je kan Kombucha prima naturel drinken, erg lekker. Maar het is ook heel leuk om er na het brouwen nog een bijzondere smaak aan te geven, denk bijvoorbeeld aan gemberkombucha. Je kan daarom ook meteen zelf experimenteren met van tevoren bereide Kombucha.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een non-alcoholisch* gefermenteerd drankje. De basis is zwarte (of groene) thee met suiker. Daarnaast heb je er geen gist voor nodig, maar een SCOBY (Symbiotic Culture** Of Bacteria and Yeast). Er hangen veel gezondheidsclaims aan Kombucha, dit is helaas nog nergens wetenschappelijk bewezen. Het belangrijkste is daarom ook dat het makkelijk en leuk is om te maken en lekker*** om te drinken.

Het kan lastig zijn om aan een SCOBY te komen, dit is dus je kans!

*Over het algemeen wordt een percentage van 0 tot maximaal 1% ABV aangenomen
**Soms ook Colony
***Smaken verschillen uiteraard, kom het proberen!

Benodigdheden

Stap 1: Brouwen

 • Container (minimaal 1 liter) met een wijde hals, bij voorkeur van glas, i.i.g. geen metaal. Een Weckfles of Kombuchabokaal is perfect.
 • Theedoek of kaasdoek om container af te sluiten. Een ring, elastiek, of veter is ook handig. Het doel is insecten en vuiligheid buiten houden, maar zuurstof door te laten.
 • Je favoriete thee, zonder oliën. Zwarte en groene thee (ook in combinatie) zijn het meest gebruikt, ~6 gram per liter.
 • Kristalsuiker, ~60 gram per liter. Een gedeelte basterd- of oersuiker is lekker. Geen honing of zoetstoffen.
 • Een SCOBY en wat eerder gebrouwen kombucha (dit krijg je tijdens de workshop).
 • Theepot of soeppan.
 • Azijn voor het reinigen van keukengerei.
 • Weegschaal.
 • Maatbeker.
 • Eventueel bronwater, anders leidingwater

Stap 2: Bottelen

 • Genoeg flessen (1-liter fles of kleiner) voor alle gebrouwen kombucha. Glas of plastic, plastic geeft vaak iets minder explosie-gevaar.
 • Een glazen container voor een deel van de SCOBY (eventueel plastic maar in ieder geval geen metaal).
 • Eventueel een beugelpot om een deel van de SCOBY in je 'SCOBY Hotel' onder te brengen als backup cultuur.
 • Een hevel
 • Smaakmakers, denk aan:
  • Bosbessen, kruisbessen, etc.
  • Gember, steranijs, kruidnagel, etc.
  • Kortom, wat je lekker lijkt.

How To

Stap 1: Brouwen

Begin met te bepalen hoeveel kombucha je wilt maken. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van 6 liter. Als je in een regio met hard water woont, gebruik dan bronwater in plaats van leidingwater. Een grote soeppan is handig voor dit soort hoeveelheden, maar het is niet noodzakelijk om al het water te gebruiken voor het brouwen van de thee.

 1. Vul een pan met 4 liter water en breng dit aan de kook.
 2. Als het gekookt heeft, voeg 6 x 6 gram zwarte thee aan toe, plus nog een handjevol groene thee. Hoeveelheden luisteren niet heel erg nauw.
 3. Laat de thee trekken en afkoelen tot zo'n 30 graden, anders beschadig (of doodt) je de SCOBY. Als je graag een sterke thee smaak wilt hebben, laat het brouwsel dan zo'n 24 uur trekken.
 4. Maak de kombuchacontainer schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld azijn, pas op met schoonmaakmiddelen, aangezien de SCOBY hier slecht tegen kan. Het doel is schoon, niet steriel.
 5. Vul de container met het restant water (de 2 liter), eventueel lauw/handwarm zodat de suikers makkelijker oplossen.
 6. Voeg 6 x 60 gram kristalsuiker toe, met eventueel een deel daarvan andere suikers (nogmaals, geen honing of zoetstoffen) en roer het geheel goed door.
 7. Voeg een deel startervloeistof toe (eerder gebrouwen kombucha), een kopje is al voldoende om het ecosysteem een kickstart te geven. Dit kan belangrijk zijn om de zuurtegraad van het pH neutrale water wat omlaag te brengen, zodat de SCOBY zich lekkerder voelt. Dit is waarschijnlijk niet nodig wanneer je als basis de Kungfu-SCOBY (de Chuck Norris onder de SCOBY's) van Lurwah Picture.jpg Lurwah Lurwah

  Wie?: Voorzitter

  Projecten: Zuil, ADD Pig Button, AntwoordenvelopHack, Biepje, Hack42-Mate, bLEnDer

  Madskills:

  Klik voor meer info...
  gebruikt. De sporen van de SCOBY in de startervloeistof zullen direct gaan reageren met de suikers.
 8. Giet de thee door een filter in de container en roer nogmaals.
 9. Was je handen, maar niet met zeep, eventueel met azijn (schoon, niet steriel).
 10. Plaats de SCOBY op het brouwsel (de donkere kant is meestal de onderkant). Zorg dat ze geheel uitgevouwen is.
 11. Dek de container af met een stuk kaasdoek en laat het op een warme, geventileerde plek een week lang fermenteren. Hoe langer je wacht met bottelen, des te zuurder de smaak zal zijn, aangezien de SCOBY constant suikers blijft omzetten, waardoor de zoetheid van het brouwsel afneemt.

Stap 2: Bottelen

Vanaf ongeveer een week na Stap 1 zou je kunnen overwegen om te gaan bottelen. De geur zou inmiddels al erg sterk moeten zijn en de SCOBY is enorm gegroeid.

 1. Zorg dat je voldoende grondstoffen in huis hebt voor een nieuwe batch, let op dat je de thee misschien lang wilt laten trekken vantevoren.
 2. Is de smaak zoals je die wilt hebben? Proef de kombucha!
 3. Maak alle flessen en de container(s) schoon, eventueel door ze met azijn te spoelen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, of zorg dat je naderhand zeer goed naspoelt met water.
 4. Was je handen, maar niet met zeep. Gebruik eventueel azijn (schoon, niet steriel).
 5. Verwijder de SCOBY uit de kombuchabokaal en plaats deze in de container. Gebruik de hevel en voeg voldoende kombucha toe zodat de SCOBY nog wat te eten heeft en zodat je voldoende kickstartvloeistof hebt voor je nieuwe batch.
 6. Voeg eventueel de smaakmakers toe aan de flessen.
 7. Gebruik de hevel om de flessen af te vullen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk zuurstof in de fles aanwezig is.
 8. Label je flessen en maak notitie van de verhoudingen die je hebt aangehouden.
 9. Laat nu de gebottelde flessen een dag op kamertemperatuur staan. Het fermenteren gaat nog steeds door, maar nu zorgt dit voor koolzuurgas, waardoor de kombucha mousserend wordt. Pas op met toevoegingen als fruit, aangezien de daaropvolgende secundaire gisting erg snel kan gaan en flessen kunnen exploderen door de opgebouwde druk. Eventueel kan je de flessen in een emmer plaatsen met een handdoek eroverheen.
 10. Maak de kombuchabokaal schoon met warm water en wat azijn. Deze is daarna direct klaar voor een volgend gebruik. Onderin zal een gistafzetting te zien zijn. Spoel dit weg om te voorkomen dat de volgende batch teveel alcohol gaat vormen.
 11. Deel eventueel de verwijderde SCOBY op en verplaats een deel ervan naar je SCOBY Hotel (de koelkast) als backup cultuur.
 12. Begin weer bij Stap 1: Brouwen.
 13. Verplaats de flessen na 24 uur naar de koelkast.

Wie

Foto's

www.flickr.com - tags:Hack42 IntroductietotKombucha (random) (max: 4)