Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Hack42 Tool Vinylsnijder
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Tool Vinylsnijder Picture.jpg

Naam Vinylsnijder
Omschrijving Silhouette Portrait
Te gebruiken door Deelnemer
Kost gebruik geld?
Locatie Makerlab
Eigenaar Hack42


{{{Name}}} {{#ifexist: | | File:Tool_Vinylsnijder_Picture.jpg Tool_Vinylsnijder_Picture.jpg


Je kunt in de space vinyl snijden, bijvoorbeeld voor stikkers of textielopdruk. Er zijn twee vinylsnijders beschikbaar: de Silhouette Portrait en Tool:Ronald. Hier volgen instructies over de Silhouette Portrait.

De Silhouette Portrait staat in het flex lab: [foto]

In de doos zitten wat stikkervellen en wat restjes textielflex (dun, rubberachtig textielopdruk). De textielflex zit gelabeld in een apart zakje. Naast de doos is ook nog een grote rol textielflock (dik, zacht textielopdruk).

Om de Silhouette Portrait te kunnen besturen moet of [Silhouette Studio](https://www.silhouetteamerica.com/software) (je hoeft hiervoor GEEN account aan te maken) op de computer geïnstalleerd worden of InkScape met de juiste plugin.

[todo: Silhouette Studio en/of InkScape plugin op de computer beneden installeren zodat de deelnemer dat niet op zijn eigen computer moet doen.]

In Silhouette Studio kun je makkelijk bijv een png kopiëren. Ga vervolgens naar "Open the trace panel" rechts, kies "Select Trace Area", "Outline" en "Trace". Daarna kun je de vector outline nog verder bewerken en vervolgens naar de vinylsnijder sturen.

Wij hebben de vinylsnijder voor stikkers en flock snijden getest.

Vinylsnijden voor stikkers: Stel de naald van de vinylsnijder op standje 1. De handleiding zit in de doos en legt precies uit hoe je bij de naald komt. Fixieer dan het stikkervel met de stikkerzijde naar boven op de snijmat (bijv. met een stukje plakband in de hoeken). Het stikkervel mag niet schuiven op de snijmat. Laad vervolgens de vinylsnijder met de folie (invoerknopje). Na het printen druk je het andere knopje om de folie weer vrij te geven. Meer is het niet.

Vinylsnijden van flock: Flock is wat dikker. Stel de naald van de vinylsnijder op standje 3. Wij hebben vervolgens het flock zonder snijmat in de vinylsnijder geladen en dat werkte prima. Let goed op dat de flockkant naar boven wijst. Verder werkt het hetzelfde als bij het stikkervel.

!! Let bij het snijden van textielopdruk er op dat je je design in spiegelbeeld maakt !!

Note: Idealiter gebruik je 2 verschillende mesjes voor papier en textielfolie. Mesjes worden snel bot bij het snijden van papier. Nog hebben we alleen maar 1 mesje.

Heb je je textieldesign uitgesneden en de ongewenste stukken afgepulkt, kun je het flock bij 160-165 graden oppersen. Dit kan met een strijkijzer op katoenstand. Ga niet strijken maar alleen 10-15 seconden redelijk stevig persen. Daarna hoort het afgekoelde folie makkelijk los te laten. Trek je je design mee weg, stop dan direct en ga nog eens persen.


==

Er is Windows and Mac-software meegeleverd. Onder Linux wordt de cutter herkend als Parallel-over-USB device.

Werkt naar behoren met https://www.codelv.com/projects/inkcut/ onder Linux en OSX (Windows niet getest). Vraag Gebruiker:raboof eventueel voor hulp.

We zijn ook een grotere oudere vinylsnijder aan het opknappen, de AristoVinylsnijder

Zoektermen: vinylcutter, snijplotter, hobbyplotter, snijplotter

gmc's experience with ubuntu 18.04

 • Connect the plotter with usb to your laptop
 • Install the printer in your system (cups) by browsing to localhost:631 (not sure if this is needed, I don't think so)
 • Choose 'Raw' as the 'Make', 'Raw Queue' as model
 • Start inkcut
  • Device->Setup
   • General: driver = Silhouette Portrait
   • General: Check customize, set width to 24cm, length 300cm
   • Device: Output: check 'Swap X/Y'
   • Connection: Type = parallel port, Port will be something like /dev/usb/lp2
  • On the left, activate 'Material'
  • Set the plot area (first number on top is width, i set it to 240mm for the metamark e series sheets, height i didn't measure (my design wasn't that tall)
  • Now you can load a design, maybe set 'Graphic Copies' to fill the sheet
  • Then Device->Send to Device et voila