Uit Hack42
Versie door Stitch (overleg | bijdragen) op 2 apr 2010 om 18:43
Ga naar: navigatie, zoeken

Chriet Titulaer, Schutspatroon der hackers

  • 1 April 2010

Hackers eren de man die Nederland in de toekomst liet kijken

Deelnemers van de Arnhemse hackerspace-in-oprichting, Hack42, grijpen 1 april aan om een bekende Nederlander te eren met een standbeeld.

Het standbeeld staat er al, maar sinds Mei vorig jaar heeft het geen hoofd meer; het gaat hier om het beeld van de Hertog van Gelre, op de Jansplaats in Arnhem. Op 1 april heeft dit beeld een tijdelijk nieuw hoofd, en wel dat van Chriet Titulaer, de sterrenkundige en televisiewetenschapper die in de jaren tachtig furore maakte met het techniekprogramma de Wondere Wereld.

Een woordvoerder van Hack42 verklaart: "Wij vinden dat niemand in Nederland zoveel technische jongens- en meisjesdromen heeft losgemaakt als Chriet Titulaer. Daarom willen we hem in het zonnetje zetten. We doen dit door middel van een aanpassing aan iets bestaands, waardoor dit een nieuwe betekenis krijgt. Daarmee willen we meteen ook laten zien wat we bedoelen met hacken, in een ruime betekenis: de dingen gebruiken voor iets heel anders dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, zodat er iets nieuws ontstaat."

Foto's van deze ludieke actie: hier en hier

Chriet Geplaatst2.jpg

Redactie, het onderstaande is niet voor publicatie:

Voor verdere informatie:

  • Afzender: Hack42, Klaartje Bruyn (Moem, voorzitter)
  • Telefoon: 0620889877
  • Mail: bestuur@hack42.nl
  • Internet: http://hack42.nl




Hackerspace in oprichting in Arnhem

  • 31 Maart 2010

Halverwege 2009 is het verschijnsel hackerspace overgewaaid naar Nederland; ruimtes waar wordt geëxperimenteerd met technologie, kennis en kunst. Duitsland telt er inmiddels vijftig en in de Verenigde Staten zijn er al meer dan honderd 'spaces'. Binnen Nederland worden er een aantal opgericht waarvan één in Arnhem: Hack42.

De stichting, die eind 2009 van start is gegaan, heeft als doel om een ruimte en netwerk op te zetten voor creatieven die geïnteresseerd zijn in technologie en digitale kunst. "Hacken in de ruime zin betekent voor ons: het gebruiken van dingen waarvoor ze niet bedoeld zijn, waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen" aldus Moem, voorzitter van Hack42, "Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van bestaande apparatuur, zoals een flipperkast met in plaats van een speelveld een LCD scherm. Andere lopende projecten zijn het maken van een touchscreen muur, een bakelieten mobiele telefoon en het moderniseren van computers uit de begindagen van de PC en nog eerder. Alle projecten worden gekenmerkt door eigen initiatief, creativiteit, gebruik van technologie, kennis en kunde."

Genoeg ideeën, zo blijkt; maar een onderkomen vinden staat bovenaan de agenda. "De ruimte moet niet alleen geschikt zijn om te werken aan elektronica en software, maar er moeten ook nog lezingen en workshops gehouden kunnen worden. En natuurlijk wordt er ook af en toe gegamed." Elke twee weken wordt er een bijeenkomst georganiseerd bij een van de deelnemers thuis.

Op het Internet heeft de stichting inmiddels al wel een locatie. De website van Hack42 bevat alle projecten en activiteiten, maar geeft ook weer wat de plannen zijn voor het komende jaar. Geïnteresseerden vinden hier details over hoe ze zich kunnen aansluiten, nog voordat Hack42 haar deuren opent. De site is te vinden op http://www.hack42.nl/


Redactie, het onderstaande is niet voor publicatie:

Voor verdere informatie:

  • Afzender: Hack42, Klaartje Bruyn (Moem, voorzitter)
  • Telefoon: 0620889877
  • Mail: bestuur@hack42.nl
  • Internet: http://hack42.nl