ARNHEMSE HACKERS houden open dag

Hack42 - "Het wordt nog wel eens wat"

Kijk jij net even anders naar de wereld om je heen? Hoe je iets anders gebruikt dan waar het voor bedoeld is? Ben jij ook graag met alle vormen van creativiteit en techniek bezig? Kom dan naar de Open Dag van Hack42 om te ervaren dat ook jij een hacker bent!

We nodigen je uit voor de landelijke Hackerspaces Open Dag op zaterdag 30 maart. Iedereen is welkom in onze speeltuin voor volwassenen! Na een lange periode van verhuizing en verbouwing, zijn de deuren weer geopend vanaf 10:00 tot 17:00 uur. Aanmelden voor de open dag is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt en de privacy van de aanwezigen respecteert.

Tijdens een van onze rondleidingen laten we je graag zien wat er gebeurt en mogelijk is binnen een hackerspace. Daarnaast zijn er diverse kleine workshops en interessante opstellingen om te bekijken.

Hack42 beperkt zichzelf niet in wat er mogelijk is in de hackerspace. In het gebouw zijn verschillende gezamenlijke werkruimtes waar ook regelmatig workshops worden gehouden en er is daarnaast ook een computermuseum aanwezig. Plezier en het delen van kennis staan bij Hack42 voorop. Zo kunnen deelnemers solderen, houtbewerken, metaaldraaien, programmeren, t-shirts bedrukken, 3d-printen, lasersnijden… bedenk het maar en het is mogelijk. De workshops en cursussen gaan over technische onderwerpen zoals Python programmeren tot zelfs een introductiecursus veterstrikken. Ook worden er regelmatig lezingen gehouden door externen. Maar bovenal kunnen deelnemers natuurlijk aan hun eigen project(en) werken.

Recent zijn wij verhuist naar de Cruquiusweg op bedrijventerrein Het Broek. Hierdoor zijn wij met het openbaar vervoer goed te bereiken. In het nieuwe pand van 440 m² bieden we weer een inspirerende dynamische omgeving aan veel creatievelingen die daarmee Arnhem een nog mooiere stad kunnen maken.

Vind je Hack42 toch te ver? Kijk dan op https://hackerspaces.nl/open-dag/ welke andere hackerspaces deze dag hun deuren openen, zoals bijvoorbeeld de andere Gelderse hackerspace NURDspace in Wageningen.

Het adres van Hack42 is: Cruquiusweg 3 te Arnhem. Tot snel!

#13

03 2024

Animochecktaart

Stel: je hebt een leuk idee om een activiteit te organiseren, maar nog even geen precieze datum wanneer je kan… bij Hack42 maak je dan een animocheck aan. Je stelt als datum 13 januari 1337 in, en roept alvast wat je plan is. Andere deelnemers kunnen zich dan meteen op de lijst zetten om aan te geven dat ze graag mee willen doen aan je workshop/cursus/talk…

Alleen moet je je animocheck dan wel uiteindelijk eens een keertje inplannen. En dat gaat bij ons helaas af en toe nog wel eens mis. Wat als resultaat heeft dat sommige animochecks in de vergetelheid raken en langzaam verwaarloosd worden.

We vonden het tijd voor taart. Om te vieren dat afgelopen week een animocheck één jaar is geworden, en dat onze oudste animocheck komend schooljaar naar de middelbare mag. (ja, 12 jaar oud…)

Tags:

#05

03 2024

I Love Free Software Day 2024

De Free Software Foundation Europe (FSFE) organiseert op valentijnsdag onder de noemer ‘I Love Free Software Day’ bijeenkomsten door heel Europa.

Het doel is om stil te staan bij de mensen die Vrije Software mogelijk maken en ze daarvoor te bedanken. Denk aan het versturen van bedankberichten naar de mensen achter de software en een show-and-tell van je favoriete Vrije Software.

De FSFE-supporters in Nederland hebben dit jaar gekozen om dit bij Hack42 plaats te laten vinden. Hackers welkom!

Wil je langskomen, meld je dan aan via de website van FSFE (zodat ze weten hoeveel pizza’s er besteld moeten worden).

#07

02 2024

Taco Tuesday

Afgelopen dinsdag hebben we de eerste Taco Tuesday gehad. Er zijn taco’s gemaakt en die hebben we met een aantal Hack42 deelnemers en zelfs een gast opgegeten. Daarna was er zelfs nog gezorgd voor dubbelvla als toetje 😀

Tijdens het eten bloeide het idee van weer vaker samen in de space eten op en werden er al voorzichtig plannen gemaakt voor Nasi, Lasagne en andere lekkere gerechten. Kom er dus gezellig bij, de volgende keer!

Het maken van de taco’s ging goed in de keuken van Hack42.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat was lekker 😋

#DinsdagGehaktDag

#02

02 2024

SPAMSPAMSPAM NINE NINE NEIN

Het is weer eens tijd voor een compleet corporate style nieuwsbrief 🥳

Afgelopen jaar zijn we vooral van social media overgestapt naar ons eigen blog. Aangezien jij ons blog blijkbaar leest, zou het zomaar eens wat herhaling voor je kunnen zijn…

Check vooral snel of jij misschien een post gemist hebt in SPAMSPAMSPAM Editie 9:

Wil jij de volgende nieuwsbrief direct in je inbox? Schrijf je dan in op deze pagina.

#01

02 2024

WiFi-router met aanhangsel

Om meer inzicht te krijgen in het boot-proces, en later aan de slag te gaan met custom firmware zoals OpenWrt en Liminix, wilden we graag toegang tot de seriele poort van deze WiFi-router:

TP-Link Archer AX23 with a serial-USB connector sticking out of it

Hiervoor hebben we eerst het doosje opengemaakt en zijn op zoek gegaan naar de juiste contacten. Dit was nog niet gedocumenteerd, maar de vier niet-aangesloten contacten op een rijtje waren een goede gok. Met de multimeter was goed te zien dat het tweede contact de GND was, de andere drie contacten allemaal zo rond de 3.3v zaten. Met de ‘frequency’-setting van de multimeter was goed te zien dat het laatste contact het meest ‘noisy’ was, waaraan we afleidden dat dat waarschijnlijk de TX was. Het derde contact had een net iets zwakkere stroom dan de eerste, dus RX.

We hadden een aantal USB-naar-serial-converters liggen. Aangezien we niet wilden riskeren e.e.a. te beschadigen maten we eerst de stroomsterkte van de converters. Eentje had een signaal van 3,7V, dus die hebben we voor de zekerheid opzij gelegd. Met “screen /dev/ttyUSB0 115200” konden we snel bevestigen dat we de juiste pins te pakken hadden: zowel output als input werkten direct. Voor later gebruik hebben we er wat Dupont-draadjes aangesoldeerd:

De printplaat van de AX23, met draadjes aan de seriele verbinding gesoldeerd en een USB-serial converter

Voor het nageslacht hebben we de foto met instructies ook aan de OpenWrt-documentatie toegevoegd op https://openwrt.org/toh/tp-link/archer_ax23_v1#serial

#30

01 2024

Au-tomaten

Met een oogdouche en drie pleisterautomaten kan je nu een beetje veiliger stukgaan in de space…

#19

12 2023

DIVDay

Vorige week vrijdag had Hack42 de eer om het eindejaarsfeest van DIVD te hosten.

Een bijzondere club, met leuke mensen, die samen aan een hele goede missie werken. En de DIVDers waren er natuurlijk ook…

Ha, Got 'Em!

Nee, geintje natuurlijk…

 

Dus, de verwarming aan, de mate koud, vuurkorf in de fik… met daarnaast zelfs een pubquiz, maatwerk buttons, en een DJ was het wat ons betreft een topavond.

Wat het helemaal bijzonder maakt, is dat wij van DIVD als bedankje een exclusieve Challenge Coin (uiteraard nummer 42) en een gepimpte koelkast hebben gekregen…

💛 DIVD

 

#07

12 2023

Workshop lockpicken!

Komende vrijdag, op 8 december, komt Toool weer langs om een workshop lockpicken te geven.

Deze workshop is bedoeld om je kennis te laten maken met de fascinerende wereld van lockpicking. Of je nu een beginner of een ervaren lockpicker bent, deze workshop is perfect voor jou.

Onze workshop wordt geleid door toonaangevende lockpicking-instructeurs die je begeleiden bij het proces van het openen van sloten met behulp van gespecialiseerde gereedschappen. Je leert over de werking van sloten, de verschillende soorten sloten en de technieken die worden gebruikt om ze te openen. Je hebt ook de mogelijkheid om je nieuw verworven vaardigheden te oefenen op een verscheidenheid aan sloten.

Toool voor alle benodigde spulletjes, dus het enige wat je hoeft mee te nemen is je nieuwsgierigheid en enthousiasme. De workshop staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in lockpicking, ongeacht ervaringsniveau.

Je kunt je aanmelden via de wiki, of we zien je vanaf 19:00 uur gewoon verschijnen!

#02

12 2023

Hot stuff – very cool

Eén van de eerste klussen die we in de verbouwing van ons pand hebben aangepakt: het loskoppelen van alle radiatoren en afsluiten van het gas.

Dat scheelt enorm in de kosten, maar wordt toch wat fris in de winter…

Wat al een tijdje op onze wishlist stond, begint nu waar te worden: AIRCO 🤩

Een derde van onze airco units zijn in werking en het is nu al zo tof in de space! Na het weekend wordt de rest in werking gesteld en dan kunnen we helemaal los.

En in de zomer zijn we straks, naast figuurlijk, ook letterlijk de coolste hackerspace….

Party Fun GIF by Solar Impulse - Find & Share on GIPHY
Tags: , ,

#24

11 2023

Club-pouce of Tom-mate?

We hebben iets nieuws in het assortiment 🥳 Omdat overal tegenwoordig glazuur op moet, kunnen wij als hackers nu niet achterblijven…

Maar noemen we het nou de Club-pouce of de Tom-mate???

#17

11 2023

Buttonmania

We hebben een fantastisch gave buttonmaker gescoord 🤩 dus tijd voor custom-nerd-buttons…

#03

11 2023

Capture The Flag

Oeps… volgende grote woei toch maar de vlaggen naar binnen halen…

Onze mooie kiosvlag lag bij de buren…
En zelfs de vlaggenstok was uit de muur gerukt…

#02

11 2023

Terug van weggeweest, Synth Maarten!

Wat een fijn goed nieuws is dit, voor iedereen die houdt van mooie bliebjes. Er komt eindelijk weer een synth jam sessie bij Hack42. Neem je eigen spullen mee om te showen of mee te jammen.

Wanneer doen we dit? Op de 11e van de 11e natuurlijk, en we starten om 11:00 uur!

Deze jam is niet alleen voor Hack42 deelnemers. Mengtafel en speakers zijn aanwezig, breng je gear en plug in. Chaos en lol gegarandeerd!

#28

10 2023

Nu nóg meer Sociaal

Sinds kort zijn we ook op 🔵 Bluesky te vinden 🥳 … skeet je met ons mee? #sharelikeandsubscribe

Als je nog geen invite code hebt weten te bemachtigen, kan je ons ook op een van onze andere Socials volgen:

🐘Mastodon
🐦Twitter
🔵Bluesky
👔Linkedin
🕵️‍♂️Facebook
📸Instagram

En als dat niet voldoende is, staat er nóg meer op onze contactpagina.

Tags: , ,

#26

10 2023

De ratjes van Hack42

Vind je Hack42 wel heel tof, maar kies je er om $redenen voor om (nog) geen deelnemer te worden? Sommige mensen worden dan Vriend van de Space en adopteren daarmee een ratje.

Rats at Waterloo – ~1815 (Reenactment)

Maar ook zonder adoptie-ratje ben je meer dan welkom om op een open avond (meestal dinsdagavond en vrijdagavond) gewoon eens een keer te komen bankhangen.

#17

10 2023

Wetengeschapt

Weekend van de Wetenschap 2023

Image 1 of 24

En dat was onze eerste echte Open Dag op Cruquiusland! Helaas alweer helemaal afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Met een verslag van Chad:

Wauw, vandaag was zo cool bij Hack42! Het voelde een beetje als de eerste schooldag, superzenuwachtig enzo. In het begin zag ik allemaal te gekke projecten. Echt, ik wist niet waar ik moest kijken, alles was gewoon mega-awesome.

Er stonden oude computers in het computermuseum, van die superoude dingen. Ze waren zo traag, het was lachen! In de lounge kreeg ik iets dat Club Mate heet, en het smaakte… raar, maar op een goede manier.

Het flexlab was één grote chaos (maar op een leuke manier). Er werd gesoldeerd, en er stond zo’n megagrote machine, ik weet niet eens wat het was, maar het was groots!

En ze vertelden me dat ze bezig waren met een coole werkplaats voor hout en metaal. Serieus, dat klinkt als iets uit een actiefilm.

Oh, en die pannenkoeken! Die waren echt lekker, gewoon jummie!

#08

10 2023

Wat ga jij hacken, bouwen en creëren?

Hack42 - "Het wordt nog wel eens wat"

Hack42 doet op 7 oktober mee aan het Weekend van de Wetenschap!
Onze deuren zijn open van 11:00-18:00. Kom jij ook?

Waarom Weekend van de Wetenschap?

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Een uniek kijkje achter de schermen

Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.

En wat heeft Hack42 daar dan mee te maken?

Hack42 is jouw poort naar technologische verbeelding. Gevestigd in Arnhem, biedt deze hackerspace een speeltuin voor nieuwsgierige geesten.

Wandel door ons nostalgische computermuseum, daag jezelf uit in onze gamingruimte, ontspan in onze lounge met verfrissende Club Mate, laat je creativiteit de vrije loop in ons flexlab voor elektronica, en breng je ideeën tot leven in de cleanroom met 3D-printers en lasercutters. Voor de ambachtsliefhebbers hebben we zelfs ook een stofhok voor hout- en metaalbewerking.

Deze dag biedt een unieke gelegenheid om de wereld van technologie te verkennen en samen met ons te genieten van deze ontdekkingstocht. Samen hacken, bouwen en creëren: wat wordt jouw project?

Tags: ,

#01

10 2023

#Boekevent – livestream update

In onze eerdere blogpost hebben we ons boekevenement aangekondigd. Vanavond om 20:30 (als je dit bericht leest op 11 september 2023 🙃) is het tijd voor bijzondere cyberliteratuur.

Natuurlijk hopen we dat de lounge straks vol zit met literaire hackers, maar voor de mensen die echt niet kunnen komen, hebben we goed nieuws! In samenwerking met @ngrynerds Podcast komt er ook een speciale livestream 🥳

Je kan hem hier alvast klaarzetten. Kijk en luister vanavond mee, doe gezellig mee in de chat, en stel vooral je vragen aan die ene onverwachte cyber-auteur. Zet de livestream alvast aan, #ShareLikeAndSubscribe enzo, en tip ook je familie en vrienden!

#11

09 2023

Een Avond van Intrigerende Verhalen – Kom en Ontdek!

Beste hackers en vrienden,

We hebben een bijzondere verrassing voor jullie! Komende maandagavond (11 september) organiseren wij een unieke avond gewijd aan de wereld van boeken, bij Hack42. Het belooft een gezellige en inspirerende avond te worden.

We hebben getalenteerde schrijvers binnen de cybergemeenschap, en er zal dus voorgelezen worden uit eigen werk. Waaronder ook teksten die je zeer waarschijnlijk niet eerder gehoord hebt.

Of je nu een liefhebber van literatuur bent, een aspirant-schrijver of gewoon zin hebt in een avond vol verrassingen, deze gebeurtenis is voor jou. Verwacht geen gewone boekpresentatie – dit zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.

Dus, markeer de datum in je agenda:

Datum: 11 september 2023
Tijd: 20:30
Locatie: Cruquiusweg 3, 6827 BL Arnhem
https://hack42.nl/wiki/Contact

Zorg ervoor dat je erbij bent en bereid je voor om in de betoverende wereld van woorden te duiken. Wie weet welke geheimen en verhalen er onthuld zullen worden op deze unieke avond?

Meer informatie:

https://hack42.nl/wiki/20230911_Boekevent

Tags: , , ,

#08

09 2023

The snijplot thickens…

#22

08 2023

Vinyltextielopdruk-workshop

💃 Wie heeft er zin in een workshop textiel bedrukken?

Schrijf je hieronder in. 👍👎🫶

Wij (da’s Lurwah en Coco 🐘🦣) zijn dat nu aan het testen en willen hier best een keer een workshopje van maken 🪚🛠️🪠. in de workshop gebruik je de silhouette software om je eigen design te maken 🦩, dat print/snijd je dan met de vinylsnijder 🔪 om het vervolgens op je textiel naar keuze te drukken 🩲.

Zelf meenemen:

  • Laptop
  • Extra shirts/textiel om te testen/bedrukken
  • Ideeeen / ontwerpen

Meedoen?

Schrijf je z.s.m. in op de wiki! Eet je geen wiki? Mail dan info@hack42.nl

#26

07 2023

Oh no, not again…

Tags: ,

#25

07 2023

Nieuw mate-hok in gebruik

Superfijn, na een paar weken slopen, smeren en poetsen, is gisteravond het nieuwe Mate-hok in gebruik genomen. Dit zorgt (alweer) voor meer vrije ruimte, die we kunnen gaan gebruiken voor leukere space-doeleinden dan opslag.

Sinds Het Groote Openingsfeescht! einde april is onze hackerspace steeds meer in gebruik voor deelnemers hun persoonlijke projecten, workshops en de sociale avonden. Wil jij ook een keer langskomen om een drankje te komen doen? Mail ons dan via info [@] hack42.nl om een afspraak te maken.

#12

07 2023

ADSB AIS install party workshop

Yay! Het is nog geen week na onze Groote Openingsfeescht en we kunnen de eerste activiteit alweer aankondigen. Is het een (install) party, is het een workshop? Het is allebei!

Bix is al een tijdje bezig met deze dingen, en wil zijn kennis graag delen. Op zaterdag 20 mei vertelt hij eerst wat dingen en gaat dan meteen door met de installatie en de spelerij.

Op deze wiki-pagina kun je alles lezen over de starttijd, en wat je bijvoorbeeld zelf mee kunt nemen aan hardware.

Programma
* Wat is ADSB (waar vliegen vliegtuigen)
* Wat is AIS (waar varen “schepen”)
* Wat is SDR (met computers “radio” luisteren)
* Wat heb ik nodig om ADSB en/of AIS te ontvangen (minimaal en wat is fijn)
* Software (anders doet de hardware niets)
* Wat is feeden? (nee, niet aan eten denken)
* Help! Ik wil hier en nu aan de slag! (install party)
* Testen diverse setups (expedities naar dakterras?)

Ben jij erbij? Schrijf je dan in op deze wiki-pagina. Lukt inschrijven op de wiki even niet? Mail dan info [at] hack42.nl

#05

05 2023