Uit Hack42
Versie door Dvanzuijlekom (overleg | bijdragen) op 29 dec 2012 om 17:00 (EmailForm niet meer nodig bij activiteiten die reeds hebben plaatsgevonden)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lezing: Enigma's enzo
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Enigma.jpg
Naam Enigma's enzo
Locatie Hack42
Ruimte Lezingenzaal
Datum juni 15, 2012 20:00:00 - juni 15, 2012 22:00:00
Contact jos
Info Ooit met je vingers aan een stuk geschiedenis gezeten? Na komende vrijdag wel .........
Voorzitter http://www.cryptomuseum.com/
Enigma.jpg File:Enigma.jpg


Het Crypto Museum (http://www.cryptomuseum.com) is virtueel maar organiseert vaak tentoonstellingen in samenwerkingen met andere musea. Vrijdag 15 juni zullen zij een lezing geven over Enigma machines en cryptografie.

De lezing is gratis toegankelijk, een vrijwillige donatie wordt natuurlijk altijd op prijs gesteld.

De kern van cryptografie is verborgen boodschappen versturen. Waar een code-taal ("De arend heeft het nest verlaten.") niet veilig genoeg is, wil men een tekst kunnen versleutelen. Een mooi bekend voorbeeld is de Caesarcijfer: schrijf het alfabet op, daaronder nog een keer in een andere volgorde. Versleutel je boodschap door iedere letter in de bovenste rij op te zoeken en de letter die eronder staat op te schrijven. De boodschap decoderen kan dan door iedere letter in de ónderste rij op te zoeken en de letter die erboven staat op te schrijven. Makkelijk uit te voeren, maar ook heel erg makkelijk te kraken.

De zoektocht naar betere encryptie (=versleutelen) is daarom ook nooit gestopt. Je kan je voorstellen dat het vooral in een oorlog belangrijk is dat je vijanden niet weten wat de inhoud is van je boodschap. Voor, maar vooral tijdens, de Tweede Wereldoorlog vond een grote ontwikkeling plaats op het gebied van codeermachines. Onder het grote publiek is vooral de Enigma-machine bekend. De codeermachines uit de Enigma-reeks werden door de Duitsers gebruikt en doorontwikkeld om versleutelde berichten voor de krijgsmacht het veld in te sturen.

Als de geniale Britse hackers uit Bletchley Park niet in staat waren geweest via vindingrijke wijzes de berichten toch te ontcijferen had de oorlog veel langer geduurd. Mogelijk was de uitkomst zelfs wel anders geweest. Waarom de Enigma-berichten toch te ontcijferen zijn en hoe dit in Bletchley Park werd aangepakt zal vrijdag uitgebreid besproken worden. Maar nog mooier is dat er niet alleen over gepraat wordt: er zullen Enigma-machines aanwezig zijn! Ooit met je vingers aan een stuk geschiedenis gezeten? Na komende vrijdag wel.

De lezing zal beginnen rond een uur of 20:00.
Tot vrijdag.

Ik kom wel