Uit Hack42
< Gebruiker:Hack42
Versie door Spider (overleg | bijdragen) op 26 aug 2016 om 16:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Vegetarisch BBQen is heel lekker[citation needed]. Tenminste als je een paar leuke gevarieerde gerechtjes hebt. Hieronder staan ideeën voor de vegetarisch uitgedaagden.

GoVeggie.jpg

Tofu-saté

Kan ook met tempé.
Snijd tofu of tempé in blokjes. Leg deze blokjes voor een uurtje in een satémarinade (uit flesje of zakje, lekker makkelijk). Schep het af en toe om.
Rijg de blokjes aan een spies, rooster ze, serveer met pindasaus.

Maiskolven

Kook de maiskolven kort voor, kan in de magnetron. Snijd ze eventueel in helften. Roosteren maar, en serveren met wat boter.

De aardappeltruuk

Kook een pan aardappelen in de schil. Snijd ze doormidden.
Bestrijk de schil met olijfolie, en strooi geraspte kaas over het snijvlak. Daarna een beetje karwijzaad of komijnzaad (niet gemalen).
Plaats ze met de ronde kant op het rooster en bak ze tot de schil bruin is (niet zwart).

Röstirondjes

Lekker makkelijk. Röstirondjes of -driehoekjes, hoeven niet eerst ontdooid te worden, roosteren op de BBQ.

Groentespiesjes

Geschikte groenten: courgette, paprika, ui, aubergine. Snijd de blokken niet te klein om te spiezen, maar maak vooral aubergine en courgette niet te groot om gaar te worden. Rijg ze afwisselend aan spiezen. Spies ook wat kerstomaatjes mee.
Bestrijk de spiezen met olijfolie met daarin Italiaanse kruiden, knoflook (poeder of uit de knijper) en wat peper. Roosteren maar.

Pittige champignons

Maak de champignons schoon zonder ze te wassen (met een borsteltje of keukenpapier).
Rijg de champignons aan spiezen. Meng zonnebloem- of olijfolie half om half met currypasta (bijvoorbeeld van Patak's, bij de supermarkt). Bestrijk hiermee de spiezen. Op de BBQ ermee.

Geroosterde aubergines

Snijd aubergines in plakken van 1 cm dik (schuin snijden geeft mooie lange plakken). Bestrijk deze met olijfolie, en vooral knoflook (poeder is hier handig). Rooster ze lekker bruin en goed gaar, halfrauwe aubergine is vies.

Puntpaprika-met-geitenkaas.jpg

Gevulde puntpaprika

Snijd rode puntpaprika's doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Als het lukt, laat dan aan elke helft een half steeltje zitten.
Vul ze met zachte geitenkaas, Port Salut of een (stinkende) milde kloosterkaas. Leg ze op het rooster met de dichte kant naar onder, en rooster ze tot de paprika zacht is en de kaas gesmolten.
Erg geschikt is de zachte geitenkaas in kleine rondjes van de Lidl: een half rondje per halve paprika.

Stokbroodkunstje

Snijd afbakstokbroodjes overlangs bijna doormidden. Smeer er iets lekkers in:

  • tapenade of
  • kruidenboter of
  • kruidenkaas (eventueel met gehakte olijven)

Rol de broodjes in alufolie en bak ze af op de BBQ, vergeet niet te keren.

Falafel

Koop vooraf goede falafel, eventueel in burgervorm, en bak ze krokant op de bbq. Lekker en makkelijk!

Geroosterde courgettes

Snijd courgettes in plakken van 1 cm dik (schuin snijden geeft mooie lange plakken). Bestrijk deze met olijfolie en bestrooi met Provenciaalse kruiden. Rooster ze gaar op de bbq.

Toasty feta of halloumi sate

Rijg een stukje stokbrood met grof gesneden feta/halloumi, een citroenschijfje en kleine tomaatjes aan het stokje. Besprenkel met olijfolie en eventueel kruiden. Verwarm een aantal minuten op de bbq totdat de feta licht gebruind is.

Portobello's met kruidenboter

Maak ze schoon zonder water te gebruiken (borsteltje) en smeer ze in met olijfolie. Bak eerst de open kant, draai om en vul de open kant met wat kruidenboter terwijl de dichte kant van de portobello gaart.

Groenten uit de grillbak

In de keuken vind je een vierkante RVS grillschaal met gaten. Dat is een geweldig ding.
Snijd paprika's, aubergine, courgette, uien en champignons in stukken van zo'n anderhalve centimeter, doe ze in een grote kom en schep er wat olijfolie, knoflook (uit de knijper, of poeder) en Provençaalse kruiden door. Iets spannender? Snijd er dan een rode peper doorheen.
Zet de grillbak op de BBQ. Bak telkens een portie groente die de bodem van de grillbak ongeveer bedekt, en schep regelmatig om.