Uit Hack42
< Gebruiker:Moem
Versie door Moem (overleg | bijdragen) op 13 nov 2020 om 00:02 (→‎Instructies)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Project: Moem's maskers
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Moem's maskers Picture.jpg

Moem's maskers

Naam Moem's maskers
Door Moem
Status Afgerond
Madskillz knippen, naaien
Doel / Omschrijving
Een patroon met uitleg voor een DIY gezichtsmasker
Alle Projecten - Project Toevoegen
File:Moem's maskers_Picture.jpg noez

Maskers, mondneuskapjes, geef het beestje maar een naam. We zijn er voorlopig nog niet vanaf. Wegwerpmodelletjes liggen nu al door heel het land de omgeving te vertroepen, en laten we eerlijk zijn, zo geweldig zijn ze ook niet. Het kan mooier, en comfortabeler.

Tinternet staat vol met handleidingen en patronen, dus er kon er nog wel eentje bij; dit is de mijne.


Instructies

1) Print het patroon op volledige grootte (A4). Check of de maat klopt (zie de referentielijn links). Knip uit, trek om op karton en knip weer uit. Nu heb je je mallen.

2) Kies de mal (medium of groot) en trek hem viermaal om op je stof: op de stof voor de binnenkant 1x gewoon en 1x gespiegeld, en op de stof voor de buitenkant net zo. Je hebt nu vier lapjes. Twee lapjes vormen samen een laag.

3) Leg de helften van een laag op elkaar, mooie kanten naar binnen. Stik de ronde middennaad. Herhaal voor de andere laag.

4) Klap de twee lagen open en leg ze op elkaar (mooie kanten weer naar binnen). Nu kun je ze aan elkaar gaan stikken:

5) Leg het masker met de binnenstof naar boven. Begin aan een van de hoeken van de korte kant (wang). Naai rondom, maar naai de laatste korte kant NIET dicht.

6) Keer het masker binnenstebuiten via die open korte kant, zodat alle naden nu aan de binnenkant zitten.

7) Maak een neusstripje van stevig metaaldraad of -strip. 8 cm is prima. Leg het tegen de neus van je masker en teken af waar de tunnel moet komen. Een beetje ruimer is makkelijker (9 x 1 cm bijvoorbeeld)

8) Begin de tunnel aan de kant waar de korte kant van het masker is dichtgestikt. Naai 1 cm vanuit de rand recht naar binnen, draai de stof en stik evenwijdig aan de rand, om de tunnel te maken. Voordat je de tunnel sluit, trek je het voetje van de machine omhoog en dan kun je je neusstrip er onderdoor in de tunnel schuiven.

9) Vouw het gesloten korte eind (wang) van het masker om naar achter, zo’n 2 cm breed. Stik de rand vast. Je hebt nu een tunnel voor koord of elastiek

10) Sla aan het open korte eind de stof een eindje om naar binnen zodat de knipranden weggewerkt zijn. Vouw ook dit eind om naar achter, en stik de rand vast zodat het lijkt op de andere kant.

Je masker is klaar. Rijg er elastiek of koord door, achter de oren of over het hoofd, net hoe je het wilt. Draag het met trots, of geef het weg.

Tips

  • Draaien rond de naald: steek de naald in de stof, trek het voetje op, draai de stof. Voetje weer neer, en verder. Zo maak je een nette hoek.
  • Bij het stikken van de kin moet je de stof even zo vlak mogelijk trekken, zodat er geen vouw overblijft.
  • Geschikt voor de neusstrip: dik elektradraad zoals het in de muren van je huis ligt, met de plastic isolatie er nog om. Buig de eindjes rond met een tangetje, dan prikt het niet door de stof.
  • Geschikte stof is fijngeweven katoen zoals van beddengoed. Ook katoenen bloezen zijn vaak geschikt.
  • Om het binnenstebuiten keren makkelijker te maken: gebruik een eetstokje, potlood of breinaald.
  • Alleen de onderdraad blijft uiteindelijk zichtbaar. Als je mooie stof hebt voor de buitenlaag, kies dan je onderdraad bijpassend.
  • Dit maskertje heeft geen afzonderlijk filter, het is tweelaags. Het kan gewoon mee in de was. Was het na elke keer dragen.
  • Dit masker is huisvlijt zonder garantie. Het gebruik van je eigen gezonde verstand wordt te allen tijde aangeraden.

Download

Download hier de PDF met deze handleiding, en met het patroon: Bestand:Moems maskers.pdf