Verslag Haktiviteit Mei 27 2012

Vanmiddag arriveerde ik bij Hack42, waar het geraas van gereedschap me tegemoet kwam. De kettingzaag en cirkelzagen zongen hun lied, aangevuld met het geklop van bijlen en het stapelen van hout.

 

Hack42 heeft geen verwarming op basis van olie, gas of elektra maar op basis van hout. Het hout verschijnt spontaan voor de deur van de space, waarna het “kachelrijp” moet worden gemaakt. De kachel wordt hier overigens “de draak” genoemd, naar het verhaal van Joris en de Draak.

 

Hout in stukken krijgen is iets waar men hier inmiddels meester in is geworden. Met de juiste tools veranderen boomstammen snel in blokjes hout en planken in kleine plakjes. De tooling hiervoor is indrukwekkend: Fiskars bijlen (waaronder eentje van 4,6 kg), (cirkel)zaagtafels, een kettingzaag en zelfs schattige “tafelmodel” bijltjes.

Na het stukslaan, hakken en breken gaat het hout richting houthok. Deze is minstens even indrukwekkend als de gereedschappen: 9 meter lang, 1,5 meter diep en 1 meter hoog. Komende winter, in ieder geval het begin, zal men er bij Hack42 warm bij zitten.

 

Samenvattend: prachtig weer, in het bos, versgekloofd hout en werken tegen koude dagen. Uiteindelijk is er belachelijk veel hout in stukken gehakt en is het houthok meerdere malen vergroot. Een geslaagde haktiviteit dus.

Over de auteur

TheStitch

Stitch is een Retrogamer, nerd, muziek-afspeel-machine, oud-penningmeester en medeoprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttp://elgerjonker.nl

#27

05 2012