IJzer Maken met Spark(le)Shack

In het weekeind van 27 en 28 april was het eindelijk zover! Koningsdag!…uhm, nee! De mobiele variant van “SparkShack”, de metaalwerkplaats van Hackerspace RevSpace, kwam op bezoek bij Hackerspace Hack42 om te kunnen werken aan één van haar projecten, “FromDirtToSpace“, waarbij ze uit lokaal verkregen ijzeroer (smeed)ijzer proberen te maken voor verdere bewerking en verwerking.

Allereerst: SparkShack heeft altijd een geweldig mooi bord mee on-site, zo ook dit keer. Uiteraard zouden wij Hack42 niet zijn als we er niet een subtiel loltroll grapje mee zouden uithalen. Een van onze deelnemers kwam op het idee om een kleine toevoeging aan het bord vast te lassen.

SA007 en ik hadden het @RevSpaceNL Spark(le)Shack bord stiekem geconfisqueerd en voorzien van een subtiele @Hack42 upgrade

Hoi RevSpace Hack42

Lekker bezig, hoogoventje bouwen Hack42 RevSpaceOp vrijdagavond is de hoogoven opgebouwd en de volgende dag kon er daadwerkelijk in gestookt worden. Maar daarvoor moesten eerst de wat grotere stukken houtskool kleiner worden gemaakt.Nee, dit is niet het Hack42 methlab, hier wordt cokes en houtskool fijngehamerd #BreakingBadDaarna moest de oven voorverwarmd worden en op de juiste temperatuur komen om de chemische reacties te kickstarten.

Bij de juiste temperatuur zou de roet (koolstof) weer verdwijnen, omdat het chemisch gereduceerd wordt, zoals hier zichtbaar is.Hier is goed te zien dat de zwarte roetaanslag (koolstof) weer verdwijnt (wordt gereduceerd) doordat de temperatuur van de oven inmiddels hoog genoeg isDaarna was het een kwestie van de oven telkens helemaal opvullen met een laagje ijzeroer en een laagje houtskool, afwachten en af-en-toe schoonmaken zodat de temperatuur stabiel blijft.

Telkens wordt er een kilo ijzeroer en een kilo houtskool toegevoegd aan de oven. Door een chemische reactie onder invloed van de hoge temperatuur en een gebrek aan zuurstof wordt hier ijzer uit gemaakt, wat als een grote komp ("wolf") onderin de oven achterblijftDe tijd verstreek snel, het was inmiddels ook alweer lunchtijd (alhoewel dat een dubbele illusie is). Gelukkig had BugBlue zich flink uitgesloofd in de keuken en waren er heerlijke scrambled eggs, met allerlei opties voor zowel de meat-lovers als voor de vegetariërs. Plus, rare koude drankjes doen het natuurlijk altijd goed.

En we zorgen vandaag natuurlijk goed voor onze gasten, @bugblauw heeft een lekkere lunch verzorgd en de hippe drankjes zijn ook weer aangevuld #NuInDeSpace

Het werk ging ondertussen wel gewoon door. Regelmatig moest de oven geruimd worden. Er kwam dan vloeibaar glas en slak uit. Dit leverde prachtige plaatjes op.

Regelmatig moet er vloeibaar glas en slak worden geruimd uit het ventilatiegat van de oven. Het is daar koeler, waardoor het glas uithardt

Lava!

Uiteindelijk was het natuurlijk wel de vraag of het chemische proces binnenin de kachel goed zou verlopen. Er werd wat extra materiaal geruimd om te zien of het inderdaad ijzerhoudend was. Dat was gelukkig het geval.

Tussendoor is ook nog getest of het proces werkt. Dit zijn kleine bolletjes ijzer (dus ja, het werkt)Iron! Here are some little clumps recovered from slag

En soms kom je er achter dat je voor een specifiek doeleinde de perfecte tool mist. Dan maak je die toch gewoon eventjes?

En soms heb je een specifiek stuk gereedschap nodig. Dat maak je dan toch ter plekke?Er is niet alleen stilstaand beeld, er zijn ook video’s gemaakt.

Slow motion video van reducerend ijzeroxide. @Hack42

Toen het ‘s avonds te donker werd om door te werken, kwam SA007 met de redding en bracht daarbij verlichting voor iedereen.

Het is allang donker buiten en we zijn inmiddels al zo'n 13 uur bezig, maar we gaan gewoon door dankzij de extra verlichting die SA007 heeft geregeld #NuBuitenDeSpace

Bij echt Nederlands ijzeroer hoort natuurlijk ook oer-Hollandsche gezelligheid. Jos Weyers to the rescue, hij heeft een paar borden met heerlijke versnaperingen klaargemaakt, geheel in stijl.

A nice platter of food made for our guests by @josweyers @Hack42Het werk ging al die tijd nog steeds gewoon door. ‘s Nachts leverde dit nog mooiere foto’s en beeldmateriaal op. Hier bijvoorbeeld druppelend ijzer en glas.

Druppelend ijzer/glas-silicaat in de oven. @Hack42Het werd onderhand wel erg laat, dus hoog tijd om er een eind aan te breien. Het was inmiddels zelfs al te laat geworden om nog iets met het resulterende ijzer te gaan smeden, dus de oven werd ontmanteld en men wachtte in spanning op wat er onderin zou liggen.

Kort voor middernacht zijn we gestopt en is de oven ontmanteld, waardoor de "wolf" werd blootgelegd. Het resultaat was helaas wel wat mager (relatief weinig ijzer). Er is in ieder geval heel veel van opgestoken en er zijn allerlei snode plannen voor het vervolg.Er is veel geleerd en er zijn ontzettend veel ideeën voor het vervolg, met alternatieven en verbeterpunten om het gehele proces meer efficiënt te maken.

Trial run of #FromDirtToSpace project, making iron from bog ore. Deeply humbling experience, as you internalize the effort and energy required to make a low quality scrap of iron. Appreciate the global industrial civilization producing superb materials at trivial (economic) costHet vervolg van deze sessie staat zelfs al ingepland voor medio juli. Dat wordt extrameer awesome, dus tot de volgende keer!

I went to the Netherlands over the weekend. This happened (See picture). And not for the first time, I was sorry to leave. Thanks @Hack42, @RevSpaceNL and others!

Thanks @Hack42 for a cool/hot weekend at your space! I've enjoyed it very much

Over de auteur

Dennis van Zuijlekom

Mindless jerk who was the first against the wall when the revolution came.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/Gebruiker:Dvanzuijlekom

#05

05 2019