Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
k (naam toegevoegd via button)
k (EmailForm niet meer nodig bij activiteiten die reeds hebben plaatsgevonden)
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 48: Regel 48:
 
* Peter (eigen arduino + breadboard)
 
* Peter (eigen arduino + breadboard)
 
* Astrid (eigen arduino + breadboard)
 
* Astrid (eigen arduino + breadboard)
* {{Mentioneduserbutton|Phantagom}} (eigen arduino + breadboard)
+
* {{Mentioneduserbutton|Phantagom}} (eigen arduino + breadboard) (ivm werk komt misschien niet)
 
+
* megabear (eigen arduino + breadboard)
== Geen wiki? ==
+
* {{Mentioneduserbutton|Relocker}} (eigen arduino + breadboard)
 
 
{{EmailForm}}
 

Huidige versie van 29 dec 2012 om 15:59

Workshop: Meer Arduino, sensoren en communicatie
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
Schroefje24.png
ArdurinoUno.jpg
Naam Meer Arduino, sensoren en communicatie
Locatie Hack42, KKN6
Ruimte Lezingenzaal
Datum mei 4, 2012 20:00:00 - mei 4, 2012 23:59:00
Contact WitchDoc
Info Hoe sluit ik het aan, hoe lees ik het uit en waar zie ik dat dan?
ArdurinoUno.jpg File:ArdurinoUno.jpg


Je hebt een Arduino en ledjes aandoen gaat prima, what's next?

Arduwattus?

De Arduino is een begrip in de hacker & maker scene. Het is een verzamelnaam voor een eenvoudige programmeeromgeving en een kant en klaar printbordje met een microcontroller. Een microcontroller is een programmeerbare schakeling-uit-één-stuk die direct sensoren kan uitlezen en led's, LCD-schermpjes of motoren kan aansturen. Omdat microcontrollers weinig kosten en de besturingslogica geprogrammeerd kan worden zijn ze tegenwoordig in heel veel consumenten electronica te vinden. Er bestaan zeer veel varianten met elk hen eigen toepassingen, eigenaardigheden en programmeerinrichtingen. Met name het programmeren van een microcontroller was in het verleden een specialistische aangelegenheid waarbij de minimale vereisten een gedegen hoeveelheid systeem-, electronica- en programmeerkennis waren. Daarnaast waren meestal zogenaamde development boards en speciale software noodzakelijk die voor een gemiddelde beginner onbetaalbaar is.

De Arduino is ontwikkeld voor studenten, beginners met een kleine beurs. Het ontwerp van de hard- en software is vanaf het begin opensource gemaakt. Het Arduino concept is aangeslagen en heeft een grote vlucht gemaakt, het platform wordt niet alleen gebruikt door electronica hobbyisten maar vaak ook door kunstenaars of vormgevers die licht, geluid of interactiviteit willen toevoegen aan hen creaties.

Meer informatie

In deze workshop gaan we verder in op het uitlezen van sensoren, via I2C, 1wire, RS232, analoge ingangen of zelfs via pulslengtes. Ook communicatie over deze protocollen naar andere IC's, naar de PC of draadloze communicatie komt aan bod.

Doelgroep

De doelgroep van deze workshop is de (iets) gevorderde gebruiker die weet hoe je een led aan en uit kunt doen maar ook graag de kamertemperatuur, luchtvochtigheid of het stroomverbuik in huis wil meten. Wil je je alleen je kennis ophalen of ben je wel ben je wel bekend op dit terrein maar denk je dat een workshop als deze je verder kan helpen dan ben je uiteraard ook van harte welkom.

Benodigdheden

  • Een Arduino bord met een experimenteer shield
  • Een laptop met USB aansluiting. OS maakt niet uit. De Arduino IDE heb je er natuurlijk al opstaan

Mocht je niet beschikken over een laptop dan is het eventueel mogelijk een PC in te richten, neem daarvoor contact op met de organisator.

Arduino IDE Installeren

De Arduino IDE is hier te downloaden. Installatie op Windows is compleet, voor Linux gebruikers is het handiger "Arduino" te installeren via apt/yum/<insert uw packagemanager> omdat de IDE enkele afhankelijkheden heeft die dan meteen meekomen. De installatie procedure voor de Mac volgt.

Kosten

De exacte kosten worden nog in kaart gebracht. Het uitgangspunt is dat deelnemers zelf een Arduino, breadboard en jumperwires meebrengen en dat er verschillende sensoren en dergelijke beschikbaar zijn voor gebruik. Net als in de andere Arduino workshops zullen er goodies zijn om mee naar huis te nemen en verder mee te experimenteren. Voorlopig uitgangspunt is dat de kosten maximaal 15 a 20 Euro zullen zijn. Mocht je niet in het bezit zijn van een Arduino, breadboard of jumperwires dan is via de organisatie een en ander verkrijgbaar.

Organisatie

Deze workshop wordt georganiseerd door WitchDoc, ook te bereiken via onderstaand aanmeldformulier.


Wie