Uit Hack42
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardcopy terminal: LT33-DD
Rubriek Opslag
Fabrikant Teletype Corporation
Teletype Corporation logo.png
Model 33-ASR
Naam LT33-DD
Type Hardcopy terminal
Serial# WVV1003
Systeem
Architectuur Electromechanisch
Systeembus/interface 20mA currentloop
OS
Netwerk
Hostname
IP Address
DECnet Address
MAC Address
Collectiegegevens
Eigenaar Museum
Status Werkt
Knowhow MacSimski
Locatie Het Museum
Label
Herkomst LU
Datum opname collectie september 18, 2014
Hardware Teletype ASR33 picture.jpg
Bekijk alle hardware - Ga naar het Museum - Nieuw item
W30 - Warnung vor Einzugsgefahr.svg Beklemmingsgevaar
  • EN: Entanglement hazard
  • DE: Einzugsgefahr


D-M003 Gehoerschutz benutzen ty.png Gehoorbescherming verplicht
  • EN: Wear ear protection
  • DE: Gehörschutz benutzen


Hoort bij: Digital PDP 8/f

Andere exemplaren in de collectie: ASR33 1, ASR33 2

aansluiten met : M8650 KL8E seriele kaart

Algemeen

Dit is onze derde Teletype 33-ASR. Hij heeft een sticker op de zijkant met een officieel Digital partnummer en serienummer. De basisplaat bestaat uit een totale plaat van staal. Er zit een adapterprint in om de teletype vanuit de Digital PDP 8/f te besturen.

Let Op! Dit is een 115volt machine. Weliswaar zit er een 50Hz motor in, maar zowel de motor als de trafo zijn 115volt. Vandaar dat er een amerikaanse stekker aan zit. Alleen gebruiken via een verhuistrafo van minimaal 120watt.

Typelabel

Door Teletype werd altijd een productnummer gebruikt met een achtervoegsel voor de uitvoering: 33-ASR is eentje met toetsenbord, puncher en reader. Algemeen wordt in de volksmond dat typenummer omgedraaid en heet het dus een ASR33. het schijnt dat Digital Equipment Corporation daar debet aan is.[Citation needed]

Deze machine is door Digital bij een PDP8/f verkocht en heeft aanpassingen daarvoor. Ook heeft ie een Digital kontrakt-, type- en serienummer gekregen.

Kontrakt 294
Typenummer LT33-DD
Serienummer WVV1003

Gebruik

Om een Teletype model 33 aan te sluiten op een computer, moet deze voorzien zijn van een currentloop aansluiting voor 20mA en 110 BAUD seriele snelheid gebruiken. met 7M2 (7bits, mark parity, 2 stopbit) in linux is het slim om de tty33 terminfo te gebruiken in de /etc/inittab file.

Staat

Deze Teletype zat ingebouwd op een uitschuiflade in een 19" kast van de PDP8/f en heeft een currentloop connector. De voet ontbreekt, een print die daarin verwerkt zat, heeft in de 19" kast achterop de lade gemonteerd gezeten. Nu is deze los en moet nog een vaste plek krijgen, hopelijk in de Teletype. De Teletype staat op 10cm verhogingsbussen om ruimte te maken voor een lade waar de uitgeponste bits in terecht kunnen komen.

8 okt 2014 12:04 (CEST)

Mechanisch is de zaak aardig in beweging, maar heeft wel een servicebeurt nodig. Het rubber van de aanslaghamer is vergaan en moet vervangen worden. ook het rubber bufferstukje voor de newline achter de papierrol staat op punt van ontbinden. Nu is deze nog in orde en kan opgemeten worden zodat die ook te vervangen is. (printen?) --MacSimski

13 okt 2014 00:12 (CEST)

De machine werkt weer. De rubberen aanslaghamer is vervangen door een voetje van een externe drive. Het rubber bufferstukje is vervangen door een aantal stukjes krimpkous over elkaar heen tot de juiste dikte bereikt werd. Hier en daar is de machine geolied. In vergelijking met asr33(1) is ie relatief stil. Ook is de voeding van de readermagneet ingebouwd. Die zat oorspronkelijk in de voet van de teletype, maar is met wat geschuif rechtsvoor erbij onder de kap erbijgezet. Daar zit normaal een inbelsysteem, wat voor computergebruik ontbreekt. Deze aanpassing is volledig omkeerbaar. Er zijn geen gaten geboord of andere destructieve aanpassingen gedaan. --MacSimski

Links

Teletype Model 33 op Wikipedia