Ada Lovelace Day
Dit jaar is het op 7 oktober Ada Lovelace Day. Ook Hack42 zal meedoen aan het herdenken en eren van deze bijzondere vrouw, ‘s werelds eerste computerprogrammeur.
Forget this world and all its troubles and if
possible its multitudinous Charlatans – every thing
in short but the Enchantress of Numbers.
– Charles Babbage over Ada Lovelace in 1843
Ada
Ada Augusta Byron werd op 10 december 1815 in Londen geboren als dochter van de schrijver Lord Byron en zijn vrouw Anne Isabella Milbanke. Ada’s ouders scheidden nog geen half jaar na haar geboorte, waarna haar vader Engeland voorgoed verliet.
Ondanks dat Ada vaak ziek was in haar jeugd (op haar dertiende liep zij zelfs een verlamming op door mazelen) zorgde haar moeder er voor dat Ada goed werd opgeleid. Om ervoor te zorgen dat zij niet zoals haar vader zou worden, werd haar al van een jonge leeftijd wiskunde geleerd. William Frend, William King, Mary Somerville en Augustus De Morgan gaven Ada een wetenschappelijke opleiding waarbij De Morgan opmerkte dat zij vanwege haar aanleg voor wiskunde “an original mathematical investigator, perhaps of first-rate eminence” zou kunnen worden.
Na haar huwelijk in 1835 met William King werd in 1838 haar volledige titel “The Right Honourable the Countess of Lovelace”. Hierdoor kennen wij haar nu als Ada Lovelace.
The Analytical Engine
Op 5 juni 1833 leerde Ada via Mary Somerville, één van haar docenten, Charles Babbage kennen. Zij ontmoetten en schreven elkaar nog vaak na deze dag. Één van de besproken onderwerpen was het werk van Charles: de Difference Engine en de Analytical Engine.
Nadat zijn poging tot het bouwen van de Difference Engine faalde, begon hij zijn ideeën over de Analytical Engine uit te werken in meerdere ontwerpen. Hij zou aan zijn ontwerpen blijven werken tot zijn dood in 1871.
De Analytical Engine is een mechanische rekenmachine die bestuurd wordt door ponskaarten. Door deze ponskaarten te loopen is het mogelijk te rekenen met voorgaande uitkomsten. Ada Lovelace begreep, als een van de zeer weinigen, het door Charles Babbage gemaakte ontwerp volledig.
In 1842 begon zij, op verzoek van Charles, met de vertaling van Luigi Menabrea’s verhandeling over de Analytical Engine. Aan deze vertaling voegde zij echter een set notities toe die groter was – en in sommige opzichten diepgaander – dan het originele geschrift.
Het meest sprekende onderdeel van de notities was haar uitwerking van de manier waarop de Analytical Engine gebruikt zou kunnen worden om een reeks van de Bernoulli-getallen te berekenen. De algoritmische wijze waarop zij dit beschreef en het feit dat – indien de machine gebouwd zou zijn – het programma volledig correct gewerkt zou hebben, hebben ertoe geleid dat Augusta Ada King, Countess of Lovelace, ‘s werelds eerste computerprogrammeur wordt genoemd.