En soms gaat er iets mis

Hoewel we bij Hack42 tientallen manieren bieden om jezelf creatief te beschadigen, was dat al die jaren nooit daadwerkelijk gebeurd. Ja, er had wel eens iemand een pleister nodig, of iemand liep een bloed- of brandblaar op. Dat was het wel zo’n beetje. Terwijl we toch regelmatig bezig zijn met kolomboren, lintzagen en houtklovers.

Tot het dan toch een keer misging, natuurlijk.
We hadden al aardig wat hout gezaagd en gekloofd, en daarna een kom erwtensoep gegeten. We dachten: kom op, we zetten bouwlampen buiten en we gaan nog een uurtje door. Zo gezegd, zo gedaan…

Bouwlampen geven veel licht. Ze werpen daarom ook veel schaduw. En als je dan tussen de lamp en je werk gaat staan, werk je in je eigen schaduw en zie je dus eigenlijk heel erg weinig.

En zo kon het gebeuren dat één van ons plotseling naar binnen kwam rennen terwijl hij één hand omhoog hield met de andere en riep ‘112, 112!’ Gelukkig bleef iedereen kalm, zelfs het slachtoffer zelf, zodat we rustig konden doen wat er gedaan moest worden: de gewonde hand werd ingepakt met een ongebruikte theedoek, het ziekenhuis kreeg alvast een telefoontje dat er iemand aankwam met afgeknelde vingers, de handschoen die misschien nog nuttig materiaal bevatte werd in een bakje met schone sneeuw meegegeven, iemand stond al met draaiende motor klaar om voor ambulance te spelen, en zo was onze pechvogel binnen een kwartier in het ziekenhuis en meteen aan de beurt.

hand in verband

Weer wat geleerd

Nog dezelfde avond was hij terug met zijn hand in een mitella. Alle vingers zitten er gelukkig nog aan, maar twee ervan zullen wel een stukje korter blijven dan ze waren, en het kost wel een paar weken voor hij weer op volle snelheid zal kunnen typen. Beterschap, pechvogel!

Wat hebben we nu (opnieuw) geleerd?

  • Het is mogelijk met een houtklover je nagels te knippen, maar het is niet aan te bevelen.
  • Werken met zwaar gereedschap als je alleen bent, moe bent of niet goed kunt zien wat je doet: geen goed plan.
  • Op elkaar letten is belangrijk: zie je een ander onverstandig te werk gaan, waarschuw dan.
  • En tenslotte: een ongeluk kan gebeuren, maar als we rustig blijven kunnen we samen veel doen om de schade te beperken.

Wees allemaal een beetje voorzichtig, ja? En denk eraan: de verbandtrommel vind je, als altijd, in de lounge.

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#10

02 2015