Waarom doe *jij* eigenlijk niets in de IT?

Het is weer die éné dag in het jaar waarop systeembeheerders wereldwijd in het zonnetje worden gezet. Het is zelfs het 20e jubileum van deze internationale feestdag: System Administrator Appreciation Day! Je bent jaloers, want jij doet helemaal niets in de IT, dus alle cadeautjes, swag, traktaties, kudos en complimenten gaan aan je neus voorbij. Meh.

Tragisch, tragisch. Bij Hack42 hebben we zat deelnemers die nu eenmaal niet zoveel hebben met de IT. Om die toch nog tegemoet te kunnen komen en ze te laten ervaren wat het is om iets in de IT te doen (en daarvoor vandaag óók nog waardering te krijgen), hebben we besloten om ze voor die éné dag in het jaar root te geven op de server bij Hack42.

Dus: altijd al systeembeheer-aspiraties gehad? Grijp je kans! Log middels SSH in op de-server.space.hack42.nl (username: root, password: Welkom01). Je moet hiervoor wel lokaal in het Hack42 netwerk zitten (dus in de space zijn), of creatief zijn met tunneling/portforwarding. Vind je dat SSH maar niks? Geen probleem! Telnet is ook prima hoor, maar bijvoorbeeld ook rlogin, rexec/rsh en good old FTP. Toch liever iets grafisch in plaats van dat gehark op de commandline en die stomme tekstschermpjes? Gebruik Webmin!

Anyway, probeer eens wat HTML content te serveren middels Apache (de webserver). CREATE eens een database (we hebben zowel PostgreSQL als MySQL!) of DROP er eentje. Installeer/verwijder wat software, voeg een gebruiker toe, verwijder een gebruiker. Patch de kernel, deploy een Smart Cyber Blockchain, initialiseer de Cloud, lanceer een webapp. Richt monitoring in, maak een back-up, of verwijder er een paar. Beveilig de online Cybers, of hack ze allemaal omver. Scan het netwerk. Vergroot een filesystem, maak een nieuwe partitie, verwijder er eentje, (un)share eentje. Speel de BOFH, e-mail andere gebruikers, zet quotas, VOEL wat het is om ECHTE macht te hebben. Maar: “With great power…” etc. Hou de boel wel een beetje heel, misschien willen anderen ook wel eens iets in de IT doen, ook al is het maar voor één dag in het jaar.

Vergeet vooral niet om je beloning te claimen! Beschrijf aan ons wat je hebt gedaan en waarom jij vindt dat je daar kudos voor zou moeten krijgen.

Over de auteur

Dennis van Zuijlekom

Mindless jerk who was the first against the wall when the revolution came.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/Gebruiker:Dvanzuijlekom

#26

07 2019