“Hacken voor Beginners” lezing

Hacken voor Beginners

Dinsdag 10 april was het aan onze Stitch om zijn lezing Hacken voor Beginners te geven aan deelnemers en geinteresseerden. De zaal zat wederom vol.

Het was vooral een technische en interactieve sessie, waarbij Stitch regelmatig het publiek inschakelde om creatief mee te denken. Een van de problemen die hij schetste (compleet met props), was een Security koffer met inhoud, die op een awesome manier ontvreemd diende te worden zonder dat Stitch dit in de gaten zou hebben. Het publiek werd uitgedaagd om een shortlist van manieren te verzinnen om die aan het einde van de lezing te bespreken of zelfs live uit te proberen.

Deelnemers van een Hackerspace behoeft men over het algemeen niet uit te leggen wat het verschil is tussen een hacker, cracker, cybercrimineel of een scriptkiddie. Hier werd ook niet heel lang bij stilgestaan. De focus van de lezing lag vooral op het voorkomen en het leren van andermans fouten. Met enkele speelse voorbeelden werd getoond hoe eenvoudig het kan zijn om aan informatie te komen over een server en de gebruikte applicatiesoftware.

Er zijn een aantal recente gebeurtenissen met betrekking tot informatielekken geweest die de landelijke media hebben gehaald. In de meeste gevallen zijn dit relatief eenvoudige hacks geweest die voorkomen hadden kunnen worden. Slechte programmatuur, misconfiguratie van software of een ontbrekend patchbeleid. Valkuilen waar men keer op keer met open ogen in loopt. Daarom zijn wij er. De klokkenluiders. De hackers. Wij signaleren de fouten en spelen deze op een verantwoordelijke manier door. Soms doen we gewoon ons werk en worden we ervoor betaald. Soms doen we het puur uit nieuwsgierigheid, uit bezorgdheid of gewoon voor de fun.

Vanuit het publiek was het enthousiasme groot en er was naderhand direct al belangstelling voor een vervolg sessie met een diepere technische focus. We gaan kijken wat we kunnen doen.

Over de auteur

Dennis van Zuijlekom

Mindless jerk who was the first against the wall when the revolution came.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/Gebruiker:Dvanzuijlekom

#12

04 2012