Het netwerk

Dan heb je een hackerspace, dan heb je ook een netwerk.Hack42Network

Aangezien we op onze hackerspace veel verschillende hardware hebben en veel verschillende gebruikers is een klein beetje scheiding van functionaliteit ook wel fijn, maar het begrijpen is nog fijner.

Ons stoere netwerk bestaat uit een 2 routers met ADSL uplink, hierachter zit 1 firewall die een VPN verzorgt naar een Virtual Private Server in duitsland. Dit geeft ons meerdere externe IP adressen en mooie reverse DNS records.

Aangezien onze space niet de perfecte plaats is voor hosting van alle mooie plaatjes en alle inhoudelijke spullen die we vanaf buiten willen kunnen zien staat er in Den Bosch in een datacentrum een 2e VPS te draaien die deze tekst voor je ophoest.

Intern

Het interne netwerk is opgedeelt in 4 verschillende netwerken,

Het deelnemers netwerk, via wifi te bereiken met een wachtwoord, vanuit de labs te bereiken met een kabel en vanaf extern met een VPN

Het publieke netwerk, is via wifi alleen beschikbaar op het moment dat de space open is, dit wireless netwerk heeft geen encryptie en is dus direct te gebruiken door bezoekers.

Het museumnetwerk, dit netwerk is alleen beschikbaar via kabels in het museum en hier worden de meest rare protocollen uit de geschiedenisboekjes op gepraat. Aansluitingen op BNC, Appletalk, DECNET, PPP en SLIP zijn hier mogelijk. Converters proberen te zorgen dat alle hardware met elkaar kan praten.

En dan nog het spacenetwerk, hierop zit apparatuur waarvan we het fijn vinden als het blijft werken, bijvoorbeeld de kassaPC, de telex, meetapparatuur en de printer.

Continuiteit

Al onze netwerkapparatuur zit aangesloten op een UPS zodat ook bij werkzaamheden aan de stroom de documentatie van de spullen op te zoeken blijft.

Meer dan ethernet alleen

Heb je nog hardware die perse via BNC of infiniband aangesloten moet worden? Het kan in de space!

Aangezien alleen ethernet niet voldoet aan onze behoefte hebben we ook meerdere 1wire netwerken voor sensoren, een telefonienetwerk voor modems en een speciaal bluetooth netwerk voor toegangscontrole.

Protocollen

Bijna alle netwerken zijn voorzien van ipv4 en ipv6 maar ook wordt er gebruik gemaakt van IPX en Appletalk

Uitbreidingen

Een hackerspace netwerk is nooit af voordat de space compleet is afgebroken en verhuisd, zelf meehelpen met bouwen kan altijd. Kom langs en hack ons netwerk!

Over de auteur

BugBlue

Andere berichten door

Website

#15

08 2012