Op bezoek in Budapest

Toen ik met mijn moeder afgesproken had dat we samen een reisje naar Budapest zouden maken, was mijn eerste gedachte: eens kijken of ze daar ook een hackerspace hebben. En dat bleek zo te zijn. Dus stuurde ik een mailtje, en hoera! Ik kreeg antwoord van H.A.C.K., oftewel Hungarian Autonomous Center for Knowledge.

Dat antwoord was: Kom gerust langs, we zijn er alleen niet, we zijn aanwezig op een evenement in de universiteit, en daar vertonen we een paar projecten. Dus kom ons daar maar opzoeken.

Nou, dan doen we dat toch? Op acht mei gingen mijn moeder en ik samen op zoek naar een standje, of iets dat erop leek, in de universiteit. We wisten niet waar het precies zou zijn, hoe het eruit zag of hoe het evenement heette, dus dat was al meteen spannend. Maar toen we het binnenterrein van de universiteit op liepen, zagen we spandoeken en tentjes… het zou dus niet al te moeilijk moeten zijn. En net toen ik dacht: als wij hier zouden staan, dan stonden we ongeveer hier… toen waren we er.

Prusa-printer op de stand van H.A.C.K.

Mobiele brander voor legale downloads

 

 

 

 

We zagen een standje met een LEDscherm, een grote roestige gedeukte machine met een CD-brander erin, een Prusa 3Dprinter en nog meer herkenbare dingen. Ik voelde me onmiddellijk thuis.

Goed shirt!

Natuurlijk werden er stickers uitgewisseld

 

 

 

 

We werden hartelijk begroet door dnet. Hij was degene die mij had teruggemaild. We begonnen meteen een gesprek over onze respectievelijke spaces: hoe lang bestaan jullie al, hebben jullie ook, hoe doen jullie, gebeurt er bij jullie ook?
We spraken ook over het geringe aantal vrouwen in hackerspaces. Dat is namelijk ook in Budapest het geval. Grappig genoeg had dnet de indruk dat dat iets te maken had met het leven in een postcommunistische maatschappij.
Ik sprak ook een vrouwelijke deelnemer over datzelfde onderwerp; zij had kort geleden een enquete gehouden onder vrouwelijke gebruikers van hackerspaces voor een scriptie in het kader van haar studie, en wachtte nu op de beoordeling daarvan.

Op de stand werden een paar leuke projecten getoond: naast de printer en de mobiele downloader/brander was er ook een LEDscherm, net zoiets als onze lichtkrant, dat goedkoop was aangeschaft omdat het ‘stuk was’. Het bleek prima te werken, alleen de controller miste; die was er snel genoeg bijgehackt, en nu kon het scherm alles vertonen wat je maar wilde, inclusief simpele spelletjes zoals Snake.
Er was ook een eenvoudig soldeerkitje verkrijgbaar, heel geschikt voor beginners, waarmee je een zogenaamde joule-thief kon maken: je kon daarmee bijna lege batterijen schoon leeg gebruiken door er een LED op te laten branden, zodat je er nog steeds wat aan had.

Al met al was het ons heel duidelijk dat hackerspaces, hoe veel ze ook kunnen verschillen, ook grote overeenkomsten hebben en dat we met zijn allen toch eigenlijk deel uitmaken van dezelfde beweging. Ik verheug me erop om een aantal van de hackers van H.A.C.K. komende zomer terug te zien op OHM!

Op verzoek zijn geen herkenbare personen afgebeeld.

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#14

05 2013