Linuxplezier op de Open Dag

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, begin Oktober, hadden we een open dag bij Hack42 en als onderdeel daarvan hebben we een Linux-inloopworkshop gedaan. We hebben een aantal verschillende distributies (= versies van Linux) laten zien op een kudde laptops, en antwoord gegeven op Linux-gerelateerde vragen.
Eén van onze ‘klanten’ was een jongen (ik denk dat hij elf jaar oud was) die langskwam met zijn ouders, en ze waren nieuwsgierig naar Linux, dus we begonnen te kletsen. Uiteindelijk vroeg hij: zou mijn oude XP laptop misschien beter draaien als we er Linux op zouden installeren? Ik zei: vette kans, maar als je het zelf wilt zien, kunnen we het gewoon uitproberen.
Hij gaf me een Acer Aspire aan. Ik startte XP op, en ja, dat was traag; hij legde uit dat er verschillende games waren die hij graag speelde, maar ze werkten zo moeizaam en vertraagd dat het gewoon niet leuk was. Er was een nieuwere laptop in huis die op Vista liep (ik weet het, ik weet het), maar die was van zijn moeder, zodat hij hem alleen kon gebruiken wanneer ze hem niet zelf nodig had.

bezoekers in het flexlab van Hack42

Jonge bezoekers en hun ouders, samen bezig in het Flexlab tijdens de Open Dag.

Op de sticker stond 512 MB RAM-geheugen, dat is behoorlijk sneu tegenwoordig … dus ik pakte een USB-stick met Linux Mint 17,2 XFCE en hoopte er het beste van. Zodra de machine was opgestart in Mint, gaf ik de laptop aan de jongen om te proberen, en wat hij zag beviel hem goed! Het bleek dat de machine eigenlijk wat meer RAM aan boord had, namelijk 2 GB; de Linux-versie die ik gekozen had was nog steeds een goede optie daarvoor. Hij probeerde een van zijn favoriete games en hij was verbaasd over hoe goed de laptop draaide en hoe veel koeler hij bleef. Hij wilde dat ik meteen ter plekke Mint voor hem ging installeren! Dus vroeg ik hem een paar keer of hij er zeker van was, en of er geen belangrijke gegevens op de laptop stonden die eerst opgeslagen moesten worden; zowel hij als zijn ouders bevestigden dat het prima was, en dat we er gewoon voor konden gaan. Dat deden we.

Tijdens de installatie stelden ze een heleboel vragen; het waren goede, zinvolle vragen, en ik beantwoordde ze zo goed als ik kon. We installeerden XFCE over XP heen, met gebruik van de gehele harde schijf, en ze waren verbaasd over de hoeveelheid overgebleven vrije ruimte die nu beschikbaar was. Daarna zijn we erin geslaagd om Minecraft geïnstalleerd te krijgen (het andere favoriete spel!) En zodra dat aan de praat was, kreeg ik een grote glimlach te zien bij iedereen, en een high five! Missie volbracht! We hadden er allemaal een goed gevoel over.

Ik liet ze het update-proces zien, en de Software Manager (de Linux Mint app store, die vol zit met gratis software); als nuttige demo installeerde ik GUFW (de grafische interface voor de ingebouwde firewall die wordt geleverd bij Linux Mint) en zette de firewall aan. Ten slotte heb ik uitgelegd waarom er geen antivirus software was geïnstalleerd, en waarom dat ook niet nodig is. Toen gaf ik de laptop aan de trotse eigenaar die niet kon wachten om te beginnen met verkennen.
Onze held, nu een beginnende gebruiker van Mint, zei dat hij zich voelde alsof hij net een gloednieuwe gratis laptop had gekregen. Ik verwacht hem en zijn ouders wel weer eens te zien in de hackerspace, vroeg of laat, en het zou me niets verbazen als de ouders hun eigen laptop meebrengen…

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#17

10 2016