Tatjana van Vark, Universele Mens

Foto: Robert Kwakkelstein

Haar werk is een combinatie van esthetische en technische perfectie, doorgevoerd tot het absolute uiterste. Haar gedrevenheid, kennis, vaardigheden, precisie en oog voor detail zijn vrijwel ongeëvenaard in de wereld.

Op vrijdag 7 september hebben wij Tatjana J. van Vark als gast mogen ontvangen in Hackerspace Hack42 te Arnhem. Het is moeilijk om de hele avond samen te vatten in een enkel woord, als we mochten kiezen zou dit “awesome” zijn (uiteraard geschreven in letters van vuur, circa 10 meter hoog). Eigenlijk zijn we nog steeds diep onder de indruk en zijn de gebeurtenissen op die avond nauwelijks te beschrijven. We gaan het toch proberen.

Mevrouw Van Vark werd in 1944 geboren en bouwde reeds op haar 14e een oscilloscoop (…). Haar CV omvat research en development werk voor bijvoorbeeld overheidsinstanties, laboratoria, energiecentrales en de luchtvaartindustrie. Als hobby heeft ze in enkele decennia minutieus de onderdelen voor het Navigation and Bombing System van de Valiant, Victor en Vulcan bommenwerpers verzameld, geassembleerd en weer operationeel gemaakt.

Foto: Tim Samshuijzen

Uiteraard krijgt iedere gast een rondleiding door de Hackerspace. De vrijdagavond is een goed moment daarvoor omdat er altijd genoeg deelnemers aanwezig zijn die werken aan projecten of gewoon voor de gezelligheid rondhangen. Mevrouw Van Vark genoot zichtbaar van ons museum en overige bijzondere objecten die we in de loop der tijd verzameld hebben. Ook in het Makerlab werden o.a. de 3D printers uitvoerig besproken.
De rondleiding werd afgesloten met een gezellig praatje en een kop thee in de lounge. Het gesprek dat we met haar hadden liep al snel uit in een impromptu lezing. Haar website werd project voor project doorlopen waarbij mevrouw Van Vark uitleg gaf over haar creaties en vragen beantwoordde uit het (hoofdzakelijk) ademloos toeluisterende publiek. Een aanwijsstok van een stuk draadeind, haastig opgetrommeld maar eigenlijk geheel in stijl. Technische details werden afgewisseld met anekdotes en verhalen uit haar leven. Razend interessant, uitermate boeiend, soms vreselijk grappig, maar soms helaas ook erg triest.

Mevrouw Van Vark; wij hebben genoten van uw bezoek. Diep respect voor u en uw werk. Weet dat u bij ons altijd van harte welkom bent.

Over de auteur

Dennis van Zuijlekom

Mindless jerk who was the first against the wall when the revolution came.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/Gebruiker:Dvanzuijlekom

#22

09 2012

0 Comments Voeg uw reactie toe ↓

De bovenste reactie is de nieuwste

  1. 1

    Een prima postje over een gedenkwaardige avond. *applaus*