“Julepynt the Nerdy Way” bij hackerspace OSAA in Aarhus

Een gastblogje van Inger.

Het had heel licht iets weg van water naar de zee dragen – een Nederlandse die Denen vertelt hoe je kerstversieringen moet maken. Want als er ergens een land is waar Kerstmis met overgave wordt gevierd, dan is het wel Denemarken.

Maar het ging heel goed – zie de foto’s.

Hoe begon het ook alweer? Ergens in een grijs verleden porde Moem mij op om lid te worden van Hack42. Ondanks dat ik in Nijmegen woonde en nog nooit een schroevendraaier in een computer had gestoken, laat staan ook maar een regel code had geschreven, deed ik het. Zelf snap ik ook niet zo goed waarom, maar een hackerspace is een prettige plek om te verblijven: goed volk en uitdagende dingen om te leren en te doen.

Daarom werd ik lid van de toevallig net opgerichte hackerspace in Aarhus, toen ik naar Denemarken verhuisde.: Open Space Aarhus, ofwel OSAA. Nog geen seconde spijt van gehad.

Maar om weer op het kerstthema terug te komen: vorig jaar zag ik foto’s van de Geeky Tree van Moem, en daar werd ik hebberig van. Toen eenmaal duidelijk was dat ze naar Denemarken zou komen, was een workshop kerstdecoraties snel geregeld. De Osianer (bewoners van OSAA) zijn wel in voor een lolletje en, zoals gezegd (want Denen), ook voor kerst.

En er geschiedde een wonder: ik nam een schroevendraaier ter hand en begon computers van de limboplanken in OSAA los te schroeven, niet dan nadat ik de onsterfelijk stomme vraag ”Hebben we eigenlijk gemeenschappelijk gereedschap in OSAA?” had gesteld. Osianer uit alle hoeken en gaten brachten oude harddisks en andere bling bling naar me toe, en stonden me met raad en daad bij. Svendev hielp me een avondje harddisks ontmantelen. Er ontstond een leuke verzameling basismateriaal voor de workshop.

Ondertussen bleek dat niet alleen de Osianer, maar ook (en vooral) vrouwen uit het expatwereldje in Aarhus interesse hadden. Vivienne deed mee aan de voorpret en kwam ook een avondje harddisks losschroeven en condensators lossmelten.

En zo kon het gebeuren dat we met een man/vrouw of achttien zaten knutselen op 20 november. Dat hadden we nog niet eerder gezien in OSAA.

Moem geeft een korte inleiding

Deense strippers!

 

 

 

 

Wat we ook nog niet hadden gezien, was een skypesessie met een andere hackspace. Moem legde de verbinding , zodat OSAA en Hack42 even bij elkaar naar binnen konden kijken. Verder praatte ze veel met Jacob Toft Pedersen en Flemming Frandsen van het OSAA-bestuur.

Ik denk zelf dat we hier een leuke traditie beet hebben. Laten we het volgend jaar weer doen!

Blije deelnemer met mooi resultaat

Het versieren van de Juletræ

 

 

 

 

Lijkt het je leuk om zelf ook eens aan zo’n workshop mee te doen? Dat komt goed uit. Kijk hier maar.

Over de auteur

Moem

Ikeahacker, Vistaprint-wrangler, mede-oprichter van Hack42.

Andere berichten door

Websitehttps://hack42.nl/wiki/index.php/Gebruiker:Moem

#02

12 2012