WiFi-repeater met Liminix

In een vorig blog hebben we een seriële aansluiting gesoldeerd aan een WiFi-router om het boot-proces te kunnen volgen en beinvloeden. Het uiteindelijke doel is Liminix te installeren op deze router. Gelukkig is deze router al goed ondersteund onder OpenWRT, dus dat is een mooi beginpunt.

OpenWRT-upgrade

Liminix is qua kernel gebaseerd op OpenWRT. Helaas zat Liminix nog op een oude OpenWRT-snapshot met Linux 5.15.71, waaronder deze router nog niet goed ondersteund wordt. Daarom hebben we eerst de OpenWRT in Liminix geupdate naar v23.05.2 met kernel 5.15.137.

Image-configuratie in Liminix

Een device in Liminix wordt gedefineerd in “devices/<devicenaam>/default.nix”. We introduceren dus een “devices/tp-archer-ax23/default.nix“, grotendeels gebaseerd op een bestaand device. We gebruiken hierbij de OpenWRT-documentatie om de architectuur, geheugen-offsets e.d. goed te kiezen, en de OpenWRT-code om een kernel-configuratie te genereren.

Booten met TFTP

De image-configuratie is een boel trial-and-error, waarbij de seriële terminal die we vorige keer hebben aangesloten onmisbaar was: via die weg kun je de U-Boot terminal benaderen.

Met Liminix kun je de tftpboot-output bouwen, die bestaat uit een image, een Device Tree (dtb), en instructies hoe je image en dtb naar het geheugen van het device kunt kopiëren en starten. De dtb wordt daarbij zo aangepast dat tijdens het bootproces het stuk van het geheugen waar het image zelf staat netjes wordt vermeden.

Het was nogal verwarrend dat de Liminix-instructies een bootm-commando met 3 parameters opleverde: het locatie van het image, de locatie van de ramdisk (if any), en de locatie van de FTD/dtb.

Helaas heeft the AX23 nog een oudere U-Boot versie, waarbij het bootm-commando nog maar 2 parameters krijgt. Dit betekent dat de dtb niet op de bootm-commandline kan worden meegegeven, maar aan het image moet worden geplakt. Daarvoor kan de tftpboot-module van Liminix iets worden aangepast.

TP-Link safeloader image

Nu we een image kunnen maken dat via TFTP netjes boot, werd het tijd een image te maken dat permanenter op de machine geflashed kan worden. Blijkbaar heeft TP-Link de U-Boot zo aangepast dat deze werkt met hun eigen ‘safeloader’-imageformaat. Als ik het goed begrijp hebben ze met dit formaat wat safeguards toegevoegd zodat je niet meer zomaar een image kunt uploaden dat voor een ander device bedoeld is. Gelukkig zat er in de OpenWRT firmware-utils al een tplink-safeloader tool waarvoor we een Liminix-module hebben toegevoegd.

Inrichting als repeater

Het mooie van Liminix is dat je de configuratie van je device in een soort configuratiebestand kunt beschrijven, en dan een image genereren.

Het configuratiebestand dat ik gebruik vind je hier. Omdat ik de router als WiFi-extender wilde inzetten, is het relatief eenvoudig: een ‘bridge’ om zowel de LAN-poorten als de WLAN-poorten, een DHCP-client om de router van een IP-adres te voorzien, en hostapd-configuratie voor beide WLAN-interfaces. Dit werkte vrij vlot, maar haalde teleurstellende snelheden. Nadat ik de hostapd-configuratie van OpenWRT heb overgenomen ging het wel snel. Ik heb geen bijzonder snelle internetverbinding, maar het is wel leuk dat WiFi nu ook op kantoor niet meer de bottleneck is in de verbinding met het internet:

speedtest-output

Volgende stappen

Voorlopig ben ik tevreden met het resultaat.

De meeste verbeteringen hebben we als PR aangeboden aan Liminix en zijn ondertussen geaccepteerd. Alleen de support voor U-Boot mboot prompts met maar 2 parameters zou eigenlijk nog een keer opgeschoond moeten worden zodat die ook kan worden aangeboden.

Wel moet ik nog steeds met ethernet-kabels aan de slag om nieuwe images te flashen. Het zou mooi zijn over het netwerk te kunnen updaten. Liminix heeft daar wel modules voor, daar moet ik me nog verder in verdiepen.

Over de auteur

Raboof

Andere berichten door

Website

#03

04 2024